Crina Bulprich este un designer român stabilit în Lake District, Anglia de mai bine de doi ani. Fostă absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Decorative și Design, Crina a pus bazele brand-ului care îi poartă numele în 2014. Aceasta propune ținute minimaliste, practice, un joc de linii și volume care aduc echilibru vizual.
La 35 de ani, mama lui Fabian este o iubitoare de artă și frumos, recunoscătoare pentru tot ceea ce o înconjoară. Este dornică să evolueze și ne oferă ce are ea mai creativ prin moodboard-uri, schițe, croiuri, cusături și social media. Trebuie să recunosc, am dat de pagina ei de Instagram și nu am putut să mă mai opresc din scroll.
“Mediul online face legătura dintre mine și toți oamenii minunați pe care îi întâlnesc, cu care colaborez (în special pe partea de fotografie) și cei care mă apreciază.”
Despre Anglia îmi povestește că este o oază de echilibru în viața ei, asta după o viață trăită în România, la Aiud, județul Alba, unde s-a născut, și la Cluj-Napoca, unde a făcut facultatea. Călătoria profesională a dus-o pentru un internship în Milano, dar tot în Anglia își găsește inspirația.
CURATORIALIST: Care este prima ta amintire legată de modă și ce înseamnă hainele pentru tine?
CRINA BULPRICH: Nu știu dacă o pot numi “amintire legată de modă”, dar pot simți și acum sentimentul când intram în second-hand-urile din Aiud. Trăiam ceva special și simțeam chemarea spre modă, “savuram” orice mantou de lână pe care-l găseam, studiam nasturii de metal, interioarele lor…eram fascinata! Hainele înseamnă enorm pentru mine! Sunt o mare parte din împlinirea mea.
Ce a inspirat lansarea brand-ului care îți poartă numele?
Lansarea brand-ului a fost una firească, prin prima colecție, cea de licență. Am simțit încă de la început estetica pe care vreau să dezvolt aceste creații. Atunci nu mă gândeam să lansez un brand, pur și simplu cream și asta mă împlinea, mă entuziasma.
Au trecut 7 ani de atunci, dar simt aceleași emoții de la început pentru fiecare colecție sau piesă. Nu s-a schimbat nimic și asta mă bucură. Cred că despre asta este creația, despre bucuria și entuziasmul parcursului, nu despre “a cimenta” un brand.
Ce îți propui să aduci diferit pe piață?
Nu îmi doresc să aduc ceva nou.
Îmi doresc să rămân “eu” în tot ceea ce creez.
În ce mod încerci să fii sustenabilă?
Cred că sustenabilitatea mea constă în faptul că eu creez piese timeless. Mi-ar plăcea să integrez și partea de recycling, însă deocamdată nu simt.
Cui i se adresează brand-ul Crina Bulprich?
Femeilor rafinate, femeilor cu un simț estetic aparte.
Care sunt etapele dezvoltării unei piese, cine se ocupă de achiziția materialelor, de unde le achiziționezi, de design, producție, marketing?
Eu fac totul de când m-am mutat în UK. Acest aspect m-a făcut să devin destul de egoistă și simt că trebuie să mă implic în fiecare piesă pe care o gândesc, croiesc și apoi o cos.
Cos și croiesc de la 7 ani, am experimentat mult singură. Am colaborat câțiva ani cu un croitor și de la el am învățat cam tot ce aplic astăzi în execuția hainelor. Nu știu pe viitor cum o să mă dezvolt, dar deocamdată îmi place acest statut.
Materialele sunt luate din Italia sau UK, iar în ceea ce privește partea de marketing sunt într-un continuu proces de învățare.
Care au fost provocările și lecțiile lansării brand-ului?
Răbdare, dăruire și profesionalism.
Care sunt uneltele care te ajută să te inspiri?
Mă inspiră în mod deosebit ceramica și sculptura minimalistă. Am dedicat colecții bunicilor (amândoi croitori, boemi și iubitori de frumos). Mă inspiră cadrele de film, călătoriile, iar mai nou locul în care trăiesc, pe care-l asociez cu copilăria la bunici, dar și muzica lui Chopin sau Ennio Moricone.
Fiecare piesă mi se pare că are o poveste în spate, poți să ne spui povestea unei piese preferate și de ce ai ales-o tocmai pentru ea?
Mantourile, piesele din lână rămân de suflet. Au o încărcătură mare pentru mine. Bunicul meu era croitor.
Imaginea degetelor lui trasând linii albe cu creta pe lână este cea mai de preț din “istoria modei “ mele.
Ce ai tu FRUMOS astăzi?
Las acum doar unul din ele : un copil „frumos”.
Femeia…
Trebuie să se cunoască cu adevărat și să se iubească.
Timpul…
“Șterge, dar știe să păstreze, ca nimeni altul, ceea ce nu trebuie pierdut.” – Amza Pellea
“Minimalist…doesn’t mean white.”