Despre arta contemporană: Yayoi Kusama

Durata: 4 minute

Yayoi Kusama este o artistă cunoscută pentru folosirea obsesivă a bulinelor în orice tip de artă pe care o creează, de la performance art la pictură, sculptură, piese de fashion, video și instalații.

Aceasta s-a născut în 1929 în Matsumoto, Japonia. Deși picta de mică, părinții ei nu au încurajat-o să se îndrepte spre un domeniu artistic. La vârsta de 10 ani, Yayoi a început să aibă halucinații vizuale si auditive care au determinat-o să lucreze obsesiv cu bulinele. Artista s-a văzut într-un câmp de flori care au început sa vorbească cu ea. În mijlocul acestor flori a văzut bulinele care se continuau in orizont. Kusama s-a simțit acaparată de aceste buline, devenind parte din ele.

articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.

Despre buline, Yayoi spune următoarele: „Our earth is only one polka dot among a million stars in the cosmos. Polka dots are a way to infinity. When we obliterate nature and our bodies with polka dots, we become part of the unity of our environment.” („Pământul nostru este doar o bulină printre milioanele de stele din cosmos. Bulinele sunt o cale spre infinit. Când înlocuim natura și propriile corpuri cu buline, devenim parte din unitatea mediului nostru înconjurător”).

Pentru a deveni parte din univers, artista adaugă buline pe tot ce este în jurul ei, de la arta sa, la obiectele înconjurătoare, la hainele pe care le poartă.

Yayoi-Kusama

Fără o pregătire extensivă în arte, dar dorind cu toată inima să fie artistă, ea s-a mutat în 1957 în New York, capitala artei la acea vreme, și începe să lucreze cu o varietate de mediumuri. Prin expoziții și diverse evenimente, Kusama devine unul dintre cei mai importanți artiști avant-garde din scena de artă newyorkeză. Toate lucrările sale au avut în comun prezența bulinelor și a modelelor repetate care creează o senzație de infinitate.

Infinity Nets

Primele sale lucrări din perioada newyorkeză au fost o serie de picturi numite infinity nets de către artistă. Acestea erau pânze de dimensiuni mari pe care artista picta mii de buline mici pe care le prelungea pe marginea tabloului. La acea vreme, caracterizată de instituții și tradiții artistice stricte, lucrările lui Kusama au fost considerate avant-garde. Acestea explorau ce putea să fie definit ca și un tablou. Lipsa marginilor bine-definite creau senzația de infinitate și o senzație hipnotică creată prin repetare.

În 1973 aceasta s-a întors in Japonia. Acolo a căutat tratament pentru sănătatea sa mintală într-o instituție specializată, în care trăiește și astăzi. În cadrul acesteia și-a continuat cariera artistică, producând în continuare picturi și sculpturi, iar din 1980, poezie si lucrări de ficțiune.

Yayoi-Kusama

Mirror Rooms

Tot în anii 1980, aceasta devine o artistă de renume mondial datorită expozițiilor solo la nivel internațional. În 1993, Kusama a reprezentat Japonia la Bienala de Artă din Veneția. Printre lucrările expuse s-a aflat și Mirror Room (Pumpkin), o operă de tip instalație în care aceasta a umplut o cameră cu oglinzi și sculpturi în formă de dovleci, acoperite cu bulinele sale caracteristice.

În prezent, lucrările ei sunt prezentate în muzee de renume din toată lumea, diverse retrospective la nivel internațional aducându-i faima curentă ca și artist. În 2017, Muzeul Yayoi Kusama s-a deschis la Tokyo pentru a împărți cu publicul curios lucrările artistei.

Yayoi-Kusama

Deși îmi plac toate lucrările produse de Kusama, cele pe care le admir cel mai mult sunt instalațiile imersive numite Infinity Mirrored Rooms. Așa cum spune și titlul, acestea consistă în camere cu pereți acoperiți de oglinzi, în care se reflectă mii de lumini LED colorate. Acestea au devenit unele dintre cele mai populare și imitate piese ale artistei, iar din punctul meu de vedere, sunt printre cele mai frumoase lucrări.

În aceste spații, putem experimenta bulinele așa cum le simte artista. Așadar ne permit să devenim una cu bulinele, cu spațiul imersiv și cu restul universul. Jocul de lumini și reflexii în oglindă creează o senzație de infinit, de parcă suntem într-un spațiu care nu se termină. Devenim parte din buline, din oglinzi, din infinit, iar toate acestea devin parte din noi.

Mai multe despre Infinity Mirrored Rooms și Yayoi Kusama găsiți aici.

Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.

Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria. 

O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie

Fotografii: Diandra Agapie

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.