Românce în jurul lumii – viața de mamă în Flower Mound, Texas, America

Durata: 4 minuteCu siguranță mulți am crescut cu ideea de Texas, America prin intermediul filmelor de la televizor, unde am cunoscut un loc arid, cu temperaturi ridicate, oameni prietenoși, în ținute de cowboy, unde pălăriile și cizmele tradiționale erau elemente statement. Astăzi descoperim mai multe despre cum este viața în Texas, mai exact în Flower Mound, în nord-vestul orașului Dallas.

Elena Crenguţa Lindqvist s-a născut în Făgăraș, Brașov, dar s-a mutat în 2007 prima dată în Suedia pentru a lucra ca 5G Solution Arhitect la Ericsson. Apoi au urmat câteva drumuri în America, între 2010-2011, și între 2014-2015, iar din septembrie 2021 s-a mutat cu familia în Flower Mound, un oraș cunoscut pentru florile sălbatice și abundența locurilor de muncă, rata ridicată de absolvire, diversitatea activităților din timpul liber și calitatea comunității.

Acest articol face parte dintr-o serie cu și despre mame românce în jurul lumii. Continuăm cu America, dar nu vrem să ne oprim aici. Dacă ai și tu o poveste, așteptăm să ne cunoaștem în comentarii mai jos sau pe email la curator@curatorialist.ro.

Mame românce în jurul lumii

ORAȘUL | Elena are 41 de ani și este inginer de profesie. A absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București în 2004, iar la scurt timp s-a mutat în Suedia. Aici și-a întâlnit și soțul de origine suedeză, Technical Product Manager în cadrul companiei Ericsson.

Acum 11 ani a venit pe lume prima lor fiică, Nadia, urmată de Julia doi ani mai târziu. Deși fetele sunt născute în Suedia sunt obișnuite cu traiul nomad care se pare că este înrădăcinat în sânge. Pe lângă România, Suedia și America, tatăl lor adaugă hărții familiei Australia, țara în care a urmat cursurile facultății Bond.

Elena îmi povestește că sunt multe diferențe culturale în America, de exemplu cu privire la planificat vacanțele. Americanii au multe zile libere, iar dacă într-o săptămână sunt două zile nelucrătoare, își iau concediu o zi înainte și una după, iar combinat cu weekend-ul, rezultă o săptămână de vacanță.

“Ne-am făcut prieteni, atât colegi de la muncă, cât și vecini. În comunitățile în care am locuit se organizează tot felul de petreceri, iar oamenii sunt foarte prietenoși. Mulți prieteni sunt experți în a planifica astfel de vacanțe, și filozofia este, când vii din vacanță, plănuiește-o pe următoarea.”

O ZI DIN VIAȚĂ | Dimineața toată lumea este în picioare la 7AM, Julia fiind prima care îndrăznește să coboare din confortul patului. Apoi pregătesc “pachețelele” pentru școală, iar tatăl o duce cu mașina ca să ajungă în maximum 5 minute. Nadia se bucură un pic mai mult de somn, mai ales că fiind pre-adolescentă, are nevoie, îmi confirmă Elena. Apoi și ea este dusă rapid cu mașina la școală în aproximativ 5 minute. În Texas toată lumea merge cu mașina.

“În Suedia, mâncarea la școală era foarte bună și sănătoasă. Din păcate, în Texas copiii primesc la școală numai fastfood, așa că noi le dăm copiilor mâncare de acasă. De exemplu, azi le-am dat orez cu șnițel de pui și broccoli, alături de o gustare de fructe.”

Cât timp copiii sunt la școală, în prezent adulții lucrează de acasă. Asta le permite să mănânce prânzul împreună și chiar să iasă la o plimbare sau la alergat în pauza de prânz. La 3PM o iau pe cea mică de la școală, urmată de cea mare o oră mai târziu. Apoi se pregătesc de cină împreună, care are loc cândva pe la ora 6PM.

Mame românce în jurul lumii

În timpul săptămânii, fetele merg la “School of Rock”, unde Julia studiază pianul, iar Nadia chitara. Joi au band practice, iar la finalul semestrului vor avea un spectacol în care vor cânta cu formația lor. În weekend merg la Școala Suedeză pentru a continua să învețe limba.

“Seara depinde de cât de multe teme au copiii. Pentru că școala americană este diferită de cea suedeză, suntem foarte implicați și le ajutăm pe fete mult la teme în perioada asta. Dacă nu avem teme, ieșim în parc, mergem la piscină, aici fiind foarte cald, sau facem alte activități.”

FAMILIE | În prezent, familia trece printr-o perioadă de tranziție din cauza mutatului. Între școală, muncă și excursii, ce denotă o viată de familie activă, Elena nu prea mai are timp pentru ea. Însă, când locuiau în Suedia mergea la karate șase ore pe săptămână și ieșea în oraș cu prietenii.

La capitolul economic, Elena și soțul ei au un cont comun în care se duc salariile, iar plățile sunt setate automat în așa fel încât nu trebuie să le plătească manual lunar. Tot automat se mută și banii pentru fondul copiilor.

“Contul nu este pe numele copiilor, ci pe numele nostru, înțelepciune dobândită în familie. Am văzut cazuri în care dacă pui banii pe numele copiilor, atunci când împlinesc 18 ani nu îi împiedică nimic să îi scoată și să îi cheltuiască”, concluzionează Elena cu un zâmbet în colțul gurii.

Seria “Românce în jurul lumii” este o prezentare sinceră a vieții mamelor românce în diferite țări. Căutăm asemănări, faptul că purtăm aceleași bătălii – cum să ne împărțim timpul pentru personal vs. profesional sau între familie și propriile hobbyuri, cum încercăm să le oferim copiilor experiențe, dar totuși facem și economii pentru viitorul lor. Ne dorim să formăm o comunitate și să le prezentăm mamelor că nu sunt singure în această călătorie.

Tu ce ai FRUMOS?

fotografii via PEXELS, UNSPLASH și arhiva personală a Elenei.

Citește și:

Românce în jurul lumii – viața de mamă în La Seyne sur Mer, Franța

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Luxemburg

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Reutlingen, Germania

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Haga, Olanda

Românce în jurul lumii – viața de mamă în Sheffield, Anglia

Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here