unteatru Open-Air – povestea artiștilor independenți care au transformat imposibilul în realitate

Durata: 4 minute

Pe regizorii Andrei și Andreea Grosu, eroii care au pus pe picioare și au dus până la lună și la stele teatrul independent unteatru, i-am descoperit cu ani în urmă. Pe atunci, spectacolele lor se jucau într-o casă „cu ceai, cărți și teatru”, undeva în centrul istoric al Bucureștiului. Era un spațiu mic, intim, între pereți de cărămidă îmbrăcați în pânze negre.

articol pentru Curatorialist.ro de Elena Coman, redactor teatru

Încă din 2010, au strâns în jurul lor o mică mare familie – pe de-o parte, inimoșii de la butoanele din spate, care au pus mecanismul în funcțiune alături de ei, pe de altă parte, un public restrâns, dar select și pasionat de artă. În 2021, aniversăm împreună cei 11 ani de activitate într-un spațiu open-air, la Casa Universitarilor. Spun „împreună” pentru că odată ce ai intrat în gașca lor, e foarte greu să te mai dezlipești.

De ce „unteatru”?

Pentru că, spun Andrei și Andreea Grosu, singularizarea celor două cuvinte înseamnă trăinicie. Un proiect cultural independent unic care a reușit să își găsească o voce, să își construiască o personalitate puternică în peisajul teatral autohton.
Prin obiectivul exclusiv cultural de la care nu s-au abătut niciodată, unteatru promovează educația prin cultură și asigură vizibilitatea unei noi generații de artiști, fie ei regizori, actori, muzicieni, coregrafi sau artiști plastici. Sute de creatori și-au găsit locul sub acoperișul unteatru în decursul ultimilor ani, devenind parte din familie.

Provocări? Da. Obstacole? Da. Imposibil? Nu.

Anul pandemiei, care a pus în dificultate întreg sectorul cultural, a venit cu încercări importante și pentru unteatru. Cu toate astea, chiar și în cele mai dificile momente, ei nu au încetat să fie creativi și să se reinventeze.
Dintr-o nevoie, dintr-o senzație de sufocare și din dorința de a face efectiv ceva, au inițiat proiectul „ș.a.m.d.”, un performance transmis 24 de ore din 24, live din sala de spectacol. Miza acestuia a fost semnalarea unei probleme, adresată atât autorităților, cât și spectatorilor.
Arta independentă a continuat să existe. Și asta în mare parte și datorită lor. Zeci de artiști ai scenei independente au participat la transmisia live din sala de teatru, fiecare contribuind cu un moment artistic unic.

Acum, în sezonul estival, când majoritatea instituțiilor publice de spectacol și-au încheiat stagiunile, unteatru s-a mutat în aer liber. Cu acest prilej, ei reintroduc în circuitul cultural un spațiu neexplorat suficient până acum: Grădina Casei Universitarilor. O oază de verde, liniște și vibe-uri pozitive chiar în mijlocul orașului.

Întreaga echipă unteatru a construit de la zero grădina urbană din strada Arthur Verona, cu locuri dedicate petrecerii timpului liber în natură. Vei găsi acolo hamace, food trucks și muzică bună, dar și două scene special amenajate, purtând teatrul cu ei pretutindeni.

Grădina Casei Universitarilor a fost inaugurată prin Zilele unteatru 11, care au avut loc între 19 și 25 iulie. Programul variat a inclus noi producții unteatru, spectacole în premieră, concerte acustice și unplugged, proiecții de film și activități pentru copii.

La unteatru pare că timpul se dilată, că ai evadat dintr-un București aglomerat și cu miros de asfalt încins pe o insulă imaginară, în care serile de vară devin remediu pentru problemele de peste zi.
Aici găsești artiști talentați, zâmbetele oamenilor care caută același lucru ca și tine, momente de respiro și de trăit cu o bere rece în mână.

Tot la unteatru poți vedea „Domnișoara Iulia” cu Dana Rogoz, Richard Bovnoczki și Mihaela Trofimov, regia Andreea și Andrei Grosu , spectacol despre care am scris aici.

Din orice punct ai pleca, Grădina Casei Unviersitarilor sigur se află în drumul tău. Poziționată în inima orașului, dar semnalizată cu șiraguri de lumini calde, ea te așteaptă să-ți petreci serile de vară împreună cu cei dragi. Vino chiar și singur(ă), pentru că sigur vei găsi aici pe cineva cunoscut!

Stagiunea de vară unteatru continuă, iar pe lista evenimentelor vei regăsi nu doar spectacole de teatru ca:
– „Bad Talks” (vineri, 6 august, ora 21:00),
– „Pelicanul” (sâmbătă, 14 august, ora 21:00)
– „Conu Leonida față cu reacțiunea” (duminică, 22 august, ora 21:00),
dar și concerte susținute de Alma Nicole sau proiecții de film.

Programul integral poate fi consultat pe www.unteatru.ro. Urmăriți pagina de Facebook UNTEATRU, secțiunea events pentru noile reprezentații, dar și alte spectacole.

Pe noi sigur ne vei găsi la evenimentele unteatru de la Grădina Casei Universitarilor.
Ne vedem acolo, să evadăm împreună prin muzică, film și teatru!

articol pentru Curatorialist.ro de Elena Coman
Prietenă cu scrisul de când mă știu, povestesc despre câte-n lună și-n stele. Fascinată de teatru, caut cheia unor lumi (im)posibile, din care să prind bucăți pe hârtia virtuală. Pasionată de marketing, pun cuvintele și evenimentele în culori. Prezentă pe social media, caut permanent surse de inspirație. Dependentă de oameni și de soare, cred în „carpe diem!” și în „împreună”.

fotografii: unteatru facebook page

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.