Despre prevenție, vagin și fericire cu ginecologul Dana Ioana Manac

Durata: 6 minuteDana Ioana Manac este acel medic cool, pe care îl vezi zâmbind în toate pozele online. Mie una îmi inspiră un vibe profesionist, feminin și sincer. Aceasta a studiat cursurile de medicină generală la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București între 2007 și 2013. Iar astăzi îmi doresc să vorbesc cu ea deschis despre femei și vagine.

După terminarea studiilor, Dana și-a luat rezidențiatul în Obstetrică- Ginecologie în Constanța. Acolo a și rămas să profeseze deoarece simțea că poate face o diferență. Apoi, cariera a purtat-o pe holurile Spitalului Municipal Medgidia.

“Mare parte din rezidențiat l-am făcut la Spitalul Județean Constanța, însă anumite stagii le-am făcut în București, pentru că am considerat că mă pot pregăti mai bine aici, printre care Endocrinologie, Laparoscopie, dar, cel mai important, și cel pe care mă și axez acum, Ecografie în Obstetrică și Ginecologie,” îmi clarifică ea.

Acum o putem găsi înapoi pe meleaguri cunoscute, în București. Aici colaborează cu Hyperclinica Medlife, sediul Favorit pentru consultații și sediul din Calea Griviței pentru gărzi.

Dana Ioana Manac ginecologul

Curatorialist: Ce îți aduci aminte cu drag din perioada studiilor și ce te-a inspirat să urmezi acest drum?

Dana Ioana Manac: Am avut un noroc fantastic ca în perioada facultății să cunosc oameni minunați, care sunt și acum în viața mea. Ei m-au inspirat și m-au determinat să devin mai bună în fiecare zi. Momentul când m-am decis asupra specializării a fost, incontestabil, nașterea nepoatei mele, Carla. Atunci, medicul obstetrician al surorii mele mi-a permis să asist, ca observator, la nașterea ei.

Și mi-am dat seama că îmi doresc să aduc fericire oamenilor.

Ce te fascinează la meseria ta, la corpul femeii și ce ți-ar plăcea să se schimbe?

Îmi place meseria mea mai departe de partea profesională. Am atâtea lucruri de admirat și de învățat de la pacientele care îmi intră pe ușă, încât mă simt binecuvântată că sunt medic ginecolog și am șansa să interacționez cu femei.

Pe zi ce trece, descopăr femeia – e puternică, e iubitoare, e independentă, e frumoasă în toate formele ei, e devotată, e rezistentă, concentrată, organizată – doar noi știm cum putem rezolva în 12 ore 100 de task-uri, e capabilă de sacrificiu.

Aș schimba modul în care noi femeile, ne percepem. Suntem deseori nesigure pe noi, ne privim în oglindă și considerăm că suntem prea slabe, prea grase, urâte, dizgrațioase și nu ne apreciem îndeajuns.

Femeia merită apreciată, pentru că e iubită, soție, mamă, soră, prietenă…și poate fi toate lucrurile astea deodată.

Când recomanzi să se înceapă educația feminină și de ce este important?

Există mai mulți factori care ar trebui luați în considerare atunci când se vorbește despre educația cu privire la zonele intime. Unul ar fi vârsta, respectiv vârsta primei menstruații, care, în prezent, este 10-11 ani. Al doilea este impactul media asupra copiilor, nu numai asupra fetițelor, ci și asupra băiețeilor.

Educația ar trebui începută înainte de instalarea menstruației, pentru ca fetița să nu se sperie atunci când se va întâmpla și să știe cum să reacționeze. Odată cu prima menstruație, indiferent de vârstă, corpul feminin este capabil să conceapă, adică să găzduiască o sarcină și, oricât de scandalos li se pare părinților, acest lucru se poate întâmpla dacă nu există o conversație, incomodă de cele mai multe ori, legată de sex.

Mai bine o conversație incomodă, decât un chiuretaj la 11 ani. Dur, dar adevărat.

Ce poți să ne spui despre vaccinul HPV?

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusă, în țările dezvoltate, în schema obligatorie de vaccinare. Virusul HPV, cu cele peste 110 tulpini, este implicat în cancere cu localizări multiple.

Sunt țări în care incidența cancerelor provocate de HPV (col uterin, vagin, vulvă, sferă ORL) a scăzut extrem de mult, având ca aliat vaccinul anti-HPV. În România, avem peste 1400 de decese cauzate de cancerul de col uterin, unul dintre cele mai “ușor de prevenit” cancere.

Beneficiul este imens în cazul vaccinării fetițelor virgine, pentru că majoritatea nu au contact cu virusul înaintea începerii vieții sexuale. #ProVaccin

Dana Ioana Manac ginecologul

Care sunt cele mai importante lucruri de știut în adolescență?

Dacă ar fi să aleg 3 lucruri, acestea ar fi:

 • Folosește prezervativul, oricât de îndrăgostită ești,
 • Vorbește cu mama ta, chiar dacă ai impresia că este împotriva ta, este omul care îți va fi mereu alături, indiferent de circumstanțe,
 • Mergi la ginecolog, oricât de neplăcut și incomod ți se pare.

Ce îndrumări generale ne poți face pentru a fi mai conștiente de corpul nostru?

