Top 10 cărți de neratat în 2024

Durata: 9 minute

Irlandezii au încheiat anul trecut cu un record pe placul cititorilor din întreaga lume: au plătit în total în ultimele douăsprezece luni mai mult ca oricând pentru a-și cumpăra cărți. La nivel global, se remarcă o creștere de peste 2,5%, semnificativă cu atât mai mult cu cât în cel de-al doilea an de pandemie vânzările scăzuseră cu până la zece procente.

Fără îndoială, noul an promite o creștere continuă, iar publicul numeros prezent la târgurile de carte autohtone a demonstrat interesul din ce în ce mai mare pentru piața de carte de la noi.

De cealaltă parte, editurile fac față cu brio și se întrec în autori de succes, în debutanți promițători și în bestsellere care și-au câștigat deja titlurile de favorite în rândul cititorilor. Ca de fiecare dată, începem anul cu speranța că vom citi mai mult și că nu vom lăsa să treacă mai mult de o săptămână fără a începe o carte nouă.

Tocmai de aceea vă propun, prin rândurile următoare, unele dintre cele mai apreciate cărți din lista noutăților literare propuse de edituri și, totodată, unele dintre operele care, într-un fel sau altul, reușesc să rămână în inimile cititorilor mult timp după ce au fost citite.

 1. Fata care s-a transformat în bețișoare de Natsuko Imamura (Ed. Humanitas Fiction, 2023)

Fata care s-a transformat in betisoare

Dacă nu ați cunoscut-o deja pe scriitoarea Natsuko Imamura odată cu lectura romanului Femeia în fusta violet, dacă nu ați fost deja vrăjiți de imaginația sa desăvârșită și de universul straniu și totodată credibil pe care îl creează de fiecare dată, atunci volumul de povestiri Fata care s-a transformat în bețișoare (Ed. Humanitas Fiction, 2023) este una dintre cele mai potrivite recomandări pentru a da startul lecturilor din noul an. Fiecare povestire are în centrul său un personaj feminin cu o poveste de viață aparte, cu trăsături și abilități neobișnuite și care le transformă destinele purtându-le pe drumuri neașteptate.

De fiecare dată însă, avem în față fragilitatea lor și dorința de a reuși într-o lume în care suferința e doar la un pas distanță, iar problemele acute din societatea japoneză sunt traduse aici prin împrejurări pe care Natsuko Imamura le strecoară de fiecare dată în operele sale, criticând astfel crizele variate și încă nerezolvate ale societății moderne.

 1. Dipticul Pasagerul – Stella Maris de Cormac McCarthy (Ed. Humanitas Fiction, 2023)

  Pasagerul
  Mai rar ne-a fost dată oportunitatea de a ne arunca în întregime în miezul unui diptic romanesc de excepție, chiar de la început de an. Ceea ce a reușit Cormac McCarthy în ultimii săi ani din viață a fost să ne lase moștenire acest duo care diluează realitatea pentru a ne duce în miezul unei ficțiuni extraordinare. Bobby și Alicia Western sunt doi frați pe care îi descoperim prin cele două romane care se completează și care ne oferă o călătorie de-a lungul căreia visul, realitatea și halucinațiile compun un amestec de-o rară frumusețe.

  Fost pilot de curse, Bobby Western e scafandru salvator și descoperă, la locul unei aeronave prăbușite în adânc, că geanta de zbor, cutia neagră și un pasager lipsesc fără ca ușa aeronavei să fi fost deschisă și fără să pară că altcineva a ajuns la locul impactului înaintea echipei din care face parte și Bobby.

  Pasionat de fizică și urmărit de trauma pierderii surorii sale care fusese un geniu al matematicii, protagonistul din Pasagerul devine un fugar fără vină, iar cititorii îl descoperă de-a lungul călătoriei pe care o face, însoțit de amintirea unei iubiri imposibile și de cea a tatălui care a inventat bomba aruncată peste Hiroshima. Stella Maris o are în centrul său pe Alicia, sora lui Bobby, cea pe care o descoperim în urma conversațiilor pe care le are cu psihiatrul din cadrul clinicii care dă și numele romanului. Remarcabile prin structură și prin temele atinse, cele două romane sunt un duo amețitor care îl trag pe cititor în mijlocul unei lecturi fascinante.

 2. Nimeni nu părăsește Palo Alto de Yaniv Iczkovits (Ed. Humanitas Fiction, 2023)

cărți
După capodopera Fiica măcelarului (Ed. Humanitas Fiction, 2022) scriitorul Yaniv Iczkovits reușește să ofere cititorilor un roman care îi cucerește cu o forță la fel de mare și care are în centrul său, și de data aceasta, personaje marcante, complexe și care ne cuceresc prin propriile istorii de viață. Singurătatea este aici un personaj în sine, iar labirintul de oglinzi pe care Yaniv Iczkovits îl construiește cu atât de multă iscusință este unul care forțează nu doar protagoniștii să își conștientizeze fricile cele mai profunde, ci pune și cititorii în fața unor dileme actuale și care cer de la fiecare dintre noi câte un răspuns.

