Matcha: 10 feluri în care îți schimbă corpul și viața

Durata: 7 minute

În goana zilelor nebunești, forțăm totul. Ne forțăm corpul, limitele, planurile. Cerem de la noi din ce în ce mai mult și încercăm să jonglăm cu toate, să ținem în echilibru relațiile importante din viețile noastre, să avem cele mai bune rezultate indiferent de arie. Ne oprim mult prea puțin și mult prea rar din această cursă contracronometru.

Uităm să respirăm corespunzător, să mâncăm sănătos, să avem, mai întâi, grijă de noi pentru a putea avea grijă de ceilalți. Credem că propriul nostru corp ne e aliat pe termen nedefinit până în momentul în care ne arată că trebuie să facem o schimbare.

Pentru unii, această schimbare ia forma unui an sabatic. Regăsirea e necesară, se impune cu o forță care îl face pe cel în cauză să renunțe la tot, să ia o pauză de la tot ceea ce a cunoscut vreodată. Pentru alții, înseamnă o nouă dietă pe termen lung, un nou stil de viață în care își fac loc obiceiuri mai sănătoase.

În ultimii ani de zile, în cafenelele și ceainăriile din țară s-a strecurat, mai întâi nevăzut de nimeni, apoi ca ingredient din ce în ce mai căutat până când a ajuns să fie la modă, un superaliment: pudra de matcha. Acest tip de ceai verde, de calitate superioară, conține până la 100 de ori mai mulți antioxidanți decât infuzia din frunze de ceai.

Astfel, matcha ceremonial de cea mai bună calitate, adesea importat din Japonia, din diferite regiuni cu aer cât mai curat, a devenit un ingredient căutat pentru prepararea de matcha simplu, matcha latte, mocktail sau alte tipuri de băuturi (imaginația nu are limite). De asemenea, la mare căutare e și matcha culinar, folosit în prepararea unor deserturi cu aspect deosebit.

Dar care e legătura dintre matcha și un stil de viață mai sănătos?

Cum ajungem de la un singur aliment la o schimbare care să ne ajute să simțim că am reușit să așezăm mai bine propria viață pe o balanță care să nu se mai răstoarne și pe viitor?

 

Secretul stă în prepararea unui matcha simplu

Așa cum ceaiul verde din frunze ne obligă să fim prezenți (temperatura apei nu trebuie adusă la punctul de fierbere, iar timpul de infuzare ideal este de un minut), tot așa pudra de matcha necesită un ritual care ne obligă să fim cu adevărat atenți la ceea ce facem. Și cum multitaskingul e un obicei al societății moderne, pudra de matcha vine din timpuri străvechi (în China se prepara în anii 600-700 un matcha simplu, cu un pic de sare) ca să ne întoarcă spre noi înșine, să ne oprească din alergătura din fiecare zi.

Alina Pescaru, fondatoarea Matchabar.ro alături de soțul ei, Ciprian, vorbește cu pasiune despre acest ingredient care a stat la baza business-ului din ultimii ani, după o lungă istorie în industria ceainăriilor și a ceaiurilor.

Pentru ea, acest ritual de pregătire poate fi „menit să te facă să te detașezi pentru câteva momente de ceea ce te înconjoară și astfel, toată atenția ta să fie concentrată doar asupra momentului…că ai un moment doar pentru tine”.

Mai mult, povestește ea pentru Curatorialist.ro, astfel înveți răbdarea, deoarece „ritualul presupune inclusiv încălzirea bolului de ceai înainte de a-l folosi la preparare, hidratarea pămătufului, dozarea cantității de matcha, cernerea lui cu grijă, încet, pentru a obține o băutură delicată cu spumă fină, să pui apă la fiert și să rămâi atent ca să o oprești la timp, înainte de punctul de fierbere, apoi mixatul ceaiului cu mișcări de du-te-vino („W”sau”M”) până la dizolvarea completă și obținerea unei băuturi cu spumă perfectă, naturală”. Chiar dacă poate să sune complicat, un simplu tutorial video pe YouTube vă va demonstra cât de ușor se poate prepara acasă un matcha perfect și, mai ales, vă va arăta frumusețea acestei tehnici care este, într-adevăr, străveche.

Alegerea vasului perfect, folosirea unui pămătuf special de bambus, toate aceste ustensile creează un moment aparte pe care ni-l putem dărui în fiecare dimineață ca un timp numai al nostru, ca o promisiune că ceea ce facem acum este pentru noi, pentru binele nostru pe termen lung, o mică formă de meditație care să ne întoarcă spre noi înainte de a ne arunca în vâltoarea din cotidian.