 • DETALII FIZICE | Fiecare persoană e diferită, iar ăsta e un lucru minunat. Același lucru se aplică și zonei intime – labiile sunt diferite, vaginul e diferit, uterul și ovarele la fel. Dar, pentru a te asigura că totul e în regulă, poți consulta un medic specialist ginecolog.
 • TAMPOANE vs ABSORBANTE | Dacă în ziua în care folosești tampon menții o igienă corectă, adică schimbare la 4 ore și folosirea unei șervețel intim, atunci el se poate folosi fără riscul de a dezvolta infecții. Însă, în cazul unei zile aglomerate, recomand folosirea absorbantelor care nu irită, din bumbac, cu folosirea șervețelelor intime de fiecare dată când femeia urinează.
 • SCURGERILE VAGINALE | Scurgerile au anumite caracteristici care le fac “normale” – fără miros; cantitate scăzută, cu excepția perioadei ovulatorii, la jumătatea menstrei, când pot fi mai abundente, însă cu aceleași caracteristici; fără disconfort la nivelul zonei intime; transparente. Dacă apare disconfort, probabil femeia se confruntă cu o infecție a zonei intime, care necesită o vizită la medicul ginecolog.
 • SPĂLAT | Vaginul, așa cum o spun neîncetat, e foarte deștept și știe cum să facă singur curățenie. Deci nu are nevoie de spălături, care nu fac decât să perturbe flora normală a vaginului.

Când ar trebui să înceapă o femeie să meargă anual la specialist?

Dacă adolescenta are întrebări legate de debutul vieții sexuale, riscurile contactului sexual, atunci acela este momentul primului consult ginecologic.

Dacă vorbim despre vizita la ginecolog și recoltarea testului Babeș Papanicolau, după începerea vieții sexuale, acesta ar trebui făcut anual. Însă, femeile se pot adresa medicului ginecolog oricând consideră că există o problemă – fie că e vorba despre o modificare în zona intima, lipsa menstruației sau dorința de concepție.

Care este importanța testului Papanicolau?

Testul Babeș-Papanicolau a fost și este considerat un test de screening, instrument cheie în detecția cancerului de col uterin. Modificările apărute pe test pot anunța leziuni pre-canceroase care, tratate la timp, pot salva vieți.

Însă, un alt test, care devine din ce în ce mai utilizat, este Genotiparea HPV. Cu ajutorul lui se testează tulpinile cel mai des implicate în neoplasme sau apariția papiloamelor sau a verucilor. Împreună, testele ne arată o imagine clară asupra celulelor colului uterin. De aceea, după vârsta de 25 de ani, sau mai devreme, în funcție de datele pacientei, se efectuează co-testare.

Dana Ioana Manac ginecologul

Cum ar trebui să arate rutina de îngrijire și prevenție odată cu înaintatul în vârstă?

Mă bucur în primul rând că ai folosit termenul de prevenție, pentru că e cel mai bun medic. Există câteva reguli unanim valabile oricărei vârste:

  • Igienă corectă,
  • Folosirea prezervativului, până la testarea ambilor parteneri, de bolile cu transmitere sexuală,
  • Urinarea după contact sexual,
  • Folosirea probioticelor orale și/sau intravaginale atunci când urmează un tratament antibiotic,
  • Folosirea cât mai des cu putință a lenjeriei intime de bumbac,
  • Folosirea, la duș, a unui gel intim, natural, fără arome, recomandat de medicul ginecolog sau farmacist,
  • Folosirea pe perioada zilei a șervețelelor intime,
  • Evitarea îmbrăcămintei strâmte,
  • Tranzit intestinal optim,
  • Hidratare adecvată,
  • Alimentație echilibrată,
  • Sport,
  • Reducerea nivelului de stres.

Schimbările apar în perioadele de stres ridicat, dar, în special, când femeia experimentează premenopauza sau menopauza. Atunci apar modificări locale, deranjante, care pot fi combătute cu preparate locale sau orale.

Îmi place subiectul de creștere a calității vieții femeilor care tranzitează această etapă normală, fiziologică, însă ale cărei efecte pot fi reduse prin terapie.

Ce ar vrea un specialist în obstetrică-ginecologie să știe o femeie înainte de un consult, poate chiar primul consult?

Evident, nu este cel mai plăcut lucru din lume. Însă, nu trebuie să fie neplăcut. Dacă tot ne vom întâlni anual, de ce să fie neplăcut?

E un lucru care mă bucură enorm – când pacienta îmi spune că este primul ei consult ginecologic. Pentru că, în acel moment, am șansa să îi spulber toate preconcepțiile acumulate de la prietene despre cum decurge un consult ginecologic.

Recomand femeilor să aleagă un ginecolog de încredere, care să le răspundă la întrebări, să le lămurească atunci când sunt în cabinet, pentru a evita căutările pe internet și sperietura de rigoare. Este important să le fie alături și să găsească cea mai bună opțiune pentru ea.

Care crezi că este cea mai mare amenințare pentru sănătatea sexuală?

Ignoranța, lipsa cunoașterii, “folosirea ochelarilor de cal” și credința că dacă nu i s-a întâmplat mamei sau bunicii, nu mi se va întâmpla nici mie. Haideți să vorbim și să luăm decizii corecte, bazate pe date medicale; aveți încredere că medicul face tot ce îi stă în putință pentru a fi sănătoasă!

Educația sexuală…

Nu se referă la poziții sexuale sau stimularea apetitului sexual la vârste fragede, ci la  educarea copiilor, pe înțelesul lor, de a fi conștienți de acțiunile și implicit a consecințelor faptelor lor, de reducerea numărului sarcinilor nedorite, a avorturilor – cu toate consecințele fizice și psihologice aferente, de folosirea mijloacelor de contraceptive și, nu în ultimul rând, de a-și înțelege corpul și diferența între o fată și un băiat.

Lucrurile acestea pot fi discutate de o echipă formată dintr-un psiholog și un pediatru, sexolog sau ginecolog, dar un rol esențial îl are familia.

fotografii via PEXELS și arhiva personală

Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here