AXENTE – despre copilărie în Bârlad, balerine și colecții de catwalk la Romanian Fashion Week | interviu de Mădălina Simion

Durata: 6 minute

Îl urmăresc pe Robert Axente de mult timp și pot spune că a fost dragoste la prima dantelă. Robert m-a cucerit cu influențele punk, pe care le regăsesc în fiecare din colecțiile sale, dar și cu atenția deosebită pe care o acordă detaliilor. Brandul pe care l-a construit, AXENTE, se bucură deja de notorietate pe piața autohtonă, deși designerul se află abia la a cincea colecție. La doar 24 de ani, tânărul din Bârlad a reușit să impresioneze scena modei prin originalitate, implicare și perseverență.

Scriu aceste rânduri în avionul spre Iași. Acolo mă voi reîntâlni cu Robert, un designer pe care îl îndrăgesc, pe care îl port și pe care îl propun tuturor clienților cu care lucrez. Abia aștept să descopăr noua colecție „Archangel”, inspirată din universul inocent al copilăriei idealizate, unde iubirea este necondiționată, supărările sunt trecătoare și grijile nu există.

 

Mădălina: Veleitățile artistice se remarcă, în general, de timpuriu. Când ai creat prima piesă vestimentară și ce sentimente te-au încercat?

Robert: În copilărie eram fascinat de păpuși, îmi plăcea mult să mă joc cu ele și să le fac haine din orice materiale găseam prin casă. Dacă vorbim de o haină propriu-zisă, am cusut pentru prima dată o piesă vestimentară în anul I de facultate, până atunci nu știam cum se folosește o mașină de cusut. Deși atunci mă simțeam copleșit de toată informația pe care o implica latura tehnică a procesului de creație, am învățat să îmi acord timp și să îmi dau voie să greșesc. Cred că doar așa ne putem dezvolta și perfecționa o anumită abilitate.

Deși ne cunoaștem de ceva timp și vorbim frecvent, îmi dau seama că nu știu prea multe lucruri despre tine. Povestește-mi cum ți-ai descoperit pasiunea pentru modă și cum a fost pentru tine călătoria spre o facultate de profil.

Încă din primii ani de școală am avut un interes față de artă și am explorat mai multe domenii. În liceu îmi doream să devin make-up artist, apoi tattoo artist. Am descoperit ulterior lumea modei, prin prezentările lui Hussein Chalayan. Când am terminat liceul îmi doream să studiez moda, însă nu mă simțeam pregătit pentru admitere, așa că am ales să mă înscriu la o altă facultate care nu avea legătură cu arta. Mi-am retras dosarul cu o săptămână înainte de a începe studiile, pentru că simțeam că fac o greșeală. Astfel, mi-am luat un an de pauză în care m-am pregătit pentru admitere și așa am intrat la UNArte, în București.

An de an, zeci de studenți termină facultăți de modă și design vestimentar. Foarte puțini dintre ei reușesc să își înființeze propriul brand. Ce le lipsește colegilor tăi care eșuează și ce crezi că ai avut tu în plus?

Nu știu dacă e tocmai corect modul meu de gândire, însă motivația principală care m-a făcut să lucrez la propriul brand a fost lipsa planului B.

Am simțit mereu că moda este singurul domeniu în care aș putea lucra fericit pentru tot restul vieții.

Deși am lucrat mulți ani pe partea de design grafic, nu am simțit niciodată bucuria pe care mi-a adus-o ulterior designul vestimentar. Astfel, știind că moda este singurul domeniu care m-ar face să mă simt împlinit am făcut tot posibilul să pot transforma pasiunea în carieră.

Faci parte dintr-o generație de designeri tineri care are curajul să spună lucrurilor pe nume. Generația Z, atât din România, cât și din alte țări, a adus multe critici acestui domeniu, reclamând, între altele, că moda este superficială, că cei care activează în domeniu formează un fel de „bisericuțe”, foarte greu de penetrat, că majoritatea lucrurilor funcționează pe bază de nepotism ș.a. Crezi că industria modei este un mediu toxic?

Cred că orice industrie poate fi toxică. De-a lungul timpului am cunoscut multe tipologii de oameni, însă consider că e foarte important să știm ce fel de oameni vrem să primim în viețile noastre. În timp ce industria modei poate fi un mediu controversat, ușor superficial, ea m-a ajutat să cunosc și oameni frumoși, sinceri, cu valori, care în prezent îmi sunt prieteni foarte apropiați.

 

Ador că regăsesc influențe punk în fiecare dintre colecțiile tale. Cum e influențat un tânăr artist de o mișcare culturală din anii ‘70?