Astfel, spune Alina, „bându-l, îl lași să aibă grijă de tine, dar înveți de la el și relația cu cei din jur”. Pentru ea, „grija pe care o ai la pregătirea lui îți cultivă grija pentru tine, pentru cei apropiați, iar răbdarea cu care îl prepari și respectul pe care-l arăți față de toată munca din spatele lui sunt parte din exercițiul zilnic de învățare a răbdării și respectului față de toți cei cu care interacționezi în fiecare zi”.

Iar această grijă ar trebui să existe pentru tot ceea ce ne oferim, nicio masă nu ar trebui luată pe fugă, numai că rareori suntem prezenți în momente care ar trebui să ne permită tocmai aceste pauze.

Fără îndoială, matcha nu face casă bună cu mâncarea de tip junk food și, cu siguranță, în momentul în care alegem un astfel de superaliment vom începe să renunțăm la obiceiurile mai puțin sănătoase. Uneori, cu o singură floare chiar se face primăvară, cu condiția să alegem un matcha de calitate care, atenție, nu ar trebui să fie amar (asta doar denotă slaba calitate și, uneori, prepararea incorectă).

Să vedem care sunt însă, concret, cele zece feluri în care putem avea parte de schimbări considerabile în bine atât în ce privește calitatea vieții, cât și asupra sănătății fizice, potrivit sfaturilor transmise de Alina Pescaru, pasionată de un stil de viață sănătos.

  1. În primul rând, matcha este o sursă de energie curată; după ce bei matcha nu se întâmplă nicio scădere a nivelului de energie și nici nu apare starea de nervozitate sau iritabilitate specifică cofeinei. Asta se datorează L-teaninei care modifică efectele cofeinei pe care o conține matcha, adică o eliberează lent în corpul tău (în 6-8 ore), astfel încât tu să simți că ești energic, dar cu o stare de relaxare, nu de agitație.
  2. Un alt beneficiu care mi se pare extraordinar mai ales în zilele noastre este scăderea anxietății. Matcha conține în concentrație mare L-teanina, un aminoacid care calmează efectul stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Cercetările arată că L-teanina din matcha poate ajuta la inducerea unei stări de relaxare profundă în 30-40 de minute de la ingerare.
  3. Dacă ești o persoană care a inclus meditația în viața sa, trebuie să incluzi și matcha, pentru că este atât de benefic pentru meditație! Călugării zen japonezi folosesc matcha de aproape o mie de ani pentru a-și crește capacitatea de a medita și de a se concentra timp de ore întregi.
  4. Este foarte utilă oricui are în special activitate intelectuală pentru că matcha crește puterea de concentrare inclusiv pe termen scurt (focalizarea) și îmbunătățește memoria. Așa că orice activitate intelectuală ai (studiu, creație, cercetare) sau de învățat pentru examene, nu uita că această minunată L-teanină asociată cu cofeina din matcha poate face lucruri fantastice pentru creierul tău! Bea zilnic 1-2 cești de Matcha și vei vedea cum ți se „ascute” memoria, ți se scurtează timpul de reacție, iar concentrarea nu te va mai părăsi.
  5. Deși este la baza ceai verde, matcha este un concentrat din ceai verde, de aceea conține de 100 de ori mai mulți antioxidanți decât infuzia din frunze de ceai. Matcha este una dintre cele mai bune surse naturale de antioxidanți de pe planetă, iar acest nivel ridicat de antioxidanți ajută la stabilizarea radicalilor liberi care sunt adesea vinovații din spatele daunelor celulare și a atâtor afecțiuni cronice cum ar fi bolile autoimune sau cancerul.
  6. Un beneficiu care ne face fericiți sau fericite este că îmbunătățește sănătatea pielii. Concentrația mare de antioxidanți din matcha este exact ce poate îți lipsește din rutina de îngrijire a pielii pentru a avea un ten luminos, neted și sănătos. Matcha ajută la „hrănirea” diferitelor tipuri de piele – de la pielea grasă, predispusă la acnee, până la pielea uscată și îmbătrânită și protejează pielea împotriva razelor UV și a daunelor solare, combate acneea, atenuează cuperoza (înroșirea), îmbunătățește fluxul sanguin și încetinește semnele de îmbătrânire a pielii.
  7. Susține echilibrul hormonal general dacă este consumat zilnic și ajută la scăderea nivelului de estrogen și la creșterea nivelului de progesteron. Ajută la gestionarea stresului și implicit la îmbunătățirea sănătății intestinale care, dacă este lăsată necontrolată, poate provoca adevărate ravagii asupra hormonilor tăi. Vei vedea că un consum zilnic te va ajuta inclusiv la combaterea simptomelor PMS, dar și efectelor secundare incomode ale menopauzei.
  8. Matcha este o alegere mai bună dacă vrei să ai un somn de calitate. Atâția compuși naturali (de care deja am spus mai sus) oferă beneficii pentru o calitate mai bună a somnului: L-teanina ajută la reducerea hormonilor legați de stres și a excitației neuronilor, ceea ce permite creierului să se relaxeze complet și să favorizeze somnul.
  9. Matcha este o sursă curată și minunată de energie relaxată, dar concentrată și sigură inclusiv pentru mamele care alăptează și femeile însărcinate. Nu este doar o alternativă mai sigură și mai sănătoasă la cafea în timpul sarcinii, ci este și o sursă de energie mai curată pentru mamele care alăptează. Conform cercetărilor, femeile însărcinate ar trebui să nu depășească 200 mg de cofeină/zi, iar mamele care alăptează 300 mg de cofeină/zi. În comparație cu cafeaua, este mult ușor să nu depășești maximum de cofeină atunci când bei matcha. De ce? Iată un calcul simplu: 1 gram de matcha (de calitate superioară) conține între 35-50 mg de cofeină. Aceasta înseamnă că poți bea 2-3 cești de matcha/zi (punând 2 g de matcha la 250 ml de apă/lapte pentru o ceașcă) și să fii în continuare sub limita recomandată de 200-300 mg de cofeină.
  10. Dacă ești adeptul postului intermitent, poți bea matcha liniștit, nu îți va întrerupe postul, ba chiar ți-l recomand pentru că este benefic, accelerându-ți metabolismul. Preparat simplu, doar cu apă, fără lapte sau îndulcitori, matcha te ajută să slăbești în postul intermitent.

