Ruxandra Antochi este forța creativă din spatele brand-ului autohton care se adresează femeilor, Bluzat. Încă din 2016, antreprenoarea a lansat colecții cu piese clasice, elegante, atemporale și croite în România. Aceasta se adresează femeii moderne, care vrea o garderobă bine construită, sezon după sezon.
Ruxandra s-a născut în Constanța, dar s-a mutat în București cu zece ani înaintea lansării companiei. “Când îmi plimb copiii în parcul Herăstrău mă copleșește o ușoară melancolie”, îmi împărtășește aceasta făcând referire la primele vizite în capitală, înainte de vremea studenției, când nu își imagina că o să profeseze în alt domeniu.
Pe Ruxandra am avut plăcerea să o cunosc direct ca antreprenoare, însă background-ul ei este în psihologie. Acest detaliu a inspirat dorința mea de a cunoaște mai multe despre ce a inspirat schimbarea, ce lecții a învățat și care este planul ei pentru 2021.
“Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este că lucrurile nu merg întotdeauna în direcția pe care o planificăm. Există un moment de declic în care luăm o decizie care are să fie benefică pentru evoluția noastră.”
Cum a avut loc trecerea de la psihologie la antreprenoriat?
Decizia a fost luată în momentul în care am rămas însărcinată pentru prima dată. Deoarece nu am mai avut posibilitatea să profesez în domeniu, pasiunea pe care o aveam pentru modă m-a condus către fondarea companiei Bluzat. Pe lângă pasiune, pot spune că am fost ghidată și de un instinct, de a satisface dorințele unei anumite nișe.
Ai un sfat pentru o femeie care își dorește să facă o schimbare de carieră, dar îi este teamă de acest pas?
Înainte de orice, noi trebuie să avem încredere în noi. Sfatul meu pentru oricine, nu numai pentru femei, este că orice facem trebuie să aibă loc când simțim cu adevărat și să ne bazăm pe instincte. De multe ori, poate ne lăsăm conduși de păreri exterioare și de nesiguranțe care ne sunt induse, dar alegerile sănătoase și fezabile sunt cele pe care le luăm cu toată tăria și încrederea.
Ce înseamnă sustenabilitatea pentru tine?
Înseamnă să nu consum mai mult decât este necesar. În industria textilă este bine știut că există un volum mare de deșeuri în urma produselor care sunt croite, motiv pentru care noi, la Bluzat, încercăm să gândim extrem de bine cum croim produsele, pentru a evita aruncarea multor țesături. De asemenea, acordăm atenție când vine vorba de alegerea țesăturilor și ne orientăm către locurile de unde provin, în ideea de a achiziționa materiale care sunt fabricate în conformitate cu anumite norme.
Ce ai în plan pentru dezvoltarea brandului Bluzat în acest an?
Anul 2021 este un an de experiment, un soi de reconstrucție, în care ne studiem din nou piața, tipologia de client căruia ne adresăm și care îi sunt gusturile, necesitățile și cerințele. Cred că anul acesta nu ne orientăm neapărat spre dezvoltare. Într-un fel sau altul, lumea a suferit și suferă în continuare schimbări.
Ce ne propui prin intermediul colecției de primăvară-vară 2021 în contextul pandemiei?
Pentru primăvară-vară 2021 am propus două colecții, dintre care una de Resort, gândită pentru vacanțe, pentru serile de vară. Ne-a inspirat dorința întregii lumi de libertate, de a ne mișca și a călători, dar și de apropiere socială.
Anul acesta propunem o gamă variată de produse. Am încercat să ne orientăm către cât mai multe tipologii de doamne și domnișoare care fac parte din generația Millennial. Ceea ce ne-a învățat pandemia este să nu fim extrem de nișați. Am propus ținute casual, smart-casual, dar și elegante, atât pentru mersul la birou, cât și pentru plimbări în parc, pe plajă sau la munte. Toate alegerile au fost luate bazându-ne pe tendințele internaționale.
Cum arată o zi din viața agitată de femeie modernă?
Există într-adevăr agitație, dar una organizată, care are sens și duce la îndeplinirea multor task-uri ale afacerii până la finalul zilei. Este un amalgam de activități care pendulează între creație, management, telefoane, email-uri și alte activități. Încerc să combin cât mai armonios latura maternă cu cea profesională. Sunt dedicată copiilor mei. Îmi doresc să petrec cât mai mult timp cu ei, să le fiu alături în formare și dezvoltare.
Din social media putem deduce că ești mereu în căutare de oportunități pentru dezvoltarea personală?
Sunt norocoasă că sunt înconjurată de femei cu adevărat frumoase. O femeie din industria mea pe care o admir este Ellida Toma. O altă femeie care mă inspiră este Mirela Retegan. Ultimele cărți citite pe care le recomand sunt “Mating in Captivity”, de Esthel Perel și “Start with why”, de Simon Synek. În ultimul timp, ascult podcast-uri în mașină: “Mind Arhitect” al lui Paul Olteanu și o mai ascult pe Anna Wintour.
Ce te motivează când ai o zi mai slow?
Sunt un om extrem de motivat, de idealurile, aspirațiile și planurile mele. Îmi place să nu mă abat de la ceea ce îmi propun, motiv pentru care nu există multe zile în care să nu fiu concentrată pe ceea ce trebuie să îndeplinesc. În ceea ce privește factorii externi, cred că un strop de motivație mi-l dau oamenii care mă înconjoară, acele persoane dornice să facă ceva și care au un vibe bun întotdeauna.
Ce te mai inspiră în mediul digital în 2021?
În mediul digital mă inspiră tot oamenii, aceia care au povești frumoase de spus, care au realizat ceva și au un bagaj de cunoștințe. Mă inspiră tot ceea ce ține de educație, dezvoltare personală și cultură.
Domeniul în care activez este influențat de mediul digital. În momentul în care au luat naștere bloggerii, vloggerii, influencerii sau oamenii care fac content, lumea modei a luat o altă turnură. Acum, tot ceea ce ține de tendințe pornește de la oamenii urbani, de la consumatorii de modă. Vremurile s-au schimbat. Astăzi nu mai vorbim despre prezentările de modă care influențează oamenii, ci invers.
La finalul zilei…
Îmi place să petrec timpul cu familia, să mă bucur de acele momente libere și să fiu cu copiii mei. Încerc să am cât mai multe activități extra pentru a putea bifa și alte lucruri în afară de muncă. Există și momente mai aglomerate în care este necesar să muncesc mai mult. Însă, sunt destul de atentă să mă bucur și de mici plăceri sau momente de relaxare.
Fericirea mea este…
Indusă într-un fel sau altul. Există momente în care sunt mai fericită sau mai puțin fericită și cred că acestea fluctuează în funcție de starea pe care o am. Problemele vor exista întotdeauna, însă noi suntem cei care decidem la final de zi dacă suntem fericiți.
Mă consider o persoană împlinită și norocoasă. Există multe motive de bucurie și cel mai important lucru pe care îl fac zi de zi este să conștientizez ceea ce se întâmplă în viața mea și să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am și ce am realizat până în momentul de față.