12 recomandări de spectacole de la FITS 2022

Durata: 4 minute

Anii și restricțiile pandemiei par deja dintr-un trecut îndepărtat. Dar încă mai am în minte promisiunile dorurilor de atunci: mă voi plimba mai mult, îmi voi vizita prietenii și părinții mai des, voi merge la teatru!

Festivalul de Teatru de la Sibiu este primul festival al verii liber de restricții la care voi participa în acest an și mi-a adus promisiunea a zeci de spectacole ce trebuiesc bifate pentru a domoli parcă setea de teatru adunată în pandemie.

FITS 2022, începe în câteva zile – 24 iunie-3 iulie – și cuprinde spectacole outdoor, indoor, dar și online. De la punerea în scena a unor texte deja clasice precum: Faust, Macbeth, Trei surori, dar și dans, expoziții și instalații de artă.

Conștiincioasă fiind mi-am făcut lista, dar am rugat și alti oameni mai avizați în ale teatrului să ne recomande
SPECTACOLELE DE NERATAT în viziunea lor:

Dana Rogoz – actriță

Cu Dana Rogoz ne întâlnim la FITS în Domnisoara Iuliapiesa ce se joacă pe 26 iunie. Eu am vazut Domnisoara Iulia la Bucuresti, la unteatru, si am scris aici cum mi s-a parut.

AȘTEPTÂNDU-L PE WILL @ FITS
AȘTEPTÂNDU-L PE WILL @ FITS

Recomandarile Danei pentru această ediție sunt:

1/ Domnul Ibrahim și florile din Coran – Éric-Emmanuel Schmitt & Théâtre Rive Gauche, De: Eric Emmanuel Schmitt, Regia: Anne Bourgeois, Cu: Eric Emmanuel Schmitt

2/ Așteptându-l pe Will – Kawai Project, Regia: Shoichiro Kawai

3/ Ce căutăm? – Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Regia și textul: Cédric Eeckhout

Andrei și Andreea Grosu – regizori de teatru și fondatorii unteatru București

Andrei și Andreea sunt deja rezidenți la Sibiu, montând aici o sumă de spectacole. Acum, în FITS, puteși vedea două piese în regia lor: Domnisoara Iulia și Trei Surori, iar în afara festivalului puteți merge la Autobahn și Cui i-e frică de Virginia Woolf?

IUBIRE @ FITS
IUBIRE @ FITS

Recomandarile lor pentru aceasta editie sunt:

1/ 3 Surori – TR Warszawa, National Stary Theatre in Cracow, După: „Trei surori”, de Anton Chehov, Regia: Luk Perceval

2/ Regele Moare – Theater in der Josefstadt GmbH, Text: Eugène Ionesco, Regia: Claus Peymann

3/ Iubire – ERT Emilia Romagna Teatro- Pippo Delbono Company, Conceput și regizat de Pippo Delbono, Text de: Pippo Delbono și după diferiți autori

Antonia Negrau – specialist comunicare al acestei editii FITS.

Antonia este si fondatoarea brandului Aceeasi Marie pe care l-am descoperit la inceputurile Curatorialist si care m-a fascinat cu multiplele tale talente in diferite arii.
Am rugat-o pe Antonia sa ne spuna lista sa de recomandari deoarece eram curioasa cum priveste FITS o femeie in her mid 20s, care nu este din zona teatrului.

FITS
FAUST @ FITS

Alegerile Antoniei sunt:

1. Faust – Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Text: J. W. Goethe, Regia: Silviu Purcărete.
Ppentru o experiență de neuitat, care îți întoarce sufletul pe toate părțile. Te răscolește, uimește și te pune pe gânduri. Iar actorii sunt pur și simplu magistrali.

2. Cabaret – Teatrul Odeon, Text de Joe Masteroff după piesa lui John Van Druten și povestirile lui Christopher Isherwood, Regia, coregrafia și costumele: Răzvan Mazilu
Culori, ținute spectaculoase, Berlinul anilor ’20. Un musical excepțional, marca Răzvan Mazilu. Deși este presărat cu energie bună, mesajul din spatele acestui spectacol este unul dureros de adevărat.

3. Nevoia de mângâiere – Kibbutz Contemporary Dance Company, Coregrafia, scenografia și luminile: Rami Be’er
Concepte precum discriminare, libertate, opresiune, apartenență sunt puse în scenă printr-un dans contemporan, de Kibbutz Contemporary Dance. Un dans care ne provoacă să căutăm în interiorul nostru motivul pentru care avem nevoie de mângâiere. Ce ne face să aparținem unui grup, să avem un cămin? Care sunt motivele care ne apropie unii de alții?

Cât despre noi… suntem iubitori de teatru – în sensul că mergem pe cât de des putem, nu atât de des pe cât ne-am dori.
Preferam spectacolele de la unteatru, din Bucuresti, colectiv din care am facut parte ca om de comunicare cu ceva ani în urmă. Am aflat atunci bucuriile actorilor, dar și neimplinirile lor. Ne-am consumat împreună și ne-am frustrat pentru fiecare spectacol jucat cu prea puțini spectatori. Am visat împreună la sali pline și inimi și mai pline.

FITS vine acum pentru mine ca un triumf al timpului cu săli prea goale și a unei pandemii ce ne-a tinut prea departe.
Vin la FITS să caut frumusete.

MACBETH @ FITS
MACBETH @ FITS

Alegerile mele sunt:

1. Macbeth – Sardegna Teatro and Compagnia Teatropersona

2. Trădare – Teatrul Național Târgu-Mureș, Text de: Harold Pinter, Regia: Bobi Pricop

3. Nevoia de mângâiere de Kibbutz Contemporary Dance Company

Tot ce trebuie să ştii despre FITS 2022

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.