Gabriela Carp – „Obiectele ceramice sunt o formă de expresie a naturalului, a organicului”

Durata: 5 minute

„În Atelier Magrit, un obiect trebuie privit cu inima și intuiția.
Dă-ți voie să simți povestea din spatele ceramicii. Dacă lutul ar vorbi, ce ți-ar spune? Caută în tine. Simte ceea ce vezi.”

Cu acest îndemn ești întâmpinat pe site-ul Atelier Magrit, un spațiu boem și creativ în care găsești obiecte de ceramică minunate, minimaliste, colorate în pasteluri calde sau în culorile pământului, potrivite atât pentru decor, cât și pentru servirea mesei.

Gabriela Carp este artista din spatele „Atelier Magrit”. Ea este din Iași și a studiat Artele Plastice, experimentând diverse tehnici de exprimare artistică: pictură, sculptură, fotografie, design de obiect până când a ajuns la ceramică, unde s-a și oprit pentru că aici și-a descoperit vocația.

Mai jos vei descoperi povestea ceramicii Magrit chiar de la Gabriela, care ascultă de voința lutului și plămădește cu propriile mâini obiecte funcționale la rang de artă.

Gabriela Carp

Curatorialist: Când ai început să lucrezi cu lutul și cum ai învățat să faci asta?

Gabriela: Pasiunea mea pentru ceramică a început încă din timpul facultății, dar am început să explorez mai mult, abia de anul trecut. Pentru că am un background artistic, nu mi-a fost greu să mă exprim prin aceasta tehnică, cel mai mult învăț prin experimentare. Cu fiecare explorare m-am dezvăluit, am învățat și am crescut.

Cum a început proiectul antreprenorial Atelier Magrit? Cum este să începi un mic business în domeniul ceramicii?

Acest proiect a început datorită pasiunilor mele pentru ceramică, creație si explorare. Ca antreprenor în domeniul artei, nu e foarte simplu, de aceea am încercat să ofer și o utilitate pieselor mele pentru a le putea vinde și să-mi pot susține atelierul.

Ai vreun artist ceramist care te-a inspirat atunci când ai început?

Unul dintre artiștii care mă inspira este René Magritte și suprarealismul din arta lui. De aici m-am inspirat și în alegerea numelui pentru atelier.

Îți descrii creațiile ca fiind suprarealiste. Cum se manifestă acest curent artistic în piesele ceramice pe care le faci?

Atelier Magrit este un spațiu al descoperirii, al organicului, al autenticității. Aici găsești nu doar obiecte de lut care să îmbrace spații, ci texturi, forme, culori, emoție și surprindere.

Aici, în spiritul suprarealismului, logica este înlăturată. În acest spațiu dăm libertate de exprimare subconștientului, ”felului natural” de a fi, de a simți, fără filtrul rațiunii. Obiectele ceramice sunt o formă de expresie a naturalului, organicului, se adresează percepției ”nealterate” de rațiune.

Este ceramica o formă de exprimare pentru tine?

Pentru mine, arta este spațiul în care mă simt în siguranță să mă arăt așa cum sunt în acea clipă.

Asta îmi doresc și de la Atelier Magrit: să fie spațiul în care cei care intră se simt în siguranță să fie autentici prin obiectele pe care le aleg. La fel cum și eu mă descopăr și mă las văzută prin ceramica mea.

Știu că nu folosești roata olarului, dar nici mulaje sau alte elemente ajutătoare – formele obiectelor sunt create doar cu ajutorul mâinilor și a imaginației tale. Cum este să lucrezi cu lutul atât de direct? Ce simți atunci când vezi că din lut ia naștere un obiect?

Vasele sunt făcute din gresie ceramică și modelate manual. Fără mulaje, fără roata olarului. Doar din imaginația și dibăcia mâinilor mele. Și din voința lutului de a se așeza după cum simte. Fiecare obiect este o surpriză în sine. Lutul și Gravitația decid forma finală, iar sutele de grade din cuptor unesc și separă culori și glazuri. Fiecare obiect este unic, născut din viziunea mea și energia naturii.

Pentru mine, să lucrez cu lutul înseamnă terapie, emoție, fericire.

Ce anume te inspiră în realizarea creațiilor tale?

În realizarea creațiilor mă inspiră natura, emoțiile, oamenii, cărțile pe care le citesc, călătoriile, practic tot ce creează o amprenta asupra mea, iar eu transpun astfel în piesele mele ceea ce simt.

Culorile pastelate sunt predominante în creațiile tale, de ce le-ai ales pe acestea, ce semnificație aduc ele?

Îmi plac culorile pastelate, mature care denotă sensibilitate, armonie, echilibru.

Care ar fi, pe scurt, etapele prin care trece un obiect până la forma finală?

O piesă din argilă trece prin mai multe etape până ajunge la forma finală. După ce a fost modelată, se lasă să se usuce încet. Uscarea lutului încet ajută la evitarea deformării și a crăpăturilor pe măsură ce argila se usucă și se micșorează.

Trece printr-o primă ardere numită „biscuitare”, unde piesa din lut este transformată în ceramică. Odată ce a fost făcută ceramică, trece prin a doua ardere, cea cu glazură. Vitrarea se face în scopuri artistice și practice, se adaugă un strat de sticlă impermeabil ceramicii, pentru veselă.

Care este partea preferată din procesul de creație?

Tot procesul de creație este fascinant, e terapie. Rezultatul final e surprinzător, pentru că, în cuptor, glazurile fuzionează și, de multe ori, combinația de culori e unică.

Dacă nu ai fi făcut ceramică, ce altceva ți-ar fi plăcut să faci?

Dacă nu aș fi făcut ceramică, cu siguranța aș fi încercat tot o tehnica artistică de a mă exprima, prin care sa redau forma emoțiilor libere.

Culorile și glazurile pe care le folosești sunt naturale – este sustenabilitatea o valoare intrinsecă a proiectului tău?

Într-adevăr, glazurile pe care le folosesc sunt ecologice și sigure pentru veselă. Sustenabilitatea este foarte importantă, consumatorii devin tot mai conștienți de durabilitate, de piesele ceramice care pot fi refolosite și care contribuie la reducerea produselor de unica folosință și a celor din plastic.

Funcționalitate sau design? Care predomină în creațiile tale? Pe care o preferi?

Cred că fiecare piesă din atelier are atât funcționalitate, cât și design, îmi place ideea de utilitate atribuită artei.

Care ar fi piesa de care te simți atașată cel mai mult sau care a avut o semnificație aparte în viața ta?

Fiecare piesă pe care o creez e parte din mine, sunt atașată de tot ce realizez.

O piesă de ceramică este … (completează tu cu propria viziune)

Pentru mine, o piesă de ceramică este emoție, poezie.

fotografii: Atelier Magrit

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.