Hainele Pliu | manifestul pentru frumusețe, simplitate și versatilitate

Durata: 6 minute

Poate ca povestea Pliu a început din jocurile copilăriei cu hăinuțele pentru păpuși. Sau poate din schimbarea de percepție și de priorități datorate maternității. Sau poate din nevoia de a purta haine versatile, longevive, din materiale naturale. Sau poate dintr-un spirit antreprenorial înnăscut. Ori, mai degrabă, dintr-o combinație a tuturor celor de mai sus.

Cert este că Tatiana Cadil a demarat Pliu, un proiect antreprenorial în care și-a pus toată pasiunea și ambiția de a face ceea ce iubește.

Născută în Brăila, Tatiana a urmat o filieră a științelor exacte, culminând cu o diplomă în Comerț la ASE, apoi a lucrat 5 ani în corporație. Dar asta nu a împiedicat-o niciodată să rămână o foarte mare iubitoare de frumos, visând haine în timp ce mânuiește tabele Excel :).

Astfel, la momentul oportun, după mai mulți ani în antreprenoriat, s-a născut Pliu, un brand de haine sustenabile, create etic într-un atelier din București.

Pliu sunt haine create cu grijă, atenție și minuțiozitate, care nu respectă trenduri, ci celebrează frumosul etern, simplitatea și versatilitatea.

Citește pe îndelete povestea brandului Pliu în inteviul cu Tatiana Cadil.

Pliu
Tatiana Cadil – fondatoare Pliu

Curatorialist: Tatiana, cum te-ai defini cel mai bine într-o singură frază?

Tatiana: Un paradox feminin – realistă si visătoare, în același timp.

Cum a început totul? În ce etapă a vieții tale erai atunci când ai demarat proiectul Pliu și ce pornire interioară te-a determinat să pleci pe drumul antreprenoriatului?

Pasiunea pentru haine a izvorât din copilărie. Aveam cel mai tare furnizor de materiale (mama, care a lucrat într-o fabrică de cămăși din Brăila, apoi într-o casă de modă) îmi aducea aproape zilnic resturi de materiale, cu care îmi plăcea, la nebunie, să creez haine pentru păpușile mele.

În povestea Pliu am pus la un loc pasiunea încă din copilărie cu o nevoie descoperită în anii maturității – aceea de a avea în garderobă piese longevive și, dacă e cu putință, și multifuncționale. Să am un dulap cu puține haine, dar care să fie creative și să mă pot “juca” cu ele în ținutele mele vestimentare.

Când am demarat proiectul Pliu eram, la rândul meu, mamă de aproape 2 ani. Țineam în buzunar de câțiva ani o promisiune făcută mie însămi, de când am pornit prima oară pe drumul antreprenoriatului, cu un proiect similar, în urmă cu câțiva ani.

Atunci Divinitatea mi-a trimis mai multe mesaje prin care voia sa îmi spună că “nu e să fie mai mult acum”.

Așa că m-am ridicat, m-am scuturat și am mers mai departe în viața mea, cu această promisiune – că voi reveni cândva la proiectul meu de suflet, sub o altă formă.

Primii ani în rolul de mamă, au venit cu bucuria fetiței mele de a descoperi lumea și de a o explora. Prin ochii ei cred că am pus lucrurile cap la cap și am zis în sinea mea “gata, îmi recreez locul de joacă”.

Desigur, antreprenoriatul uneori poate fi foarte departe de a însemna o joacă, zice partea realistă din mine. :))

Pliu

PliuPliuDe ce ai ales numele Pliu, care este mica istorie a acestei alegeri?

Încă nu știam când voi demara proiectul, dar mă gândeam când și când la ce nume va avea. La un moment dat, mi-a venit în minte, pur si simplu, acest cuvânt și mi-a plăcut. L-am lăsat să dospească într-un notes din telefon.

Mi-a plăcut ideea de pliuri ale unei piese vestimentare, ce acoperă pliurile propriului trup.

Cum vezi femeia care alege să îți poarte piesele vestimentare?

Femeia care alege să poarte pliuri este o femeie activă și adoră ceea ce creează zi de zi. Își îmbrățișează cu blândețe toate trăirile. Iubește arta sub diferite forme. Apreciază calitatea în toate aspectele vieții și caută să trăiască cu încetinitorul în lumea din ziua de azi, cât mai mult cu putință.

Este atentă cu hainele pe care le alege, le vede ca pe o investiție pe termen lung, caută să pună pe propriul corp țesături naturale și prietenoase cu pielea.

Care este ținuta în care te simți cel mai „tu” și de ce?

Îmi plac mult rochiile și libertatea cu care vin la pachet pentru mine, dar îmi place mult și o cămașă cu o pereche de pantaloni lejeri. Cămașa, ca item, mă fascinează prin doza de versatilitate.

