Paginile de dimineață ale Juliei Cameron mi-au dat curaj să mă apuc de romanul pe care-l aveam în minte de trei ani

Durata: 4 minute

Iarna trecută, după ani de amânări, promisiuni făcute și nesfârșite „poate mâine”, am început să scriu romanul care mă măcina de mai bine de trei ani și la care aveam o schiță vagă. Totul a început cu o carte: The Artist’s Way, de Julia Cameron.

Un articol scris de invitata noastră de astăzi, Cristiana Pantici, jurnalist cultural, fondatoarea Zenobisme.ro, feministă și autoarea cărții „Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea”.

The Artist’s Way a fost mai mult decât o lectură inspirațională, a fost un catalizator pentru creativitate și, în multe feluri, o metodă de reconectare cu mine însămi. Sistemul propus de Cameron este un curs de 12 săptămâni conceput pentru a dezgropa și hrăni creativitatea, dar și pentru a te elibera de blocajele interne care te țin pe loc.

Cele două elemente-cheie ale metodei – Paginile de dimineață și Întâlnirile cu artistul – au devenit practicile mele săptămânale preferate, iar exercițiile sale au fost scânteia de care aveam nevoie pentru a-mi transforma ideea de roman într-un proiect real.

Paginile de dimineață: cum scrisul fără filtru devine teren fertil pentru creativitate

Paginile de dimineață ale Juliei Cameron mi-au dat curaj să mă apuc de romanul pe care-l aveam în minte de trei ani

Prima regulă din The Artist’s Way este simplă: scrie trei pagini de mână în fiecare dimineață. Nu contează ce scrii. Julia Cameron subliniază că aceste pagini nu sunt destinate publicului, nici măcar recitirii. Ele sunt o conversație privată între tine și subconștientul tău, un spațiu pentru gândurile nefiltrate, pentru griji, visuri și absurdități cotidiene.

Când am început să scriu paginile de dimineață, recunosc că m-am simțit ciudat. Primele încercări erau dominate de „n-am nimic interesant de spus” și „la ce bun tot acest proces?”. Dar Cameron are dreptate, fiindcă magia apare când depășești auto-critica și te lași purtat de ritmul scrisului.

Pe măsură ce zilele treceau, am început să observ o transformare subtilă. Paginile mele deveneau mai autentice și mai conectate la adevărurile mele interioare. Fără să-mi dau seama, îmi exploram fricile legate de scrierea romanului, dezgropam povești pe care nu știam că le port în mine și descopeream o bucurie simplă în actul de a scrie.

Cameron descrie paginile de dimineață ca un mod de a „curăța mintea”, iar efectul este similar cu aerisirea unei camere. Gândurile care se adună noaptea – griji mărunte, resentimente sau întrebări nerostite – sunt evacuate, lăsând loc pentru inspirație și creativitate.

 

Întâlnirile cu artistul: o conversație intimă cu sufletul creativ

Pe lângă paginile de dimineață, The Artist’s Way introduce conceptul de „Întâlnire cu artistul”. Este o activitate săptămânală, de obicei solitară, în care îți hrănești copilul creativ interior. Cameron insistă că această întâlnire nu trebuie să fie productivă în sens tradițional – nu trebuie să „faci” ceva în mod activ, ci doar să te bucuri de experiență.

În săptămânile în care am urmat cursul, mi-am oferit permisiunea să explorez lucruri care îmi stârniseră mereu curiozitatea, dar pe care le ignorasem din lipsă de timp sau dintr-un sentiment de vină. Am vizitat o galerie de artă mică, am pictat cu acuarele pe bază de apă – deși nu mai luasem o pensulă în mână de la 10 ani –, și am cumpărat flori pe care le-am aranjat în vaza mea sub formă de carte.

Paginile de dimineață ale Juliei Cameron mi-au dat curaj să mă apuc de romanul pe care-l aveam în minte de trei ani

Fiecare întâlnire cu artistul a fost ca o reîntoarcere la copilul care eram înainte să învăț că „trebuie să fii serios” sau că „joaca nu este importantă”.

Fără să-mi dau seama, în timpul acestor întâlniri, soluțiile pentru blocajele din povestea mea începeau să se contureze.

 

Cum să dezgropi creativitatea pierdută

Julia Cameron structurează fiecare săptămână din The Artist’s Way în jurul unei teme și oferă exerciții practice menite să te ajute să explorezi și să depășești blocajele creative.

Câteva dintre aceste exerciții mi-au rămas întipărite în minte și continuă să mă inspire:
  • Scrisoarea către Criticul Interior. Într-o săptămână dedicată identificării vocii critice care îți sabotează creativitatea, Cameron propune să scrii o scrisoare către acest Critic Interior. Acest exercițiu m-a ajutat să identific cum îmi sabotez singură progresul și mi-a oferit instrumentele pentru a contracara aceste gânduri.
  • Lista dorințelor creative. Un alt exercițiu interesant a fost să fac o listă cu 20 de lucruri creative pe care mi-aș dori să le fac, dar pe care le-am evitat din diverse motive.
  • Exercițiul celor 10 minute. Unul dintre exercițiile săptămânale propunea să alegi o activitate creativă pe care ai evitat-o și să îi acorzi doar 10 minute. Am folosit acest timp pentru a schița structura primului capitol al romanului meu. Ceva în limita de timp mi-a luat presiunea de pe umeri, iar în acele 10 minute, am reușit să pun bazele unui proiect care părea, până atunci, de neatins.

Paginile de dimineață ale Juliei Cameron mi-au dat curaj să mă apuc de romanul pe care-l aveam în minte de trei ani

Cum m-a schimbat cursul de 12 săptămâni

Pe parcursul celor trei luni, am simțit cum abordarea mea față de creativitate se schimbă. Înainte, scrisul unui roman părea o provocare uriașă, o sarcină care cerea perfecțiune. După acest curs, mi-am dat seama că procesul contează mai mult decât rezultatul.

Paginile de dimineață și Întâlnirile cu artistul m-au învățat să mă bucur de actul de a crea, fără să mă gândesc obsesiv la ce vor crede ceilalți sau la cât de „bună” este munca mea.

Exercițiile mi-au oferit claritate și curaj. Dar cel mai important, The Artist’s Way mi-a dat un cadou neașteptat: încrederea că romanul meu merită să fie scris.

Ceea ce m-a învățat Julia Cameron este că această creativitate nu este un dar rezervat câtorva aleși. Este o capacitate pe care o avem cu toții, dar pe care o ignorăm, o neglijăm sau o blocăm din teama de eșec.

The Artist’s Way este, pentru mine, mai mult decât un ghid, este o promisiune că pot crea, dacă am curajul să o fac.

Dacă ai o idee care te bântuie, o poveste pe care vrei să o spui, un proiect artistic la care visezi, dar pe care îl tot amâni, îți recomand să dai o șansă acestei metode. Uneori, tot ce trebuie să faci este să iei un pix, să scrii trei pagini fără să te gândești prea mult, și să te lași surprins de ce urmează.

 

Foto credits: unsplash.com
Cristiana Pantici
Cristiana Pantici
Jurnalist cultural, fondatoarea Zenobisme.ro, feministă și autoarea cărții „Zenobistele. 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea”