#ceautoaremaicitim – o inițiativă de susținere a culturii scrise și vizuale by One Night Gallery

Durata: 2 minute

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, One Night Gallery lansează o a doua campanie de susținere a scriitoarelor și artistelor vizuale din România, cu titlul-hashtag #ceautoaremaicitim.

Obiectivul acestui proiect interdisciplinar, care îmbină literatura cu ilustrația și arta digitală, este reprezentarea femeilor în sectorul cultural, prin promovarea lecturii și artelor vizuale realizate de acestea.

UPDATE 31 ianuarie 2022

Campania #ceautoaremaicitim lansată de Ziua Culturii Naționale s-a încheiat cu succes:  a ajuns la un public de peste 500.000 persoane și s-au donat 130 de cărți scrise de autoare române către 12 biblioteci din zone devaforizate.

Dacă vrei recomandări proaspete de lectură, consultă raftul #ceautoaremaicitim, de pe Cărturești.ro.

Scriitoare și ilustratoare selectate în proiect

Demersul constă în prezentarea a 10 ilustrații acompaniate fiecare de câte un citat selectat din opere ale autoarelor autohtone, alegerea textelor inițial alese pentru ilustrațiile ce vor fi prezentate publicului fiind realizată de Echipa Premiile Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei.

Lucrările celor 10 ilustratoare românce selectate: Loreta Isac, Wanda Hutira, Bianca Jelezniac, Irina Maria Iliescu, Andreea Dumuță, Irina Perju, Cristina Frei, Alina Marinescu, Elena Manea, Gabriela Nicolae – vor fi prezentate publicului online alături de 10 pasaje din cărți scrise de Cosmina Moroșan, Olga Ștefan, Doina Ioanid, Tatiana Țîbuleac, Cristina Ispas, Lavinia Braniște, Jesica Baciu, Gabriela Eftimie, Valentina Șcerbani, Elena Boldor, pe canalele social media One Night Gallery, în perioada 15 ianuarie-30 ianuarie.

Interactivitate

Proiectul are o componentă interactivă prin implicarea publicului, care este invitat să  propună alte citate din literatura scrisă de autoare românce din toate timpurile, texte pe care le consideră potrivite cu ilustrațiile.

Pentru fiecare citat primit în cadrul campaniei #ceautoaremaicitim, One Night Gallery alături de partenerii proiectului vor dona o carte pentru îmbogățirea și înnoirea fondului de carte a bibliotecilor publice din localități din țară, prin parteneriatul cu Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală prin proiectul România EduCaB.

Proiectul se va încheia cu o lucrare colectivă în care arta digitală, ilustrația și literatura se vor uni sub forma unui videopoem. O lectură audio-vizuală ce îmbină arta video și noile medii de creație, în care autoarele textelor curatoriate vor lectura pasajele selectate, iar artista Alina Anca (co-fondatoare a studioului Aural Eye) va realiza ilustrații generative în mișcare – o compoziție compusă din straturi virtuale suprarealiste care îmbină elemente de ilustrații cu cele mai noi tehnologii digitale.

Proiectul #ceautoaremiacitim se desfășoară în parteneriat cu librăriile Cărturești, iar cei interesați să descopere cărțile scrise de autoarele promovate în cadrul proiectului le vor găsi în raftul #ceautoaremaicitim, disponibil la nivel național pe carturesti.ro.

Parteneri: Asociația Antifragil, Asociația Centrul Român pentru Inovație în Dezvoltare Locală- România EduCaB, Cărturești

Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Elle, Libertatea, Decât o Revistă, Urban.ro, Curatorialist, Aici a Stat, Agerpres, The Institute, Feeder.ro, Igloo

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

fotografii: One Night Gallery

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.