O fotografie cu o agendă artizanală, cum nu mai văzusem, cu coperți din lemn, design cu detalii vegetale pirogravate, legată așa cum se făceau cărțile de pe vremuri, un șnur din piele care leagă coperțile. Probabil cea mai frumoasă agendă pe care am văzut-o până acum.
…
Acest articol face parte dintr-o serie dedicata artizanilor zilelor noastre, oameni care încă mai fac cu propriile mâini lucruri frumoase, cu grijă, cu pasiune. Dacă vrei să ne povestești despre meșteșugul tău sau cunoști pe cineva care este artizan într-un domeniu, scrie-ne pe curator@curatorialist.ro ca să î(ț)i facem povestea cunoscută.
…
Așa am ajuns să descopăr povestea Andreei Hoha și a proiectului ei artizanal, Foaie Verde. Andreea are 27 de ani și locuiește în Cluj-Napoca. Urmează un program de doctorat în cadrul Universității de Artă și Design și este profesoară la Liceul de Arte „Romuls Ladea”.
Momentan, Andreea nu are un atelier de lucru separat – toate activitățile din proiectul Foaie Verde le face acasă, dar niciodată asta nu a fost un impediment în dezvoltarea proiectului ei. În plus, ea speră că anul acesta să reușească să aibă un spațiu dedicat.
Curatorialist: Când ai demarat proiectul Foaie Verde? Care au fost circumstanțele care te-au adus aici?
Andreea: Nu aș putea spune exact când a apărut proiectul Foaie Verde, fiindcă la început a fost doar un hobby–pretext pentru a da o formă utilă lucrușoarelor pe care îmi plăcea să le meșteresc- iar încetul cu încetul a crescut natural, până a ajuns la forma actuală. Inițial, lucram la mici proiecte artistice unde mă foloseam de legătoria de carte sau legam agende și caiete de schițe, doar pentru mine, după cum aveam nevoie.
Cei din jur au început să aprecieze ce făceam și mă rugau să le fac și lor câte o agenduță. Nu m-am gândit să dezvolt o afacere din lucrul acesta – doar fotografiam micile mele proiecte și le postam pe Facebook și Instagram. Încet încet am prins curaj să postez tot mai mult, iar publicul a reacționat – tot mai muți voiau câte o agendă Foaie Verde, iar acest lucru m-a făcut să vreau să învăț și mai mult, să experimentez cu materiale și mai diverse și să am curaj să arăt și mai mult din ceea ce mă bucura – cusutul, legătoria, „meștereala” în general. Pe pagina de Instagram – unde activez cel mai mult – am început să postez de la finalul anului 2019.
Ai avut mereu abilități practice, de lucru manual? Când erai copil făceai diverse lucrușoare sau ai descoperit mai târziu această latură artizanală?
Nu cred că îmi amintesc un an din copilărie în care să nu fi meșterit, creat sau stricat ceva prin casă.
De mică am învățat să cos – la început îmi reparam jucăriile de pluș (stângaci, desigur), iar apoi, pe la 7-8 ani, am descoperit cusutul pe etamină.
Îmi cumpăra mama o dată la câteva luni o revistă plină de modele și coseam uitându-mă la desene animate, mici „felicitări” din etamină cusută, pentru părinți. Îmi plăcea mult să și desenez, și să îmi decorez obiectele personale – mai ales în adolescență, când am pus mâna pe mașina de cusut, pictam și modificam hainele mele și a prietenelor.
Ce tip de obiecte artizanale creezi sub umbrela Foaie Verde?
Principalele mele creații sunt agendele sau caiete de schițe, realizate 100% manual – de la îndoirea paginilor și coaserea lor, până la designul coperții sau a cusăturilor, toate trec prin mâinile mele.
Mai realizez broșe și decorațiuni din lemn, pictate, lăcuite dar și broșe din lut modelate și pictate manual.
Cum a fost procesul de învățare al tehnicilor de lucru pe care le folosești acum? Ai urmat vreun curs sau ai fost autodidactă și te-ai documentat singură?
Legătoria de carte, la fel ca și alte lucruri pe care îmi place să le meșteresc, am învățat-o singură, din cărți și de pe internet. Inițial, am învățat stiluri clasice de legătorie, iar apoi în timp am ajuns să le adaptez în funcție de ideile și viziunea mea.
De ce „Foaie Verde” ca nume pentru proiectul tău?
Eu am o pasiune și pentru portul tradițional românesc și pentru modelele și motivele tradiționale din alcătuirea acestuia. În perioada în care am creat pagina de Facebook unde să îmi postez meșterelile, coseam foarte multe astfel de modele, iar de aici ideea cu un nume specific românesc, inspirat din folclor, dar care are legătură și cu ideea de a „frunzări” o carte.
”Foaie Verde” a venit firesc, fără timp îndelungat de gândire și a fost primul nume care mi-a venit în minte, care a și rămas.