Interesul meu pentru modă a pornit de la câțiva designeri printre care și Vivienne Westwood, m-a fascinat curajul și libertatea exprimată prin colecțiile ei. Ca artist, cred că e important să știm ce mesaj și ce emoție vrem să transmitem prin munca noastră, și pentru mine a fost mereu important să încorporez estetica punk în colecțiile mele, trecută prin filtrul meu personal.

Brandul tău produce cu precădere haine pentru femei. Corsetele, transparențele și inserțiile din dantelă mă fac să cred că ai o viziune aparte legată de ceea ce înseamnă feminitatea. Este femeia o păpușă de porțelan pentru tine?

Femeia, pentru mine, este întruchiparea echilibrului între vulnerabilitate și putere. Fiind crescut de mama și bunica, apreciez enorm feminitatea în toate formele ei. N-aș spune neapărat că pentru mine reprezintă o păpușă de porțelan, ci mai degrabă un simbol complex ce ilustrează frumusețea altenării între putere și fragilitate, perfecțiune și defecte.

 

Dacă în colecția anterioară ne-ai prezentat niște piese provocatoare, pentru femeia încrezătoare, care nu se teme să poarte un top see-through fără sutien, colecția „Archangel” are o relaxare tinerească. Ce te-a făcut să vrei să explorezi universul copilăriei?

O serie de experiențe personale care m-au făcut să mă întorc în mod nostalgic la amintirile din copilăria mea. Mi s-a făcut dor de sentimentul de protecție pe care îl simțim atunci când suntem copii, de ușurința și inocența copilăriei. Toate aceste emoții dispar treptat in procesul de maturizare.

Astfel, prin noua colecție am vrut să mă întorc retrospectiv în rolul de copil, rol în care fricile, tristețea, grijile nu ne sunt familiare.

 

Cum a fost pentru tine să crești în Bârlad? Care e amintirea cea mai dragă sufletului tău?

Venind dintr-un oraș mic, restrâns, cred că acest aspect a influențat cumva dezvoltarea personalității mele, fiind o fire ușor retrasă, introvertită. Deși mi-a luat ceva timp să mă adaptez în București, aici mi-a fost mult mai ușor să îmi găsesc ‘my crowd’, și am simțit un sentiment de apartenență, prin diversitatea vastă a tipologiilor de oameni, diversitate regăsită mai rar în orașele mici.

Îmi amintesc cu drag momentele petrecute cu mama care îmi desena balerine, simbol pe care l-am integrat și în colecția nouă, zilele de vară în care mă jucam cu prietenii și simplitatea copilăriei în general.

 

Mă bucur să ne revedem la Iași, la cea de-a 25-a ediție a „Romanian Fashion Week”, ediție care gravitează în jurul conceptului de „energie”. Cum este pentru tine să revii pe scena Romanian Fashion Week și ce emoții te încearcă înainte ca modelele îmbrăcate de tine să înceapă defilarea?

Pentru mine, RFW este de departe cea mai așteptată perioadă a anului, pentru că am oportunitatea de a prezenta noile proiecte unui public minunat, cu ajutorul unei echipe incredibile. Deși e al treilea an consecutiv în care prezint noi colecții la RFW, încă am emoții mari înainte de fiecare prezentare, pentru că deși vorbim de un show care durează aproximativ 10 minute, în spate se află un cumul imens de emoții, luni bune de muncă, povești și experiențe personale pe care le dezvăluim unui public larg. Toate aceste emoții sunt mult mai ușor de gestionat când ai în jurul tău oameni devotați, talentați, muncitori și plini de energie bună, cum e întreaga echipă RCW.

Ce planuri ai pentru brandul AXENTE?

Goal-ul meu principal pentru acest an este să extind brandul pe partea de business. Urmează să deschid un online store, unde va fi disponibilă o colecție capsulă derivată din ‘Archangel’, în scop comercial. De asemenea, îmi doresc să continui să lucrez la proiecte autentice mie care să transmită emoție și vulnerabilitate, ca până acum.

 

credit foto: Raluca Ciornea și Marius Tudose

Mădălina Simion
Mădălina Simion
Mădălina Simion și-a început cariera la Revista ELLE, ca junior stylist. Ulterior, a colaborat la publicații internaționale precum Vanity Teen, Numero Netherlands, PhotoVogue, L`Officiel Baltic, Rebel Magazine ș.a., folosind aceste platforme pentru a-și exprima viziunea la scară globală. Activitatea Mădălinei este dovada capacității ei de a naviga între edgy și sofisticat, între underground și comercial, în încercarea de a demonstra că în modă nu există granițe sau limite. Preferă să analizeze lucrurile în profunzime, evitand pe cât posibil clișeele inerente unui domeniu fragil ca moda. Proiectele ei pot fi vazute pe contul ei de Instagram aici https://www.instagram.com/madaliciousss/ sau pe site-ul models.com aici