Reeducare alimentară și imunitate cu Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness

Durata: 9 minute

Patricia Rusu este un nutriționist din Cluj care se folosește de medicina holistică pentru a te face să înțelegi mai bine relația cu mâncarea. Am prins-o zilele trecute în preajma zilei de naștere – la mulți ani! – și am întrebat-o mai multe despre evoluția profesională, metoda ei de wellness, imunitate și relația dintre mâncare și minte.

Patricia consideră că un om se vindecă atunci când este în armonie minte-corp-spirit. Iar această armonie este unică fiecăruia. Mi-a povestit că alimentația poate fi un tratament în sine pentru problemele fizice sau mentale, este primul pas. Dar la fel de importante sunt și introducerea mișcării în viața noastră, a conexiunii cu natura, atenția către somnul de calitate și ghidarea spirituală.

Cu cât ești mai atent la ceea ce introduci în corp și observi simptomele, cu atât vei trăi mai conștient și vei începe procesul de transformare către ce îți dorești să ajungi. Spun asta din propria experiență.

În ultimii ani am descoperit o intoleranță alimentară la ou și lactate care îmi ținea nivelul inflamației ridicat în corp și, deci, am fost predispusă afecțiunilor medicale. De altfel, am descoperit o aciditate mărită în stomac pe fond nervos, iar când mănânc doar crudități, fără un terci de ovăz sau o porție de cartofi la cuptor, alimente alcaline care echilibrează ph-ul, nu mă simt bine. În plus, am scăzut consumul de cafea și de zahăr deoarece îmi accelerau anxietatea.

“Gândul meu zboară în bucătăria mamei, locul unde mi-a fost insuflată pasiunea pentru gătit, dinspre mirosul de cafea proaspăt coaptă și spre aroma pastelor cu nucă și scorțișoară. Pentru mine e masa-desert supremă și e cumva întruchiparea perfectă a lunii și anotimpului în care sunt născută, noiembrie-toamna. Este un sentiment inegalabil”, povestește aceasta despre primele amintiri cu arome de toamnă.

În cele ce urmează te invit să descoperi câteva recomandări pentru a putea trece cu bine peste perioada răcelilor, dar și peste perioada sărbătorilor. Vei vedea ce este bine să mănânci dimineața ca să fii fericit și ce să consumi seara ca a doua zi să ai energie. În plus, informațiile s-ar putea să îți ridice și câteva semnale de alarmă cu privire la mâncatul emoțional din timpul zilei.

Patricia Rusu coach nutriție

CURATORIALIST: Cum a apărut nutriția în viața ta, ne poți povesti despre evoluția profesională?

PATRICIA RUSU: Pasiunea pentru educația alimentară și cariera în nutriție s-a născut dintr-o necesitate brutală de a găsi soluții la diagnosticul crud pe care îl primea soțul meu acum aproximativ 10 ani, acela de scleroză multiplă, în timp ce eu eram însărcinată. Astăzi este un om integru și plin de vitalitate, iar pasiunea mea merge mai departe.

Îmi doresc să îi ajut pe alții să nu treacă prin ceea ce am trecut noi, să îi ajut pe partea de conștientizare, de trezire, dacă vrei, și de reeducare alimentară. Această determinare de a oferi din ceea ce am învățat din experiența noastră, din studiile făcute și din experiența clienților mei m-a împins și spre a mă orienta către zona de online si TV.

În masterclass-ul de pe site menționezi că simptomele sunt mesajele corpului și că nu ajunge să pui un bandaj peste ele, trebuie să tratezi cauza adâncă, despre care poate nu știai. Care este metoda ta alternativă de coaching – minte, corp, spirit, cum decurge o colaborare?

De-a lungul anilor, am trecut prin diverse stări, de la neputință, la frica de necunoscut, frustrări și explozii de plâns de fericire, până la sentimentul de pace sufletească. Am realizat că atunci când un om își dorește să devină mai sănătos, să se vindece, să lucreze la ameliorarea unor simptome, să își optimizeze greutatea indiferent care este țelul său, este vorba întotdeauna de un proces de transformare multidisciplinar.