Un matcha de calitate va avea note subtile ierboase

Să nu uităm, așadar, nu doar de beneficiile concrete, ci și de felul în care un singur astfel de element ne poate ajuta să ne reorientăm viața și sinele către o axă care să ne mențină în echilibru pe termen lung. În fond, e vorba doar de grija pe care alegem să ne-o acordăm în mod conștient, printr-o rutină sănătoasă și o alimentație echilibrată.

Dacă alegeți să încercați matcha sau ați făcut-o deja, merită menționat, pe final, că un matcha de calitate și preparat corect va avea, de regulă, note subtile ierboase, plăcute, note de nucă, gust abia perceptibil sărat și o notă foarte ușoară, plăcută, amăruie, toate acestea oferindu-i gustul „umami”. Va trebui să cercetați atent piața pentru că nu orice matcha importat este de calitate, iar cel amar, chiar dacă l-ați preparat corect, este clar un matcha de slabă calitate care nu va avea nici proprietățile de mai sus.

Astfel, un mod sigur de a beneficia de un produs de calitate este să vă orientați către pudra de matcha ceremonial importat din Japonia. Printre regiunile cu matcha de înaltă calitate se numără Uji, Nishio și Fukuoka.

Alina Pescaru vorbește cu pasiune despre matcha, prepară cu măiestrie biscuiți și checuri cu matcha, își ia din timpul de fiecare zi pentru a se dedica unui univers în care a-ți prepara un matcha simplu sau un matcha latte înseamnă a-ți oferi o bucurie, a-ți dărui timp în prezent. Pasiunea ei este, fără îndoială, contagioasă, căci am descoperit că un matcha preparat cu lapte de ovăz, neîndulcit, e una dintre băuturile mele preferate care îmi oferă o senzație de liniște profundă.

Când i-am povestit, mi-a spus că a mai auzit acest lucru și de la alte persoane care consumă matcha și că pentru fiecare vine cu un sentiment aparte. Poate că faptul că e un aliment cu o tradiție îndelungată îl face să fie cu atât mai deosebit. Poate e doar plăcerea de a savura ceva pe îndelete, conștientizarea faptului că, preț de câteva minute, ne-am făcut cu adevărat timp pentru noi.

Dacă nu ați încercat încă, nu vă sfiiți. Cine știe, poate se va naște un nou început, o nouă poveste de dragoste.

 

Mihaela Pascu-Oglindă
Mihaela Pascu-Oglindă
Scriitoare și critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte. Din octombrie 2019 am fondat și co-organizez Clubul de carte CititOARE – club de lectură cu scop terapeutic, dedicat mamelor. Scriu pentru Citeștemă.ro și ziarul Suplimentul de Cultură (Ed. Polirom). Iubesc literatura și felul în care ne face oameni mai buni.