Existența e aici reflectată în marginile translucide ale unei realități din care fiecare personaj în parte încearcă să se mențină pe o linie fragilă de supraviețuire, cu eforturile celor care nu reușesc pe deplin să-și regleze busola interioară. Ca de fiecare dată, scriitura lui Yaniv Iczkovits se traduce printr-o inegalabilă forță și frumusețe a fiecărei fraze în parte.

 1. Un cititor în Pădurea din Oglindă de Alberto Manguel (Ed. Trei, 2023)

  cărți
  Am inclus în acest top și cărți pe care le putem citi și reciti oricând, fără să ținem cont de topuri, de liste, de promisiuni și obiective de lectură. Un cititor în Pădurea din Oglindă este o astfel de carte căci Alberto Manguel e un cititor-scriitor-vrăjitor, un magician al cuvintelor și un apărător al literaturii nepieritoare. De-a lungul a 39 de eseuri, Alberto Manguel își poartă cititorii prin lumea misterioasă a creativității, a lecturii, a artei de a citi, de a scrie, de a ne lăsa cuceriți pe deplin de literatură. Cu răbdare și dibăcie, ne arată fațetele ascunse ale cuvintelor și ale replicilor, ne educă înspre a citi mai bine și cu mai multă atenție, fără a traversa o carte doar printr-o lectură de suprafață. Astfel, Alberto Manguel își dedică această carte nu doar literaturii, ci și cititorilor din întreaga lume.

 2. Stela de Simona Goșu (Ed. Polirom, 2023)

  cărți
  Pentru orice scriitor, trecerea de la proză scurtă la roman este și va fi întotdeauna o probă de foc. Simona Goșu trece însă cu brio acest examen și dovedește, din nou, că stăpânește cu multă convingere propria manieră de a scrie, explorând îndeaproape universul din imediata realitate. Echilibrează, prin intermediul personajului principal, dilemele unei societăți fragmentate și o folosește și ca un contrapunct demn pe cea care arată astfel cu degetul către neajunsurile unei lumi în care suntem încă departe de a ne fi apropiat de răspunsurile care contează cu adevărat.

  Portretul pe care îl face societății contemporane e unul onest, creionat de scriitorul atent și abil, capabil să cuprindă în cărțile sale un univers credibil încununat de o dibăcie aparte prin care tot ceea ce contează cu adevărat iese la suprafață sub forma unui semnal de alarmă răsunător. După volumul Fragil, noua carte a Simonei Goșu se înscrie în lista titlurilor de neratat în 2024.

 3. Călătoria în Est de Christine Angot (Ed. Polirom, 2023)

cărți
Amintind parțial de Consimțământul scris de Vanessa Springora  și publicat la noi la Editura Polirom în urmă cu doi ani, noua traducere a romanului lui Christine Angot se deosebește prin forța tăioasă a unei autoare care nu se teme să desprindă aproape chirurgical tot ceea ce nu consideră ca fiind necesar în scrierea unei cărți. Astfel, tot ceea ce scrie ea poartă greutatea unui ciocan care își zdrobește de fiecare dată ținta, reușind astfel să creeze sincronul ideal între temele pe care le abordează (incest, bulimie, efectele traumei asupra vieții de adult, apatia și ignoranța societății, vina comună) și stilul concis și tăios.

Fără să ne lase nici măcar o secundă să ghicim sau să intuim cât din ceea ce scrie este real și cât este ficțiune, de ani de zile Christine Angot își cucerește cititorii prin acest joc misterios care aduce umbrele la lumina zilei pentru a face dreptate și pentru a vindeca rănile din trecut în egală măsură. Degetul său arătător se îndreaptă acuzator către societatea modernă care închide ochii în fața abuzului și care face prea puțin pentru a proteja și salva victimele.

7. Chiajna din Casa Mușatinilor de Simona Antonescu (Ed. Polirom, 2023)

cărți
Fiecare carte pe care o scrie Simona Antonescu începe și se încheie sub semnul succesului. Cu un public format din cititori fideli și pasionați de un trecut din care se țes întotdeauna povești pline de viață și de lecții cât se poate de actuale, Simona Antonescu compune, de data aceasta, un portret complex și fascinant în jurul unui personaj istoric cu o importanță aparte: Doamna Chiajna. Astfel, cea mai importantă personalitate feminină a Evului mediu românesc câștigă un destin aparte pentru a doua oară prin romanul pe care i-l dedică Simona Antonescu.

