Hibernare haute și detox de social media cu 3 antreprenoare din România

Durata: 4 minute

La început de an, mi-am propus să stau de vorbă cu trei antreprenoare cărora le-am luat interviul anul trecut ca să descopăr cum “hibernează” ele, respectiv ce fac la început de an și cum fac să nu stea pe social media. A ieșit o discuție ca între fete care mereu te bine dispune și inspiră.

Pentru mine, de ceva timp încoace, anul începe cu seria 30 de zile de Yoga with Adriene, urmată de o perioadă cu Blogilates în februarie. Toate sunt provocări în versiuni gratuite pe care le găsești pe YouTube.

Mă bucur să spun că în acest an am găsit timp și pentru alte obiceiuri alimentare mai sănătoase, inclusiv #dryJanuary. Am început pe 5 ianuarie pentru că poți începe ceva nou oricând, chiar și în mijlocul săptămânii. Adică îmi doresc să nu beau alcool pentru o perioadă ceva mai lungă de timp și nici să mai comand mâncare prin aplicații mobile.

hibernare detox social media

Asta nu înseamnă că nu mai susțin antreprenorii locali, pentru că mereu voi face. Însă, îi voi alege cu grijă și mă voi deplasa până la ei dacă vreau să cumpăr mâncare sau ceva dulce.

De ce? Citind SuperLife de Darin Olien mi-am dat seama că avem nevoie de mai multe echilibru în viața noastră. Am constatat că din lipsă de timp am căzut în capcana de a comanda mâncare din multe locuri din apropiere și nu a fost mereu bună pentru noi. Așa că am zis stop, mai puțin și mai bine.

Iar un alt lucru pe care vreau să (încerc) să îl fac în acest an, este să stau mai puțin pe social media. Mi-am dezactivat notificările. Nu mai postez la fel de mult, iar dacă simt mâncărime în palmă să verific telefonul, încerc să fac o mișcare sport – genuflexiuni sau fandări, ai înțeles ideea.

Tu cum hibernezi în acest an, ce faci ca să nu mai “scrollezi”?

Descoperă mai jos obiceiurile antreprenoarelor Ruxandra Antochi, Meg Mihăiță, și Aleka Sarah Vlădăreanu.

>>> Ruxandra Antochi, fondatoare BLUZAT

hibernare detox social media

“Pentru mine, nu există anotimp al hibernării, întrucât activez într-un domeniu care  presupune activitate zilnică, constantă, în tempo rapid. În domeniul modei totul se petrece în ritm alert.

Dacă nu sunt reduceri, sunt colecții de realizat, iar dacă nu sunt colecții, sunt părți legate de logistică și business care trebuie implementate. Practic, întotdeauna se găsește ceva de făcut, motiv pentru care trebuie acordată o atenție sporită și timpului personal. Trebuie ca noi să fim conștienți când este necesară o pauză sau un moment de răsfăț sau relaxare.

Anul acesta mi-am propus să merg într-o vacanță exotică alături de copii. Cei mici sunt îndrăgostiți de plajă și căldură. Din punctul lor de vedere ar fi o opțiune foarte rezonabilă un one-way-ticket către Maldive.

Când nu sunt pe social media mă comport normal, iar asta vine de la sine dat fiind că nu sunt o persoană dependentă de mediile de socializare online. Nici telefonul, gadgetul în sine, nu îl pot considera vital. Sunt un om de business și dacă este să mă raportez la tehnologie, aici vorbim de multă activitate la laptop, însă și aceea este administrată corespunzător.

Îmi place să mă dezvolt și să mă bucur de viață, motiv pentru care reușesc destul de bine să mă îndepărtez de tot ceea ce înseamnă tehnologie și să mă bucur de o plimbare în parc alături de copiii mei sau o ieșire la joacă. Optez întotdeauna să am notificările oprite în momentele care sunt dedicate celor mici sau timpului liber, în general.

Cu siguranță, cititul este o activitate care mă definește, întrucât îmi place să asimilez informații noi constant. Apreciez mult și podcasturile bune, care oferă informații utile și de calitate.

>>> Aleka Sarah Vlădăreanu, co-fondatoare NOMONYM

hibernare detox social media

De când am devenit antreprenor, am foarte puțin timp liber la dispoziție, așa că încerc să fiu cât mai eficientă cu el. Lucrând mai mult și fiind mai obosită, mi-am dat seama că am nevoie de mult mai mult somn, așa că la maxim 22:30 sunt în pat, ca la maxim 06:00 să fiu în picioare. Iar o dată pe săptămână mă las să dorm mai mult.

Seara, după ce termin munca, este singurul meu timp liber și mi-am creat câteva reguli/dorințe: măcar o dată pe săptămână ies la masă în oraș; măcar de 3 ori pe săptămână fac un fel de sport/fitness; în fiecare seară citesc, fac integrame sau mă uit la un film bun.

Lucrând în social media și pe social media mult, când sunt în timpul liber chiar nu mai simt nevoia de așa ceva, nu am FOMO de telefon și internet. Așa că mi-e foarte ușor să las telefonul deoparte și să mă ocup de orice altceva.”

>>> Meg Mihăiță, fondatoare Meg Wi Baby

hibernare detox social media

„Pentru mine, ianuarie și februarie sunt luni mai slow, așa că profit să mă ocup de chestii de care nu aveam niciodată timp. Acum, de exemplu, mi-am luat niște cursuri online din care învăț despre broderia manuală și mai am ceva despre colorarea materialelor cu produse naturale. Nu știu dacă le voi aplica business-ului meu, însă mă bucură să le asimilez. 

Pe partea de social media, încerc să mă autoeduc. Tentația de a scrolla e destul de mare, mai ales în perioada de început de an, când sunt ceva mai liberă. Încerc să fac ceva folositor, un curs sau să mă relaxez prin creație. Am o aplicație care se numește Redecor, unde decorez tot felul de spații/camere. Simt că mă păstrez creativă așa. Sau dacă vreau detox de tot, fără telefon, mă duc undeva în natură cu familia. Așa uit de multe ori de telefon. 

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising