Noul mod de a mânca | Guest editor: Andie

Durata: 4 minute

Din cei 42 ani ai mei, mi-am petrecut peste 20 încercând diete. Nu știu dacă asta a venit ca urmare a presiunii sociale de a ne conforma unor standarde de frumusețe nerealiste pe care noi, femeile, o simțim atât de frecvent și de peste tot, sau ca urmare a dorinței mele sincere, uneori frizând obsesia, de a duce o viață sănătoasă.

Cert e că sunt puține lucruri pe care nu le-am încercat pe corpul meu, de la post negru, post intermitent, raw veganism, 10 zile doar cu mere sau monstruoasa dietă cu varză. E ușor să cădem în capcana asta, pentru că mereu apare ceva nou, nu?

Un articol scris de invitata noastră de astăzi, Andie.

Andie are 42 ani, locuiește în Bruxelles și scrie pe andie.ro din 2010. A început ca blogger culinar vegetarian și a evoluat la subiecte precum nutriție, slăbit, sănătate, sport, minimalism sau organizare. E activă pe Instagram și dorește să inspire femeile să devină cea mai bună versiune a lor.

a mânca
Andie

Un „hack” despre cum să-ți controlezi glucoza, să mănânci doar mâncare crudă din Paleolitic sau un studiu nou despre cum algele marine te vor purifica din cap până în picioare. Uneori tendințele astea sunt de-a dreptul ridicole, însă deseori ele devin… credibile, mai ales atunci când amestecă știința cu fantezia.

Biologia umană nu s-a schimbat în ultimele sute de ani, stilul de viață da. Și atunci, cum ar trebui să mănânce omul modern? Pe cine ar trebui să creadă? Răspunsul meu la întrebarea asta a devenit foarte simplu: omul modern ar trebui să-și vadă de treaba lui și să mănânce o dietă absolut plictisitoare care să includă toate grupele alimentare în mod echilibrat.

Secretul e că nu există niciun secret, că noul mod de a mânca e de fapt vechiul mod de a mânca, ascuns sub o grămadă de zgomot făcut de o industrie alimentară și de fitness care dorește să vândă și atât. Pentru mine, constatarea asta a fost eliberatoare.

Ce presupune vechiul mod de a mânca?

Să iei o farfurie, să o umpli jumătate cu legume, un sfert cu proteine, un sfert cu carbohidrați complecși (mă refer aici în special la amidonoase, cereale integrale, leguminoase) și să o stropești cu o lingură de grăsimi sănătoase. Să te ridici de la masă 80% plin și să nu cedezi ispitei carbohidraților simpli (zahăr, paste și pâine albă etc.) decât rareori. Pentru o sănătate de fier, în acest cocktail adaugi mișcare zilnică (nu între frigider și canapea), somn de minim 7-8 ore/noapte și managementul stresului.

Sigur, lucrurile nu sunt așa simple pentru bietul om modern. Înconjurat de mâncare ultra-procesată și extrem de gustoasă și cu un program de lucru încărcat sau o situație financiară care, de obicei, nu permite vânturarea prin piețe organice de legume, el se simte prizonier și nu vede prea multe soluții. Din experiența mea, ele există și sunt tangibile, dar omul modern trebuie să accepte să depună un oarecare efort.

Omul modern trebuie să descopere cu adevărat legumele, dincolo de banalii cartofi. Să afle câte feluri și familii sunt, să știe când sunt în sezon și când nu, să știe care sunt locale și care sunt aduse de peste mări și țări, să știe cum se combină împreună. Să iubească frunzele verzi și să aibă mereu #cevaverde în frigider și farfurie. Omul modern trebuie să învețe să gătească acasă și, dacă e nevoie, să ia cu el o caserolă de mâncare la prânz, pentru a evita mâncarea din cutie sau de restaurant în care nimeni nu știe ce ingrediente au intrat.

Omul modern trebuie să se împrietenească cu tehnologia în bucătărie, să accepte că oala sub presiune electrică, robotul de bucătărie sau mandolina pot reduce timpul petrecut gătind cu peste 50%.

Organizarea este cheia

a mânca

Omul modern trebuie să se organizeze, să dea prioritate sănătății. Să își planifice mesele – poate nu chiar strict, dar măcar ca idee – să cumpere mâncare în funcție de asta și să sacrifice două ore duminica pentru a pregăti măcar ingredientele. Salata spălată deja, pătrunjelul deja tocat, boabele de rodie scoase, zeama de lămâie stoarsă, carnea marinată, toate păstrate în frigider pentru a fi aruncate în oală în ultimul moment.

Dacă le va face pe toate, omul modern va descoperi ce am descoperit și eu acum 3 ani când am slăbit 11 kilograme (pe care nu le-am mai pus înapoi) și am atins forma vieții mele. Va descoperi că mesele echilibrate, la intervale regulate, bogate în proteine și fără carbohidrați simpli, îi vor tăia poftele necontrolate și îl vor ajuta să mențină o greutate optimă.

Va descoperi că nu are nevoie să numere calorii, nu are nevoie de planuri alimentare personalizate, că analizele îi ies impecabile fără suplimente și că, în sfârșit, zgomotul înconjurător se calmează, rămânând doar încrederea și siguranța lucrului bine făcut (într-un mod foarte puțin politic :).

Omul modern va fi, în sfârșit, în echilibru, în acest nou vechi mod de a mânca.

Fotografii: Andie, Unsplash

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.