Descrierile de epocă și personajele captivante care reîntregesc tabloul istoric sunt aici elementele savuroase pe care cititorii le așteaptă și pe care le regăsesc în fiecare dintre cărțile Simonei Antoescu. De la lupta politică și trăsăturile unei epoci tensionate până la micile povești care se țes întotdeauna în jurul marilor figuri din istorie, cel mai nou roman semnat de binecunoscuta autoare nu avea cum să dezamăgească nici de data aceasta, reușind doar să depășească toate așteptările.

 1. Ora nevăzută de Alice Hoffman (Editura Trei, 2023)

  cărți
  Scriitoarea Alice Hoffman nu-și ascunde pasiunea pentru literatura victoriană și nici fascinația pentru povestea de viață a unuia dintre autorii preferați: Nathaniel Hawthorne. În schimb, construiește cu multă îndemânare și extrem de multă candoare personaje care îi transpun aceste iubiri în paginile unui roman care își ține cititorii cu sufletul la gură. Ora nevăzută de Alice Hoffman ne poartă de-a lungul a două perioade temporale, completând printr-o magie aparte felul în care protagonista adolescentă Mia reușește în cele din urmă să-și întâlnească scriitorul preferat.

  De-a lungul acestui fir narativ, însoțită de pasiunea pentru literatură, povestea Miei Jacob devine un drum miraculos, plin de provocări, dar extrem de bogat vizual și ofertant pentru cititorii care descoperă provocările unui destin care a cunoscut, până la un punct, doar regulile aspre și învechite ale unei comunități de tip cult. Literatura poartă aici steagul alb al eliberării de sub teroare, beznă și opresiune, iar cărțile sunt calea sigură pentru o viață trăită în mod neînfricat și în libertate deplină.

 2. Miere neagră de Dan Pleșa (Editura Vellant, 2023)

  cărți

Originalitatea scriitorului Dan Pleșa vine din curajul de a recompune propriile reguli, de a ilustra o realitate cunoscută (regimul comunist) printr-o perspectivă nouă, de a oferi constant cititorilor surprize de-a lungului unui roman care se citește pe nerăsuflate.

Miere neagră este, din nenumărate puncte de vedere, o gură de aer proaspăt pe care e bine să o inhalăm cu încredere în 2024 pentru a avea în palmares o lectură aparte a unui roman care nu va dezamăgi nicicum. Un tânăr se hotărăște să-l ucidă pe dictatorul în fața căruia ceilalți își pierduseră speranța că va mai pieri vreodată, iar sacrificiul pe care protagonistul îl face este cel de a se expune prin scris, pagină cu pagină, prin jurnal, prin mărturiile din arest, prin amintirile din jurul unor iubiri trecute, prin captarea unor iluzii sau fragmente de realitate concretă și dureroasă în egală măsură. Exercițiul final este surpriza care ia forma unei lovituri de grație căci dictatorul piere, dar nimeni nu pare să remarce fapta tânărului protagonist. Miere neagră e un demers temerar care merită toată aprecierea publicului autohton.

 1. Îndrăgostiții de la miezul nopții de Mieko Kawakami (Ed. Litera, 2023)

  cărți

Mieko Kawakami vine cu o lecție importantă în 2024 și ne aduce un roman care vorbește cu totul diferit despre iubire, fără a lăsa tumultul pasional să tulbure apele la suprafața cărora doi îndrăgostiți trăiesc o poveste imposibil de pus într-un singur tipar. Dincolo de aceasta, temele pe care le remarcăm în Îndrăgostiții de la miezul nopții țin cont de provocările și transformările acute ale societății actuale. Mieko Kawakami scrie despre singurătate, iubire și relația cu propriul corp, scrie despre răni, vindecare și viață așa cum este ea, cu rutina unor zile în care tot ceea ce contează e ritmul trecerii timpului și nimic mai mult. Existența este aici un drum întortocheat, plin de suișuri și coborâșuri, întretăiat de amintiri și emoții, de un prezent în care vindecarea se produce pe nevăzute.

Indiferent de ceea ce alegeți să citiți, alegeți cu inima, lăsându-vă purtați de un instinct pe care doar cititorii antrenați îl au, aceia care știu să recunoască o carte care îi cheamă și care întotdeauna ajunge la ei la momentul potrivit. Astfel, cu o privire atentă, veți recunoaște, fără îndoială, în lista de mai sus, ceea ce vă cheamă în noul an, ceea ce vă invită și ceea ce își dorește să ajungă la voi pentru a vă îndrăgosti iremediabil de la prima pagină.

Mihaela Pascu-Oglindă
Mihaela Pascu-Oglindă
Scriitoare și critic literar, absolventă a Facultăţii de Limbi și Literaturi Străine și a masteratului de Teoria și Practica Editării de Carte. Din octombrie 2019 am fondat și co-organizez Clubul de carte CititOARE – club de lectură cu scop terapeutic, dedicat mamelor. Scriu pentru Citeștemă.ro și ziarul Suplimentul de Cultură (Ed. Polirom). Iubesc literatura și felul în care ne face oameni mai buni.