Ce înseamnă modă sustenabilă pentru tine?

Durata: 3 minuteCând am decis în ședința editorială ce subiecte vom dezbate în luna septembrie, știam sigur că nu vom opta pentru articolele clasice despre tendințe internaționale. Am plecat la drum cu ideea sustenabilității și am încercat să găsim răspunsul la întrebarea „ce înseamnă modă sustenabilă?”, la care te invităm să participi în comentarii mai jos.

Sustenabilitatea este un curent cool acum, dar încă nu îți da ochii peste cap. Oamenii sunt de acord să nu fie de acord, mai ales că poate însemna lucruri diferite pentru fiecare. De exemplu, mi-a rămas în minte răspunsul Silviei Cristescu, editor de modă turned fondator RECUPERER dintr-un interviu anterior.

Modă sustenabilă
Silvia Cristescu – un obiect, mai multe ținute

„Cred că moda sustenabilă ține foarte mult de consumator. Poți fi sustenabil dacă îți iei o piesă de la un magazin mass-market, dar pe care o vei purta mult timp și, în același timp, poți să nu fi sustenabil, chiar dacă îți iei haine de la un brand sustenabil, dar alegi să le porți o dată și apoi le arunci.”

Am rezonat cu acest răspuns pentru că deși nu îmi cumpăr atât de des haine sau oricum nu ca înainte, nu am cum să nu îmi cumpăr și produse mass-market. Bineînțeles investesc în ținute clasice, pe care știu că le voi purta un deceniu de acum înainte. Atât eu cât și soțul ne mândrim cu dulapurile noastre în care tronează elemente de pe vremea când ne-am cunoscut.

Am apelat la o prietenă dragă, stilist și artist vizual, să descopăr ce înseamnă pentru ea moda sustenabilă. Costina Stan, îmi spune că încearcă să investească în produse de calitate, făcute etic, cu respect pentru mediu, angajați și clienți. Înainte de orice achiziție se întreabă dacă va purta de multe ori acel produs.

Modă sustenabilă
Costina Stan – ținute designer român | George Neagu

“Din păcate, nu putem controla și nu există transparență în procesul de producție. Încerc să fac amprenta mea mai mică cumpărând mai puțin și investind în lucruri de calitate, pe care le pot purta un timp îndelungat. De asemenea, donez ce nu mai port. Mi-aș dori să încerc mai mult produse de re-sale, dar nu prea cunosc magazine locale cu produse pe stilul meu, și să cumpăr de la designeri locali.”

Într-o lume ideală și eu mi-aș cumpăra numai de la designeri români sau doar haine din materiale prietenoase cu natura, precum propune brand-ul de încălțăminte VEJA. Pentru produsele lor se folosesc materiale ca bumbac organic, cauciuc sălbatic din Amazon, piele colorată cu legume și elemente făcute din sticle de plastic reciclate.

Dar în prezent, mă bucur să cumpăr puțin, să folosesc din cămășile soțului, să modific sacourile vechi ale mamei pentru că umerii supradimensionați nu sunt pentru mine și nu mă rușinez să repet ținute la evenimente. În plus, repar încălțămintea sezon de sezon și cumpăr genți numai când una s-a stricat și nu am cum să o mai folosesc. Același lucru îmi povestește și antreprenoarea Gabriela Atanasov.

Modă sustenabilă
Gabriela Atanasov – ținute second hand/vintage

“Moda sustenabilă înseamnă să coși un nasture la un pantalon după ce ți-a căzut și să-l mai porți încă un sezon, două. Să investești în piese care nu se demodează ușor și pot fi reinventate, de exemplu o rochie iconică, un pantalon simplu, negru, un pardesiu. Să cumperi modă second hand, vintage, și să-i dai viață. Nu în ultimul rând, să donezi și să revinzi ceea ce nu mai porți.”

Gabriela cumpără produse second hand de mai bine de un deceniu. În prezent, folosește Vestiaire Collective, OLX, și RetroFutureBabe pentru achiziții. Tot de prin 2009 își modifică hainele ca să îi spună povestea, iar apoi apelează la moda circulară în gașca de prietene pentru a face schimb de ținute. Are chiar și o pagină pe Instagram unde își vinde hainele personale, Vintagereala, un fel de yard sale cu produse pe care le-a iubit sau mostre de la brand-ul său, Sweet Paprika.

Tu de unde cumperi produse second hand sau vintage?

fotografia principală via Pexels

Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here