Am observat că folosești materiale naturale (scoarță de copac de exemplu), upcycled (pielea naturală) și hârtie reciclată. Cum se integrează conceptul de sustenabilitate în viața și în activitatea ta?
Încerc, pe cât posibil, să cumpăr haine de mâna a doua, din magazine sau târguri, iar tot în același locuri găsesc foarte multe lucrușoare pe care le pot folosi pentru agende.
Îmi place mult să refolosesc cam tot ce am în jurul meu, să îi dau un nou sens, o nouă utilitate.
Aceleași idei le aplic și în viața de zi cu zi, încerc să mă folosesc la maxim de tot ce am – de aici a pornit și ideea cu agendele mini și super mini, în formate miniaturale de 2-4 cm, tocmai pentru că nu voiam să arunc resturile de materiale de la agendele mari. Totul se poate folosi sau refolosi, iar de cele mai multe ori, tocmai această provocare de a da o altă utilitate lucrurilor uzate poate duce la rezultate incredibile și la produse deosebite!
Ești one-woman show sau mai ai alți colaboratori care fac o parte din activități?
De la realizarea agendelor, filă cu filă, fotografierea acestora, întreținerea paginii, până la împachetarea coletelor și mersul la poștă, toate operațiunile sunt făcute de mine, dar când mă simt depășită de situație, mă mai ajută și prietenul meu.
Am observat că natura este un element important care te inspiră în creațiile tale. Ce altceva mai constituie surse de inspirație când te gândești la produse sau idei de design noi?
Aproape întotdeauna găsesc inspirație jucându-mă cu materialele pe care le am sau în excursiile mele la târg sau în magazinele de second-hand. Cei care mă cunosc știu că de cele mai multe ori pipăi câte o bluză de pe umeraș, iar la întrebarea „îți place?” raspund cu „da, e bună de copertă”, lucru care e valabil cu tot felul de materiale și cărți vechi cu coperți frumoase în stare foarte proastă aruncate în cutii murdare prin târguri.
Cumva, ideile vin automat când văd o carte veche sau pun un material lângă altul, apoi lângă altul și tot așa. Entuziasmul unei idei noi îmi dă atât de multă energie, că mai vin încă trei idei înrudite și așa ajung să lucrez la câte șapte coperți diferite simultan.
Povestește-ne, pe scurt, care sunt etapele de creație ale unei agende?
După ce am stabilit în linii mari cam în ce direcție aș vrea să pornesc cu o agendă – tip de hârtie, număr de pagini, design copertă, tip de legătorie – adun toată materia primă și încep lucrul. La început iau fiecare coală de hârtie și o îndoi – da, dacă agenda are 80 de pagini, iau la mână 40 de pagini și le îndoi pe fiecare. Le așez în fișicuri, le cos, le pun la presă și lipesc zona de cotor cu adezivi și întăresc cu tifon (sau nu, depinde de tipul de legătorie).
Las să se odihnească și mă ocup de coperți. Partea aceasta durează de cele mai multe ori mai mult decât procesul de legare a paginilor. După ce e gata și această etapă, așez coperțile sub greutăți și le las la presat. Paginile cusute vin tăiate frumos la ghilotină, iar apoi se atașează coperție. Modelele mai complicate mai includ și șlefuire, pirogravare, pictare manuală, material cusut, etape care necesită mult mai mult timp și atenție.
Care sunt cele mai vândute produse Foaie Verde? De ce crezi că plac așa mult?
Multe din colecțiile cu frunze sau plante pictate și cusute pleacă foarte rapid de la mine, dar cel mai rapid se vând agendele cu coperți din cărți vechi sau cărți uitate, cum îmi place să le numesc.
Pe lângă dragul de natură și frumos, cred că în cazul agendelor cu coperți din cărți vechi este vorba și de o anumită doză de nostalgie sau dorința da a avea un obiect care spune o poveste sau ține un păstrează dincolo de conținut.
Ce reprezintă frumosul pentru tine?
Frumosul este tot ceea ce reușim noi să vedem ca frumos, să îl facem frumos și să îl simțim ca frumos, chiar dacă, în mod obiectiv, nu este considerat așa.
Alege un singur cuvânt pentru a defini proiectul Foaie Verde, care ar fi acela?
Răbdare.
Care ar fi cel mai puternic argument pe care l-ai aduce pentru păstrarea frumuseții scrierii de mână în agendă versus notițele pe telefon?
Scrierea de mână este ceva personal, frumos, cursiv. Nu cred că o scrisoare, de exemplu, primită de la cineva drag, ar putea transmite aceleași emoții și același caracter personal dacă ar fi scrisă la calculator. Chiar și ideea de agendă, la fel ca și propriul scris, este ceva intim, pe care ne punem amprenta și prin care spunem ceva dincolo de cuvinte.
fotografii: Andreea Hoha
Tot din seria Artizanii zilelor noastre:
Maria Mandea (Micul Haos) sau arta de a face păpuși-personaje