Cum a fost momentul în care ai ținut în mână prima creație vestimentară? Ce sentimente te-au încercat?

Prima creație a fost cămașa Acordeon și se întâmpla în urmă cu mai bine de un an și jumătate. Cred că aveam pe față un zâmbet larg și o bucurie în suflet din aceea autentică (așa cum vezi, poate, doar la copii), că țin în mână un prim fragment din visul meu.

Ce te inspiră în munca de creație vestimentară, care sunt ritualurile pentru a-ți hrăni creativitatea?

În primul rând, am nevoie să îmi eliberez mintea de orice alte lucruri, to do-uri, griji și dileme și să îmi plantez în minte întrebarea “cum arată următorul/următoarele pliuri?”. Apoi lucrurile încep, încet-încet, să curgă.

Uneori, se întâmplă spontan: văd o alăturare armonioasă de culori (în natură, într-un tablou la muzeu, în hainele unui cuplu care se îmbrățișează), și atunci începe mintea să lucreze la a-i da o formă acelei idei.

Apoi, aș putea sta printre țesături cu orele, de plăcere, până decid care e cel mai potrivit. De obicei, dacă îmi hrănesc micile pasiuni de genul o carte, un concert sau, pur și simplu, muzică în surdină acasă, o expoziție, o plimbare în natură, atunci parca vine mai ușor inspirația.

Ce materiale folosești pentru creațiile Pliu și de unde provin ele? Ai găsit furnizori autohtoni?

Lucră doar cu materiale naturale. Am introdus bumbacul în piesele create până acum, urmează și alte țesături precum in, mătase, cașmir. Furnizorii sunt o continua căutare și o plăcere să îi descopăr.

Îmi amintesc o întâlnire cu un furnizor de pe meleagurile noastre, de unde am plecat fermecată. Din păcate, sunt prea puțini autohtoni.

Materialele pe care le folosesc în prezent provin și de la firme care aduc din afara, unele dintre ele aduc cupoane mici de materiale de la o fabrica din Italia, tocmai pentru a fi folosite și a nu se face risipă.

Desigur, acest lucru vine la pachet și cu dezavantaje (nu există continuitate pe produs în ceea ce privește nuanțele de culori), dar și avantaje (poți avea parte de un produs aproape nemaiîntâlnit, creat pentru tine).

PliuPliuPliuPliu
Cum arată o zi obișnuită din atelierul tău?

În acest moment, mai sunt implicată într-un alt proiect antreprenorial din București și mă ocup și de Pliu, în același timp. Colaborez cu un atelier din București unde se întâmplă ceea ce ține de execuția produselor Pliu.

O zi dedicată Pliului, în întregime, se împarte între vizite/telefoane furnizori, e-mailuri, cliente, research pe diferite subiecte de interes pentru creșterea Pliului, schițat modele noi, vizite atelier și, nu în ultimul rând, partea de creare conținut pentru rețelele de socializare.

Care este cuvântul care exprimă cel mai bine esența brandului Pliu?

Atemporalitate. Mi-am dorit foarte mult să ofer prin ceea ce creez piese care nu se demodează, care nu respecta trenduri, ci se poartă, cu drag, ani de zile.

Care este cea mai dură lecție pe care ai învățat-o în rolul de antreprenor?

Să îmi ascult intuiția. Au fost câteva dăți în care striga către mine din toți rărunchii și nu i-am acordat suficientă atenție.

Ce alte branduri de haine sustenabile admiri și de ce?

Admir foarte mult brandurile locale și, de cele mai multe ori, caut să cumpăr sau să fac un cadou cumpărând de la brandurile locale. Probabil pentru că îmi dau seama repede că brandul vine dintr-o pasiune, un zvâc și înțeleg munca din spate.

În materie de haine, admir și apreciez mult brandurile care creează cu măiestrie, din materiale naturale, sustenabile și sunt preocupate și de soluții prietenoase cu mediul.

Mă gândesc acum cu drag la Ami Amalia, Madi Andronic, Ipanomi, Hemp, Aire.

Ce planuri ai pentru Pliu, cum vrei să duci povestea mai departe?

Să deschid un spațiu în București, unde femeile din comunitate pot avea ocazia să probeze produsele Pliu și să duc povestea și în alte țări.

Poate cel mai important, să fac toate aceste lucruri bucurându-mă de drum.

Tu ce ai frumos astăzi?

Astăzi frumos este acest drum pe care am pornit și susținerea de care am parte de la cei apropiați si cei care nu mă cunosc personal, dar apreciază ceea ce fac.

Fotografii: arhivă Tatiana Cadil

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.