Nu te poți aștepta să vezi schimbări care să și dureze nefiind dispus să lucrezi sinergic, pe toate planurile: mental, fizic și emoțional… iar eu, azi, aș adăuga și energetic. Când lucrezi cu mine vei experimenta mai degrabă un proces de transformare prin care înveți să operezi modificări din interior spre exterior. E un plan clar prin care explorezi modul de funcționare a corpului și minții, înveți ce nevoi reale are și cum să devii propriul tău nutriționist și life coach.

Ai nevoie atât de reeducare alimentară, în sensul în care ai nevoie să știi cum funcționează organismul tău, cum se curăță eficient și cum asimilează hrana, dar ai nevoie și să îți cunoști mai bine sinele, pentru a-ți putea da seama de cauzele reale a ceea ce simți în corp, cum integrezi emoțiile, gândurile tale.

Ce înseamnă imunitatea și de ce trebuie să fie “puternică”?

Sistemul imunitar înglobează legile după care funcționăm și e legea care protejează organismul nostru. Rolul nostru este să fim cel mai bun avocat al propriei sănătăți, fizice și psihice.

Rolul legilor, adică al sistemului imunitar, este de a proteja organismul de substanțe, microbi și celule periculoase care pot îmbolnăvi o persoană. Cât timp aceste legi sunt respectate, adică avem grijă de corp prin mișcare, alimentație, reglarea emoțiilor, printre altele, imunitatea funcționează corect.

În momentul în care “legile” sunt încălcate, iar asta se întâmpla pentru o perioadă mai lungă de timp, adică nu ai grijă de tine, sistemul imunitar are de suferit din cauza agenților patogeni agresivi, iar tu începi să te simți rău și bolnav.

Care sunt factorii care contribuie la scăderea imunității?

În mod normal, sistemul tău imunitar ar trebui să lupte împotriva bolilor și să-ți ajute corpul să se vindece. Dar se poate întâmpla ca sistemul imunitar să fie slăbit, să nu funcționeze, să fie hiperactiv sau chiar să atace corpul din greșeală. Iar ție corpul îți transmite mereu mesaje vis-a-vis de modul în care el face față, prin simptome.

Așa că, dacă te trezești dimineața direct obosit și faci apel la cafea pentru a putea face față; te balonezi frecvent după masa de prânz; sau nu mai poți mânca anumite fructe sau legume crude, căci ai tot felul de senzații neplăcute; ai stări de anxietate, pofte alimentare constante, irisul îngălbenit al ochilor; observi căderea masivă a părului și multe altele; acestea sunt mesaje pe care organismul nostru ni le oferă, strigând după ajutor.

Nu este ceva bătut în cuie, nu există o rețetă minune. Însă, e nevoie să conștientizăm că nevoile noastre nu se opresc în planul fiziologiculu, nu se rezumă la ce mâncăm, când mâncăm, ce mâncăm. E important să răspundem și la întrebări precum „de ce mâncăm asta acum?”, “de ce mi-e poftă de asta acum?” “de ce sa aleg x in favoarea y?”.

Patricia Rusu coach nutriție

Cum putem să ne hrănim ca să ajutăm sistemul imunitar?

Este dovedit științific că există alimente capabile să stimuleze și să determine creșterea imunității pe cale naturală, de exemplu fructe, legume și cereale integrale, un raport echilibrat între consumul de produse de origine animală, produse cu zahăr adăugat și cele oferite de natură.

Eu numesc acest parcurs înspre susținerea corpului și a imunității echilibru în viață și în alimentație sau flexitarianism. A urma un stil de alimentație flexitarian evidențiază un aport crescut de mese pe bază de plante, fără a elimina complet carnea. Este vorba despre adăugarea de alimente noi în dietă, spre deosebire de excluderea oricăreia, iar asta poate fi extrem de benefic pentru sănătate și crește imunitatea.

Putem ajuta imunitatea dacă, de exemplu, răcim des?

Bineînțeles! Dar, înainte de a veni cu idei și rețete, hai să ne aducem aminte că noi suntem formați mai mult din viruși decât din celule, astfel că, practic sănătatea noastră, voia bună, depinde, în mare, de virușii și de hormonii noștri! Nu suntem actori pasivi la interacțiunea dintre ei și nici în procesul menținerii și redobândirii imunității, ci avem un cuvânt important de zis aici.

Un sistem imunitar puternic depinde atât de factorii genetici, cât și de factorii epigenetici, ce țin de stilul nostru de viață. Epigenetica a demonstrat că ceea ce noi alegem să facem în fiecare zi influențează expresia genelor noastre.

Epigenetica are o pondere mai mare în starea noastră decât genetica.

Un rol extrem de important îl joacă flora microbiană intestinală, considerată al doilea creier și sediul a 70% din sistemul nostru imunitar. O mare parte din restul “muncii” este făcută apoi de sistemul de canalizare al organismului, sistemul limfatic, iar în rest, situația nu mai depinde de corpul fizic, ci de modul în care gândim și ne raportăm la situația apărută, un alt aspect demonstrat de neuroștiință și pierdut din vedere.

Cum putem trata simptomele răcelilor clasice de sezon prin nutriție?

Câteva din modalitățile la care eu personal recurg pentru a preveni răcelile, a susține sistemul imunitar vor avea legătură cu alimentația. În acest sens, la primele simptome de răceală:

  • Renunț la aportul proteic de origine animală, pentru a ușura digestia și a lăsa corpul cât mai mult timp în repaus.
  • Aleg fructe și alimente curate, de origine vegetală, cu un procent cât mai mare de factor enzimatic, de exemplu alimente crude.
  • Aleg hrana lichidă, precum sucuri din legume, frunze verzi, ierburi vindecătoare aromatice, sau supe cremă în care adaug alimente cu potențial antiinflamator, precum ghimbir, turmeric, coriandru, cardamon, nucșoară.
  • Când nu prea am poftă de mâncare îmi ascult organismul și îl las în repaus, recurgând eventual la infuzii de plante sau “elixire”, precum un amestec din turmeric, câteva boabe de piper, o lămâie fără coajă, ghimbir proaspăt – așezate într-un litru de apă și date în clocot aproximativ 5 minute, după care se bea ca un ceai, cald, cu miere. E un puternic antiinflamator, reglator al temperaturii bazale și relaxant pentru sistemul nervos.
  • Dincolo de alimentație, se poate recurge la probiotice specializate și aport de prebiotice pe cale naturală prin murături sau kombucha pentru o perioadă.
  • Suplimentarea adecvata este un alt atu atunci când vine vorba de răceli. Am întotdeauna la îndemână o sursă calitativa de vitamina D, C, E, zinc, magneziu și quercitină.

Nu neglijez nici odihna, dar nici mișcarea naturală a corpului. De obicei, aleg plimbări scurte în timp ce fac respirații conștiente și oxigenez bine corpul. Mă mai ajută dușurile, unde utilizez uleiuri esențiale cu rol de adjuvanți pentru sistemul respirator, nu înainte de a peria uscat pielea. Am realizat că e un ajutor imens în contextul detoxifierii și curățării sistemului limfatic.

Patricia Rusu coach nutriție

Există specialiștii, precum Dr. Jen Gunter, care spun că organismul nostru elimină vitaminele pe care le consideră extra. Care este opinia ta despre suplimente, mai ales în această perioadă a anului?

De cele mai multe ori, aleg diversitatea în plan alimentar pentru a aduce aport suficient din anumite vitamine. Însă, în diferite momente, în funcție de analize și de mesajele transmise de organism aleg să și suplimentez.

De exemplu, trăind într-un mediu în care soarele nu e atât de darnic cu noi pe întreaga perioadă a anului, sunt luni în care aleg să suplimentez aportul de vitamina D. Apoi, în funcție de ciclicitatea feminină, îmi susțin organismul în perioada premenstruală cu anumite suplimente, la fel și în perioadele în care mă simt mai obosită. Întotdeauna aleg produse naturale, pe care le studiez înainte.

Ne pot influența alimentele pe care le consumăm stările emoționale negative?

Studiile arată că în peste 80% din cazuri, ne mâncăm mai degrabă emoțiile decât de foame. Mâncăm de plăcere, de plictiseală, de stres, de singurătate, de poftă – care poate ascunde carențe în corp, de vindecare… dar nu de foame fizică.

Poți face și tu un test: atunci când ai tendința să “gustărești ceva”, ia un măr în mână, iar dacă îl vei mânca cu plăcere, înseamnă că ai de-a face cu foamea reală, fizică.

E un cerc vicios cel în care ne aflăm. Ce gândim ne face să ne simțim într-un anume fel, iar asta ne va influența inclusiv alegerile alimentare. Când acestea sunt neprielnice, adică mâncăm pe fond emoțional, ajungem să ne autocriticăm.

În acest context, când ne simțim triști sau irascibili și avem impresia că mâncarea e de vină, de fapt este vorba despre un conflict interior, o ceartă cu partenerul/a, un deadline la muncă, zgomote și neliniște interioară, care ar avea nevoie de o soluție în planul reglării emoțiilor. Nu are de-a face cu mâncarea.

Putem folosi alimentația ca să ne ridice starea de spirit?

Aici intervin hormonii fericirii – endorfinele, dopamina, serotonina și oxitocina – neurotransmiţători care trimit semnale de la creier către corp, „ordonându-i” să se simtă bine. Serotonina, numită și hormonul fericirii, are rolul de a regla dispoziția, somnul și apetitul, accentuând sentimentele pozitive. Aceasta poate fi stimulată prin alimente de calitate, precum grăsimi sănătoase – nuci, semințe, avocado, un echilibru intre Omega 3 și Omega 6.

Alte alimente benefice în acest sens sunt cele care hrănesc celula cât mai rapid, iar aici discutăm fără echivoc de carbohidrații simpli, fructele. Dacă le consumi dimineața îți hrănesc în cel mai scurt timp  sistemul nervos, oferindu-ți acuitate mentală, energie și bucurie.

Există combinații de alimente care ne pot ajuta cu stările anxioase sau melancolice?

Înainte de combinații, adică la CE, m-aș gândi la CÂND. Contează și când alegem să hrănim creierul pentru a ne asigura că organismul are timp să asimileze. Astfel, aș fi atentă la ceea ce mănânc seara.

În timpul nopții au loc procesele de curățare și regenerare celulară. Se petrece un soi de restart al sistemului nervos. Ceea ce faci și mănânci seara va depinde de cum te vei simți mâine.

La cină aș încerca să combin aceste grupe alimentare:

  1. crucifere (sparanghel, varză, conopidă, broccoli, țelină apio) – care au rol antiinflamator și anticancerigen,
  2. sulfuroase (usturoi, ceapă, praz) – cu rol antimicrobian,
  3. rădăcinoase (păstârnac, morcov, gulie, cartof dulce) – cu rol în menținerea unei microbioze sănătoase,
  4. grăsimi sănătoase din sursă vegetală (nuci, semințe),
  5. crudități (frunze verzi, ierburi aromate).

Încearcă asta în detrimentul proteinei animale la cină și mulțumește-ți mai târziu. 🙂

Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre Patricia Rusu te invit pe pagina ei de Instagram unde vei afla atât detalii despre programe de reeducare alimentară și mentală, cât și idei pentru un stil alimentar flexitarian. Tu ce alegi să mănânci seara?

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising