Aceeasi Marie: Cuvinte din Popor – noua colecție și câteva idei de cadouri

Durata: 4 minute

La puțin timp după lansarea Curatorialist am descoperit Aceeași Mărie. Mă entuziasmam atunci găsind acest brand de street fashion impecabil executat, puternic ancorat în ideea de “românesc contemporan”, și cu o poveste frumoasă de antreprenoriat feminin.

Iar astăzi aducem un nou articol dedicat acestei etichete, cu ocazia lansării unei noi colecții, dar și a doua item-uri perfecte pentru a fi dăruite în perioada sărbătorilor ce vin.

Am invitat-o pe Antonia, antreprenoarea și creative-ul Aceeași Marie, să ne vorbească mai multe despre procesul creativ, despre sustenabilitate și less is more, concepte cărora li se aliniază în demersul ei.

CURATORIALIST: Vorbește-ne puțin despre procesul creativ din spate item-urilor colecțiilor. Pentru că ceea ce pare un sweatshirt basic, are o serie de detalii pe care trebuie să îți acorzi timp pentru a le descoperi.

ANTONIA NEGRAU: Așa este, ai remarcat foarte bine. Deși pare un simplu sweatshirt, el e mult mai complex de fapt. Am vrut să păstrez elemente din ia tradițională așa că am ales un element iconic: mânecile bufante.

Ceea ce poate părea simplu de făcut, însă am stat destul de mult în atelier ca să stabilim cum facem aceste cusături care susțin mâneca bufantă. Interesant este că am avut acest tip de croială pe două modele de bluze lansate anul trecut, au mers bine și le-am adus înapoi într-o altă formă, cu broderie pe piept. Însă împreună cu atelierul cu care lucrăm acum am vrut să vedem cum putem să îmbunătățim designul.

A fost un back to the drawing board chiar dacă modelul era validat de clienți, chiar dacă eram mulțumită de el. A ajutat și faptul că pe parcurs am mai schimbat furnizori și am ajuns la cel care a produs bluzele respective și care e super deschis la astfel de modificări, așa că am testat puțin pe acest sweatshirt. Am păstrat multe elemente, am eliminat câteva dintre cusături și acum am ajuns la o variantă 2.0.

E nevoie de multe cusături care să susțină mâneca așa cum o vedem, multe piese de puzzle pe care le ”lipești” atunci când tai materialul conform tiparului și construiești un element basic with a twist, cum îmi place să spun.

Și al doilea element important e partea de testare. Testez materialul, la fel cum fac cu orice tip de material pe care îl folosesc. Prototipurile ajung la mine cu săptămâni, poate 1-2 luni înainte de lansare, așa că le port, le spăl de mai multe ori ca să văd cum se comportă. De exemplu, cu eșarfele de mătase am făcut și teste extreme, le-am spălat la 60, la 90 de grade ca să văd exact ce se întâmplă cu materialul, cum se comportă culorile, să știu la ce să mă aștept dacă greșește temperatura vreun client. Desigur, recomandarea rămâne să fie spălate la 30 de grade 🙂

Ai scris pe Facebook: ”În trecut, oamenii mergeau la târg atunci când aveau nevoie de ceva ce nu-şi puteau face singuri sau voiau să vândă din producţia proprie. Unelte, animale, uneori chiar şi obiecte vestimentare sau materiale.”
Cât de important este principiul sustenabilitatii și a lui Less is more pentru tine și Aceeași Mărie și cum faci să micșorezi impactul asupra mediului?

Cred că cel mai important e că încercăm să avem cât mai puține pierderi de material. Lucrez acum cu un atelier care apreciază fiecare bucățică de material și vrea să-i dea o nouă viață, așa că încercăm constant să utilizăm în mod creativ orice rămâne.

Așa se lucra și în trecut, oamenii foloseau tot materialul pe care în aveau, nu existau resturi, ci doar bucăți mici din care se încropeau diferite ștergare, petice etc.

Încerc să păstrez ideea asta și pentru alte piese Aceeași Mărie. De exemplu, așa s-au născut batistele de mătase pentru bărbați. Lățimea materialului pe care se printează Eșarfele Cosmos este mai mare decât eșarfa în sine, așa că rămânea o fâșie lată de 30 și ceva de centimetri și foarte lungă. Ok, ce putem face cu toată mătasea respectivă? Mi-ar fi părut rău să o aruncăm. Așa că am gândit trei modele de batiste de costum, numai bune de oferit cadou.

Cred că putem găsi cele mai bune exemple de sustenabilitate la bunicii sau străbunicii noștri. Ei găseau mereu moduri prin care să dea o nouă viață obiectelor, fie că erau obiecte vestimentare sau orice altceva.

Întorcându-ne la Less is more, o parte importantă din ceea ce fac e selecția materialelor. Vreau ca produsul să reziste cât mai mult timp, așa că am făcut o selecție de furnizori de materiale și folosesc cele mai bune variante disponibile în România. Cel mai greu a fost la început, când am luat zeci de mostre și le-am măsurat, spălat, analizat, pentru a stabili care sunt furnizorii de încredere.

Acum e mai simplu, când mai descopăr câte un furnizor nou verific dacă produce materiale de calitate și stabilesc rapid dacă este sau nu potrivit pentru Aceeași Mărie.

Dincolo de asta, cred foarte mult și în polivalența produselor Aceeași Mărie. Cred că o piesa vestimentară de calitate, cu un design potrivit, poate fi combinată în cel puțin trei ținute. Am încercat să oferim idei de outfituri cu produsele noastre pe contul de Instagram, vrem să încurajăm femeile să fie cât mai creative în ceea ce privește ținutele pe care le aleg.

Iar elementele astea două ajung să ne reducă garderoba. O piesă vestimentară durabilă și versatilă ar trebui să te facă să mai renunți din numărul de piese, nu?

Inclusiv pe partea de packaging încurajez clienții să refolosească acele cutii de carton în care primesc produsele noastre. Eu am câteva astfel de cutii în care depozitez pantofi, de exemplu. Chiar și panglica branduită pe care o trimitem în packagingul eșarfelor poate fi folosită ca suport de chei sau fundă de păr.

Nu în ultimul rând încerc să cumpăr materiale sau accesorii de la mici businessuri de familie și folosesc materiale naturale precum in sau bumbac 100%, foarte rar includ și polyester reciclat, însă în combinații de 80% bumbac și 20% polyester reciclat.

Apropo de Less is More, cum ai stiliza un sweatshirt Aceeasi Mărie acum, în plină iarnă.

L-aș stiliza cu o cămașă, niște pantaloni culottes și o pereche de cizme – pentru varianta de birou.
Pentru un event restrâns l-aș stiliza cu o rochie pe dedesubt și niște botine mai atipice, strălucitoare sau cu un anumit print pe ele.
Iar pentru varianta super casual aș merge pe jeans, sneakeriși și cu un puff jacket.

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.