Ecaterina Colasîz despre Katerini Mou: “mi-am dorit să pot aduce reciclarea în design”

Durata: 5 minute

Ecaterina Colasîz este fondatoarea brand-ului de accesorii Katerini, lansat în 2014, dar îmi povestește că experimentase deja de câțiva ani cu stilizarea și producția accesoriilor înainte. Născută acum 30 de ani în Constanța și îmbrățișată de capitală în prezent, Ecaterina are un background în Limbi Străine, mai exact engleză și franceză, economie, comerț și turism.

Sunt curioasă cu privire la originile numelui său deosebit, așa aflu că este aromâncă și că, conform tradiției, poartă prenumele bunicii sale. Străbunii mei au plecat din nordul Greciei și s-au stabilit în nordul Dunării prin anii ‘60. Colasîz este numele moștenit.

Astăzi discutăm despre multe. Începem cu viața de antreprenor, colecții, planuri pentru 2022, dar și sustenabilitate și surse de inspirație.

Katerini Mou

CURATORIALIST: Ce a inspirat lansarea brand-ului Katerini Mou?

Ecaterina Colasîz: Katerini s-a lansat firesc. Am avut noroc să fiu înconjurată de mâini pricepute și din copilărie am fost lăsată să experimentez. Apoi a contribuit cel mai sigur și experiența de stilist și director artistic, multă improvizație, multă joacă, dar și destul de multă disciplină și organizare curată.

Ce poți să îmi spui despre alegerea numelui?

Katerini Mou mă strigau când eram micuță. Katerini Mou înseamnă Katerini a mea și a fost o asociere personală în instanță. Dar produsele când pleacă din atelier, pleacă permanent cu energie bună.

Îmi doresc să cred că la primire, fetele primesc o Katerini a lor, o piesă care le aparține și care le reprezintă. Puține din produsele noastre sunt minimaliste, au destul de multă identitate, iar ce alegi trebuie să ți se potrivească, asta e sigur.

Cum este să dezvolți o afacere în România de aproape un deceniu, care au fost pilonii pe care te-ai bazat?

Comerțul a fost ceva transmis cred, în familia mea, și am multe povești în sensul ăsta. Apoi am aplicat ce am simțit că funcționează pentru mine. Disciplina lucrului bine făcut, foarte multă dedicare și challenge permanent pentru nou și mai bun.

Katerini Mou

Cine este în spatele brand-ului Katerini Mou: cine se ocupă de producție, de unde provin materialele, ce principii ale sustenabilității puneți în practică?

Suntem o echipă mică de fete în atelier, cinci mai exact. Toate contribuim la producție într-un fel sau altul. Pentru mine, producția începe la stadiul de proiectare, în imaginație sau în zilele de creație. Atunci scoatem pe masă materialele pe care le avem, încercăm să le regândim utilitatea, facem teste și schimb de idei. Exact ca la școală, să zic așa.

Iar de când am început să folosim reciclate, mai precis plastic, am început o colaborare cu un centru de colectare care ni-l furnizează.

Cred că cel mai important principiu al sustenabilității rămâne felul în care acest brand a crescut, încet și cu sinceritate, și felul în care noi, ca femei, ne purtăm în atelier. Cu grijă una pentru cealaltă și cu grijă pentru produsul creat.

Poți să îmi spui mai multe despre colecția sustenabilă “Silver Lining” lansată în 2020 – ce te-a motivat, cum a fost făcută, mai este disponibilă?

Sigur, va fi disponibilă atâta vreme cât vor mai exista sticle de plastic pe care să le folosim. Să faci ceva din nimic cred că rămâne cea mai mare satisfacție a unui creator, indiferent de industria în care activează.

Eu sunt un mare reciclator, în timpul liber, și mi-am dorit să pot aduce reciclarea în design și în atelier. Înlocuisem deja câteva elemente din accesorii cu părți din PET, dar în 2020 am simțit că e momentul pentru acest manifest. Și am lansat această colecție cu 13 accesorii diferite, toate construite prin același proces.

Ce planuri ai pentru 2022, ce poți să îmi povestești despre colecțiile anului – Bridal vs. Casual?

Îmi doresc să fie un an de renaștere, de întoarcere la bonne vie și vreau să facem asta și prin mici simboluri, așa cum sunt de fapt accesoriile. Și pentru bridal, dar și pentru casual, am pregătit accesorii dinamice, care se mișcă, strălucesc, înfloresc, te bucură.

Katerini Mou

Te-ai născut în Constanța și trăiești în București. Cum crezi că te-au conturat aceste două orașe?

Pentru mine, Constanța și București sunt două tărâmuri diferite.

Am o legătură aparte cu marea și cu tot ce înseamnă ea, cu familia și prietenii mei de acolo. Poate și din acest motiv simt nevoia să o protejez. Îmi merge strună ziua dacă aud în vreo dimineață un pescăruș. Dar aparte de romantism, în Constanța am învățat tot ce a trebuit să știu ca să mă simt ca acasă în București.

Cum vrei să îmbătrânești sustenabil – poți să ne povestești despre ce principii ale sustenabilității pui în practică în viața personală?

Nu știu de ce în ultima vreme m-am tot gândit la asta. Mi-aș dori de la o vreme încolo să trăiesc mai pe îndelete. Din curiozitate pentru nou și din acest challenge permanent, am impresia că și timpul se scurge mult mai repede.

Mi-aș dori să gătesc mai mult, să am și mai mare grijă de plantele mele, să am plimbări mai lungi la pas și vacanțe mai lungi. Petrec foarte mult timp în atelier, cu cea mai mare plăcere, dar uneori intervin și restul pasiunilor pe care le am.

Principiul de bază în sustenabilitate și despre care vorbesc tot timpul este echilibrul. Nu cred că pentru a avea un trai sustenabil trebuie să tragi spre o extremă sau alta.

Reciclez tot ce știu că se poate recicla. Gândesc lista de cumpărături înainte să merg la piață și am câțiva producători preferați. Cumpăr doar piese vestimentare de care am nevoie sau cu care click-uiesc real. Mă îngrijesc destul de mult de ce mănânc și cât sport fac. Nu cred că e nimic deosebit, sunt doar lucruri care mă fac să mă simt în armonie și că trăiesc frumos.

Ce te mai inspiră în mediul online?

Recunosc că nu petrec atât de mult timp în online pe cât mi-ar plăcea. De multe ori, trec informații virale pe lângă mine.

Pe Instagram, sunt atentă mai mult la cei apropiați, iar pentru inspirație mă pierd dintotdeauna pe Pinterest sau YouTube. Astfel, am găsit niște personaje interesante, cum ar fi – El Anatsui, un sculptor de origine africană care face niște instalații incredibile, pe Oki Sato, designer japonez cu un stil de lucru cu care mă identific mult.

Inspirația pentru mine este starea pe care mi-o iau, mai mult decât o referință concretă.

Katerini Mou

Ce faci în timpul liber ca să te încarci creativ – practici sporturi, te uiți la un serial, ai citit o carte pe care vrei să o împărtășești cu noi?

De 3-4 ori pe săptămână fac sport și îmi face foarte bine. Pe YouTube mă relaxează tare mult Amanda, de la Planterina, mă învață cum să-mi păstrez casa ca o junglă. Mi-a picat cu tronc Prietena mea genială, de pe HBO GO și dacă nu ai auzit de 19 trandafiri de Eliade, ți-l recomand pentru weekend. Un film specific doar lui.

Ce ai tu FRUMOS astăzi?

Am un cățel super frumos și super ochios, pe numele lui Marlo. Dar cel mai frumos astăzi, în ceea ce mă privește, e că am de oferit.

Feminitatea este…

Putere.

Moda este…

Un fel de a fi.

Iubesc să…

Fac ceva din nimic.

Dacă ești în căutarea unui mărțișor, colega mea, Andreea, a pregătit un articol cu recomandări de la antreprenorii români.

Mărțișor Curatorialist – lista care te ajută să alegi cele mai cele mărțișoare pentru femeile din viața ta

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising