Olanda este o țară în nord-vestul Europei cunoscută pentru orașele cu verdeață, lalele, mori de vânt și pistele de bicicliști. Ea găzduiește Haga, cel de-al treilea cel mai mare oraș din țară, după Amsterdam și Rotterdam, și casa următoarei noastre mame.
Oana Drăgan s-a născut în București, dar în aprilie 2017 s-a mutat în Haga, un oraș cunoscut pentru pace, justiție și ca sediul guvernului olandez pe o parte. Pe de altă parte, se pare că are păduri cu istorie și plaje înconjurate de dune.
Acest articol face parte dintr-o serie cu și despre mame românce în jurul lumii. Continuăm cu Olanda, dar nu vrem să ne oprim aici. Dacă ai și tu o poveste, așteptăm să ne cunoaștem în comentarii mai jos sau pe email la curator@curatorialist.ro.
ORAȘUL | Oana îmi povestește că înainte de mutarea oficială a făcut naveta între cele două țări. De ce? Munca ei ca fashion director al revistei Glamour România o aducea pe malul Dâmboviței, pe când actualul soț o aducea înapoi pe meleagurile verzi.
“Soțul lucrează în IT, iar eu încerc să pornesc o afacere. Am luat o pauză destul de mare, zic eu, pentru Matilda, iar acum, după multe discuții, am ajuns la concluzia că am nevoie de multă flexibilitate, așa că încerc să îmi fiu unicul șef,” povestește aceasta.
Se consideră privilegiată, iar felul în care vede orașul poate fi cu un filtru ușor roz. Totul este diferit față de București, mai ales ea. Dacă în orașul natal se simțea mai mereu nervoasă, aici este opusul.
“Lumea zâmbește pe stradă și te salută doar dacă trece pe lângă tine și se întâmplă să faci contact vizual; mașinile opresc sau încetinesc chiar dacă mai ai un metru până să ajungi să treci efectiv strada; te poți plimba cu căruciorul și două ore fără să fie nevoie să bombăni că mașinile sunt parcate pe trotuar; orice problemă administrativă se rezolvă online în maxim 10 minute…,” s-a oprit pentru că altfel nu o mai puteam opri.
O cred când îmi spune că i s-a părut ușoară mutarea, dar este conștientă că asta nu se aplică tuturor, ei chiar îi place să petreacă timp singură. Însă, îmi clarifică faptul că dacă vrea să petreacă timp cu olandezii, nu sunt deloc neprietenoși cum s-a zis despre ei, dar petrece mai mult timp cu alți români, ruși și italieni.
„Spre rușinea noastră încă nu am învățat limba, dar nici nu pot spune că presiunea este mare. Toată lumea vorbește engleză, iar olandeza nu e chiar cea mai sexy limbă. Am avut o tentativă, dar am virat spre spaniolă. Bine, realist vorbind, cred că va trebui în cele din urmă să fac cursuri, mai ales dacă Matilda va merge la o școală olandeză,” îmi dezvăluie ea.
O ZI DIN VIAȚĂ | Zilele familiei trec repede, motiv pentru care Oana trage mult de cafeaua de dimineață. În prezent, deși își dorește mult propria afacere, nu are mult timp liber, dar probabil îl va găsi când cea mică va merge la grădiniță.
„Zilele mele sunt exerciții, nu foarte reușite, de a echilibra totul: casa, familia, aspectul profesional și relațiile personale. Deși este repetitiv, culmea, nu pot spune că ajung să mă plictisesc. Sunt conștientă că nu sunt unica femeie în această postură, așa că iau fiecare zi cum vine,„ concluzionează aceasta.
FAMILIE | Îmi mai povestește că cea mică, de doi ani și aproape jumătate, a început grădinița și merge două zile pe săptămână până se obișnuiește. Sunt surprinsă să aflu că nu există grădinițe de stat, motiv pentru care prețurile sunt destul de ridicate la cele private, aproximativ 2500 de euro pe lună. Există și o parte bună, statul decontează aproximativ 40% în funcție de venitul părinților, deci sunt condiționați ambii părinți să lucreze.
La grădiniță, cea mică învață în engleză și olandeză, iar acasă și română. Mai au un pic și trebuie să decidă la ce tip de școală o vor da, dacă una olandeză sau una internațională, asta deoarece la patru ani trebuie să o înscrie. Până atunci, petrec cât mai mult timp împreună.
Iar când vine vorba despre economii, îmi spune că încearcă să pună bani de o parte, fără a renunța la lucrurile care le produc plăcere. În prezent, nu sunt convinși de utilitatea unui cont de economii pentru copii, consideră că este mai important să îi ofere experiențe variate pentru a o inspira să își câștige singură banii când va fi nevoie.
“Foarte des stau și mă întreb dacă o plasă de siguranță reprezintă cel mai bun ajutor pe termen lung. O educație financiară sănătoasă mi se pare mult mai utilă, iar acest lucru implică și conștientizarea valorii banilor. Dacă am de ales între a o duce acum să călărească ponei sau să o trimit într-o vacanță versus a pune acei bani într-un cont, voi alege prima variantă,” îmi explică Oana și continuă să îmi spună că nu vrea ca existența acestui cont să pună presiune pe copil și crede că rolul părinților nu este de a înlătura dificultățile din viața celor mici.
Seria “Românce în jurul lumii” este o prezentare sinceră a vieții mamelor românce în diferite țări. Căutăm asemănări, faptul că purtăm aceleași bătălii – cum să ne împărțim timpul pentru personal vs. profesional sau între familie și propriile hobbyuri, cum încercăm să le oferim copiilor experiențe, dar totuși facem și economii pentru viitorul lor. Ne dorim să formăm o comunitate și să le prezentăm mamelor că nu sunt singure în această călătorie.
Tu ce ai FRUMOS?
Românce în jurul lumii – viața de mamă în La Seyne sur Mer, Franța
Românce în jurul lumii – viața de mamă în Reutlingen, Germania
Românce în jurul lumii – viața de mamă în Flower Mound, Texas, America