Românce în jurul lumii – viața de mamă în Luxemburg

Durata: 3 minute

Luxemburg este o tară mică de pe continentul european, ce îi are ca vecini pe Germania în Nord-Est, Franța în Sud și Belgia în Vest. Aceasta este cunoscută pentru părțile rurale, cu păduri luxuriante și chei stâncoase. Capitala se află la Luxemburg, un oraș medieval fortificat, deci cocoțat pe o stâncă.

Astăzi călătorim digital la o distanță de 2000 de kilometri de capitala României pentru a descoperi povestea Anei-Maria Trifan, născută în Timișoara acum 34 de ani, dar recent mutată în Luxemburg. Asta nu înseamnă că este prima lor relocalizare, Ana mi-a povestit că înainte au locuit în Insulele Cayman.

Acest articol face parte dintr-o serie cu și despre mame românce în jurul lumii. Continuăm cu Luxemburg, dar nu vrem să ne oprim aici. Dacă ai și tu o poveste, așteptăm să ne cunoaștem în comentarii mai jos sau pe email la curator@curatorialist.ro.

Românce în jurul lumii

ORAȘUL | Relocalizarea în Luxemburg are la origini câteva motive. Ana-Maria Trifan îmi povestește că au vrut să fie mai aproape de casă; să aibă parte de un climat temperat-continental, insulele sunt cunoscute pentru temperaturi mari și umiditate ridicată; în plus, pentru ca fetele, de 2 și 4 ani, să aibă acces la educația dorită.

Au ales Luxemburg pentru că au multe păduri, pășuni și văcuțe sau oi păscând aproape de o parcare, lângă un Porsche. „Este o priveliște relaxantă și, totodată, intrigantă. Este o îmbinare între viața <<ca la țară>> și cea <<de la oraș>>.”

Comparativ cu București, unde a locuit înainte să plece din țară, “Viața în Luxemburg este mult mai liniștită și oarecum respectată. Oriunde te-ai duce în lumea asta vor exista avantaje și dezavantaje, depinde cum se pliază pe nevoile individuale,” povestește Ana.

Când vine vorba despre populație, contactul cel mai mare îi are cu expați. Însă, îmi povestește că oamenii sunt pragmatici, nu epatează cu nimic în afară de mașini. „Ăsta este Luxemburg, o țară verde, armonioasă cu mașini scumpe și oameni respectuoși,” concluzionează aceasta.

O ZI DIN VIAȚĂ | Familia Trifan are o viața agitată, dar mama îmi spune că încearcă să se bucure de orice clipă – „carpe diem”! Ziua începe la 6 dimineața, apoi urmează trezitul copiilor, iar în jurul orei 7 AM toată lumea trebuie să fie gata de plecare, cele mici la creșă, ea la muncă, lucrează în domeniul finanțe.

„Diminețile vin cu mici alarme de incendiu unde toată lumea este pe fugă. În drum spre serviciu încerc să mă gândesc la lucruri frumoase pentru care sunt recunoscătoare ca să mă încarc cu energie.”

Toată lumea se reîntâlnește acasă în jurul orei 7 PM, când Ana revine de la muncă. Soțul, inginer de profesie, le-a luat pe cele mici de la grădiniță între timp. Apoi intervine rutina de seară, cu citit, baie și ascultat muzică. Responsabilitățile în casă sunt bine împărțite egal, dacă ea bagă mașina de spălat, soțul spală rufele.

„De îndată ce au adormit fetele, încerc să citesc, momentan fac cursuri de parenting și de limba franceză, iar pe la miezul nopții încerc să adorm. Cu cât îmbătrânesc, parcă nu mai am nevoie de mult somn, ceea ce este foarte bine,” concluzionează aceasta.

FAMILIE | În Luxemburg, copii merg la o grădiniță particulară de tip Montessori. Maria Montessori a fost un medic-educator din Italia, cunoscut pentru filozofia educației diferite, bazată pe libertatea copilului de alege ce își dorește să învețe.

Cele mici vorbesc cursiv română și engleză, dar de curând au început să vorbească și franceză. În tară se vorbește atât germana, cât și franceza. “Nu le-am înscris la niciun centru special deoarece programul lor la creșă este destul de încărcat,” dezvăluie aceasta.

Ana îmi povestește că fac economii și încearcă să investească diversificat, în domenii precum imobiliare sau criptomonede. Când vine vorba despre venitul lunar per familie, el se împarte cam 60% pe cheltuieli lunare, 30% pe economii și 10% pe distracții – ieșiri sau vacanțe.

Seria “Românce în jurul lumii” este o prezentare sinceră a vieții mamelor românce în diferite țări. Căutăm asemănări, faptul că purtăm aceleași bătălii – cum să ne împărțim timpul pentru personal vs. profesional sau între familie și propriile hobbyuri, cum încercăm să le oferim copiilor experiențe, dar totuși facem și economii pentru viitorul lor. Ne dorim să formăm o comunitate și să le prezentăm mamelor că nu sunt singure în această călătorie.

Tu ce ai FRUMOS?

fotografii via UNSPLASH și Pexels

Românce în jurul lumii – viața de mamă în La Seyne sur Mer, Franța

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Reutlingen, Germania

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Haga, Olanda

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Sheffield, Anglia

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Flower Mound, Texas, America

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising