Românce în jurul lumii – viața de mamă în Sheffield, Anglia

Durata: 3 minute

Sheffield este un oraș din Marea Britanie care a fost votat printre cele mai prietenoase și sigure de crescut o familie, din Regatul Unit. Este verde, are un aspect industrial și este poreclit „Orașul de Fier”, datorită producției de metal din secolul al XIX-lea.

Orașul englezesc are unul dintre cele mai mari teatre din țară și este cunoscut pentru că în el au „crescut” formații precum Arctic Monkeys și Def Leppard. Totuși, nu despre asta discutam astăzi, ci despre Roxana Pelin, o mamă româncă născută în Brașov la începutul anilor ’80, devenită cetățean englez de mai bine de trei ani.

Acest articol face parte dintr-o serie cu și despre mame românce în jurul lumii. Începem în Anglia, dar nu vrem să ne oprim aici. Dacă ai și tu o poveste, așteptăm să ne cunoaștem în comentarii mai jos sau pe email la curator@curatorialist.ro.

ORAȘUL | Roxana s-a mutat în Anglia în 2011 pentru a-și urma partenerul de viață. El a ales această țară cu speranța că va găsi proiecte mai bine plătite față de cele din România. Însă, ea povestește că așteptările sunt departe de adevăr, “începi de la zero cu aceeași remunerație ca un începător”.

Despre Sheffield spune că este un oraș sanctuar, cu multe naționalități care pun accentul pe comunitate. A observat că oamenii sunt mai receptivi cu alte orientări sexuale, religii și rase, spre deosebire de viața din România.

“Pentru mine este foarte ușor să leg prietenii. O româncă m-a introdus într-un cerc unde am aflat de cursuri de interpret comunitar gratuite. Acum am level 3 în <<community interpreting>> și patru prietene pe viață: Justyna, din Polonia, Celia, din Taiwan, Andrea din Brazilia și Naseem din Pakistan. Avem și prieteni familii românești.”

Îmi povestește că oamenii sunt pasionați de petrecut timpul în aer liber. Se merge în parcuri sau pe bicicletă, se aleargă la maratoane, se organizează târguri cu produse locale și cu lucruri vechi. “Picilor le-a plăcut să participe la bike ride acum câțiva ani.”

Sunt curioasă dacă a întâmpinat provocări, iar Roxana îmi povestește că „oamenii needucați pot reprezenta o provocare, însă nu în școală unde, în principiu, rasismul e ucis din fașă. Ajută mult să te implici, de exemplu în târgurile școlare ca parte din comitetul de părinți. Trebuie să fii antisocial rău să nu îți poți face prieteni.”

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Sheffield, Anglia

O ZI DIN VIAȚĂ | Roxana are 39 de ani și este Senior Digital Marketing Executive. O zi în viața ei începe așa: “La 9 AM las copiii la școală și, fiind la liceu, se întorc singuri pe la ora 3 PM. Munca se termină la 5:30 PM și, la fel ca în România, nu te deranjează nimeni după ce ai ieșit pe ușa biroului. Apoi, la 6:30 PM, luăm cina și ne punem la curent cu ce s-a întâmplat peste zi. Până la 9 PM picii sunt în pat,” povestește aceasta.

Ea lucrează de la 9:30 AM la 5:30 PM, cu o pauză de jumătate de oră, dar programul s-a schimbat un pic pe timpul pandemiei.

„Două zile pe săptămână lucrez de acasă de când cu pandemia.”

FAMILIE | Roxana are doi copii, Alexandra și David, de 12, respectiv 13 ani. Amândoi urmează cursurile unei școli din oraș, unde, printre altele, învață franceză și spaniolă și practică netball, un sport similar cu baschetul, și atletism. Mai descopăr și că cei mici au programe active în afara cursurilor. Alexandra studiază pianul și vioara, iar David pianul și trompeta. Copiii au programele sincronizate, când Alexandra practică dans modern miercurea, David merge la box.

“David a reprezentat școala trei ani la rând in competițiile de înot și a ieșit pe locul doi. Acum două săptămâni a participat și la un concurs de atletism unde a ieșit tot pe locul doi la aruncarea greutății, o bilă de 1kg aruncată la 8.2 metri,” se mândrește mama.

Roxana îmi mai povestește că vineri seara este pentru ieșit în oraș în cuplu, iar duminică este o zi dedicată ieșirilor în familie. Sunt curioasă și cum își împart bugetul pentru aceste activități, iar ea îmi explică: “40% din venit merge în conturi de economisire: alocația pentru copii în conturile lor, este un cont cash cu 1% dobândă anuală și neimpozabil pe dobândă; bani în contul de vacanță și cel pentru situații neprevăzute.”

Seria “Românce în jurul lumiieste o prezentare sinceră a vieții mamelor românce în diferite țări. Căutăm asemănări, faptul că purtăm aceleași bătălii – cum să ne împărțim timpul pentru personal vs. profesional sau între familie și propriile hobbyuri, cum încercăm să le oferim copiilor experiențe, dar totuși facem și economii pentru viitorul lor. Ne dorim să formăm o comunitate și să le prezentăm mamelor că nu sunt singure în această călătorie.

Tu ce ai FRUMOS?

fotografii via UNSPLASH și arhiva personală

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Luxemburg

Românce în jurul lumii – viața de mamă în La Seyne sur Mer, Franța

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Reutlingen, Germania

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Haga, Olanda

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Flower Mound, Texas, America

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising