Nu o să uit niciodată momentul în care copilul meu a făcut primii pași singur, pe la 11 luni. Sau vecinul care, deși a rămas singur, și-a continuat rutina de a se plimba în jurul blocului. Nici panica în momentul în care m-am lovit la vreun picior și nu am mai putut face singură activități simple, precum mersul.
Mersul este cel mai important și așteptat moment în primul an de viață. Un pas în fața celuilalt este un act solitar. Toate merg înainte, toți evoluăm, însă mulți nu mai apreciem arta plimbării.
“Este cald, este rece, plouă, este praf, este poluare, nu am încălțămintea potrivită”. Toate sunt motive întemeiate pe care le-am folosit ca să lenevesc pe canapea, să mai beau un pahar de vin la o terasă la mare sau să apelez la un mijloc de transport ca să ajung la destinație.
Am (re)început să mergem vreo 4-6 kilometri prin Parcul IOR o dată pe săptămână. Pe lângă oamenii care merg, aleargă, pedalează, se dau cu rolele sau sunt într-o canoe pe apă; pe lângă lebede, rațe, câini sau broaște țestoase; am descoperit anduranța și gânduri ca “încă puțin Elena, ai născut natural, mai poți încă un kilometru”.
Nu am cum să explic energia care mă cuprinde după o astfel de experiență. Vorbim despre o simplă plimbare, nu de urcat pe munte. Iar de fiecare dată încercăm să introducem ceva nou, o cărare nedescoperită, mers în sens invers, așa ne asigurăm că nu ne vom plictisi prea curând.
Mersul este răspunsul
Mersul este cea mai bună tendință în fitness care nu se va demoda niciodată. Este gratuit și ușor, dacă ești sănătos, și a revenit în atenția tuturor abia după instalarea pandemiei. Nu am văzut niciodată atât de mulți oameni luând-o pe scări ca în ultimul an.
În zilele noastre, mersul a devenit chiar o provocare și o întrecere. Am descoperit mulți prieteni care își aruncă un ochi fugitiv la smart watch când revin la masă. Ei folosesc aplicații mobile pentru a-și număra pașii. Tehnologia are și ea avantaje sau cel puțin așa aleg eu să privesc această tendință tech.
În mod obișnuit, am aflat că oamenii merg în jur de 3000-4000 de pași pe zi. Însă, cu ajutorul gadget-urilor, un mic grup de oameni ajunge la 10.000 de pași. Ei se folosesc de telefon ca să îi motiveze când văd că apune soarele și mai au puțin până își ating țelul. Merită, pentru că studiile arată că mersul te ajută să pășești mai rar în spitale și te ține departe de accidente vasculare.
De ce să mergi pe jos
Pe mine mersul m-a ajutat cu anxietatea în primul rând. Mi-a pus gândurile în ordine și m-a făcut să îmi găsesc inspirația. Când merg sunt eu cu mine sau cu un audiobook, un podcast, cu muzică sau meditație. Dacă mai adaug și câteva greutăți, cumpărături, geantă sau un bebe, clar am numai de câștigat, în timp ce pierd…calorii.
Mersul pe jos este activitatea care se recomandă de la primele luni de viață, până la ultimele. În plus, poate fi practicată oricând, chiar și la scurt timp după o operație, ca să îi dai de înțeles corpului că ai nevoie de el să funcționeze optim.
Îmi place să merg cu copilul ca să descopăr lucruri noi prin ochii lui. Merg cu cățelul ca să practic un pas alert. Pe când cu soțul mă plimb ca să planificăm viitorul fără să ne distragă atenția alte lucruri din jurul nostru. Însă, nu de puține ori, ne-am oprit să admirăm o casă sau alta.
Mersul îmi dă energie după ore petrecute cu ochii în calculator. Mă face să stau mai dreaptă și ameliorează durerile de șolduri de la stat prea mult pe scaun în poziții ciudate. Și tu îți pui picioarele în sus pe ceva când lucrezi?
Când să mergi pe jos
Poți merge pe jos ca să faci cumpărături sau să ajungi la birou. Poți face câțiva pași împreună cu cineva ca să te destăinui sau ca să începi acel „nu știu ce suntem, dar este ceva mai mult decât o prietenie”. Poți merge ca să te întregești spiritual, mental și fizic. Mersul are atât beneficii pentru stări melancolice, cât și pentru problemele cu greutatea sau cu circulația.
Când mergi, corpul primește celule noi de oxigen pentru că prin efort, respiri adânc. Astfel, toate sistemele organismului își dau un restart. Dar poți și socializa, poți avea întâlniri în timp ce mergi și chiar să participi la call-uri online dacă ești multi-tasker.
Mers sau alergat? Cei care pot alerga, preferabil afară, într-un parc cu mult verde, sigur mă vor contrazice. Însă, mersul este varianta cea mai bună dacă nu ești prieten cu sportul, ai probleme cu articulațiile sau ai slăbiciuni cardiovasculare – aritmie, de exemplu. Eu am câteva dintre ele.
Cum să mergi pe jos
Dacă, însă, vrei să arzi ceva mai mult sau vrei să adaugi și tonifiere la pachetul zen, antrenorii recomandă varietate. Acest lucru se traduce printr-un drum de 40 de minute, cu schimbări de nivel – pantă, rampă, scări, cu mers încet, apoi mers alert, chiar și câteva fandări sau greutăți adăugate la gleznă.
Eu le fac pe toate când ieșim la plimbare cu tati, Link (fox terrier) și M. pe bicicletă. Îl iau în brațe pe M., îl las jos, alerg după ei pe bicicletă, apoi merg la pas cu Link și tot așa. În final, îți mai propun câteva idei, dar te aștept și pe tine în comentarii dacă ai mai multă experiență. Tu pe unde te-ai mai plimbat, ce ți-a atras atenția ultima dată?
- Ceea ce porți în picioare este foarte important, o prioritate în fața hainelor. Ai nevoie de încălțăminte sport adecvată, cu susținere și găuri de aerisire. Pe cât posibil, dacă ai probleme cu articulațiile, optează să mergi pe iarbă, pământ sau nisip.
- Nu uita de hidratare. Poți lua chiar două sticle refolosibile cu apă pe post de greutăți.
- Și de protecție – cremă cu SPF, spray contra țânțarilor și o pălărie sau șapcă.
- Începe treptat, ideal cu o plimbare de 15-20 de minute pentru 1-3 săptămâni, apoi adaugă câte 5 minute extra în fiecare săptămână. Și încălzește-te un pic înainte și după ce termini cu un stretching.
- Ia un prieten cu tine, poți și participa la un grup care practică mersul împreună în parcuri sau să îl formezi chiar tu cu ajutorul, de exemplu, mămicilor de pe Facebook.
foto via UNSPLASH | Shutterstock