Odată cu sosirea verii, se vorbește din ce în ce mai mult despre importanța protecției împotriva razelor UV și, deși asocierea pare firească, trebuie să știm că aceasta este necesară tot timpul anului.
Sunt demult apuse vremurile în care produsele de protecție solară erau plictisitoare și folosite exclusiv în concediul de vară sau deloc.
Astăzi, sunscreen-urile faciale conțin, pe lângă filtre de ultimă generație, beneficii adăugate sub forma antioxidanților, a ingredientelor hidratante și calmante, transformând produsul într-un hibrid între protecție solară și îngrijire facială.
Înainte să trecem la produsele preferate pentru vara 2021, să facem o scurtă recapitulare a lucrurilor importante atunci când alegem un SPF:
– Factorul de protecție să fie minim 30
– Să asigure atât protecție UVB cât și UVA
– Dacă avem ten sensibil, este de preferat să evităm complet parfumul și uleiurile esențiale
– Și, cea mai importantă, să îl aplicăm în cantitate corectă și să îl reaplicăm dacă am transpirat, ne-am șters cu prosopul, am fost la sală.
Cum folosim un SPF corect?
– Cantitatea contează. Pentru a beneficia de protecția înscrisă pe ambalaj, trebuie să folosim 2ml pentru ten și gât. Poți folosi cup-urile de bucătărie pentru a măsura.
După ce îl aplicăm, trebuie să așteptăm 10 minute ca filtrele solare să formeze protecția fără să intervenim cu machiaj, BB cream, orice.
– Cea mai mare problemă pe care am auzit-o de la prietenele mele și de la clientele noastre atunci când le recomand purtarea obligatorie zilnică a SPF-ului tot timpul anului (întreabă orice dermatolog bun care sunt cele mai importante două reguli de prevenție a îmbătrânirii premature cutanate și dă-mi de veste ce a spus), a fost textura. Textura vinovată de luciu, de încărcarea porilor, uneori de iritația pielii. De aceea, găsirea produsului perfect este o luptă continuă și sunt unele ghinioniste care încă nu au ajuns acolo.
Altruist Face Fluid SPF50
M-am îndrăgostit de el la prima aplicare. Are o textură fluidă, moale, fină, care intră extrem de repede în piele, lăsând-o catifelată. Îmi lasă un glow pe ten pe care îl caut în general la toate produsele, nu este lipicios, nu lasă peliculă albă nici măcar pe tenul meu mai închis, cu siguranță se pliază perfect pe cele deschise.
Formula conține un mix de opt filtre, minerale și chimice, pentru o protecție ridicată, chiar și pentru persoanele cu melasmă, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, vitamina E (antioxidant + SPF = a match made in heaven), niacinamide care ajută la reducerea inflamației, a roșeții, a iritației, poate contribui la scăderea secreției de sebum, dar ajutând și la hidratarea tenului. Adaugă glicerină și panthenol, binecunoscute pentru efectele lor de hidratare și calmare a tenului și ai obținut o un SPF care poate sa înlocuiască cu succes și crema hidratantă, făcând rutina de dimineață mult mai ușoară.
Pentru ten normal, mixt, gras, cu melasmă.
Și, ca un bonus, această gamă este creată de un medic dermatolog din UK, care a pornit de la ideea că toată lumea ar trebui să folosească SPF. Așa că, a creat o gamă mai accesibilă, iar, ca un gest altruist, o parte din profit este donat către persoanele cu albinism din Africa și diverselor organizații care lupta cu melanomul din UK. Cumperi un produs Altruist, faci o fapta bună automat.
Evy Daily Defense Face Mousse SPF50
În primul rând, sunt înnebunită după orice iese sub formă de spumă dintr-un tub. Așa că, nu avea cum să nu îmi placă SPF-ul de la EVY, mai ales că ei te scapă de corvoada reaplicării, deoarece formulele ar reuși să îți ofere protecție neîntreruptă timp de 6 ore, datorită tehnologiei patentate unice.
Una dintre cel mai des întâlnite probleme la nivel de SPF facial, este usturimea ochilor. Aceasta se datorează, în principiu, filtrului numit octocrylene, însă acesta nu mi-a creat nici o problemă.
De data asta, avem doi antioxidanți pe care îi ador, derivați ai vitaminelor C și E, glicerina cu rol hidratant și extract de nufăr, despre care ei zic că are rol tonifiant, un atribut pe care nu îl înțeleg în general în raport cu pielea, însă ador nuferii și extractele botanice în produse.
Să revenim la spumă. Densă, consistentă, plăcută. Să folosesc Evy este o bucurie ușor messy, bulele de gaz oferă o senzație de gâdilare atunci când se sparg, eliberând un miros specific, dar nu deranjant.
There is a catch, totuși. Dozarea este dificilă, producătorul spune să folosești spumă cât o minge de golf sau o mână plină, dar depinde foarte mult a cui mână. A mea fiind una mai sănătoasă, ajungeam să mă chinui până se absorbea în piele, rămânând cam lucioasă. M-am obișnuit, însă, și acum doar mă bucur de efectul hidratant și de strălucire.
La Roche Posay Anthelios Hydrating Cream SPF50+
Aici intrăm în sfera dermatocosmeticelor deja, dar să știți că și în farmacii găsiți produse foarte potrivite uzului zilnic, care nu ies în evidență pe ten.
Este un produs cu o formulă hidratantă, potrivit deci tenurilor mai uscate sau deshidratate, sau de folosit iarna (e o plăcere să îl pun pe ten când sunt temperaturi cu minus), protecție ridicată datorată filtrelor chimice, și îmbogățit cu antioxidanți ca vitamina E și extract de rădăcină de Skullcap, o plantă medicinală care se regăsește în medicina tradițională chineză, având și rol antibacterian și hidratant în același timp. Printre filtrele conținute, foarte bune de altfel, găsim și două patentate de L’Oréal, pentru că face parte din marea familie. Mai conține și alcool denaturat, dar nici nu se simte (doar la nas, cine îl are mai sensibil – eu îl simt un pic), formula fiind foarte hidratantă per total.
Îl pot folosi pe toată fața, fără probleme, chiar și în jurul ochilor. Intră repede în piele, nu lasă film gras, nici luciu, doar un ușor glow, aproape insesizabil, fără peliculă albă chiar și pe ten mai închis la culoare, garantez. Cinci pompițe (cel mai ușor sistem de dozare, jur) și sunt gata de plecare.
Frezyderm Sun Screen Velvet Face SPF50+
Încă un SPF interesant, cu o textură de gel, potrivit pentru tenuri mixte sau grase. Formula cu filtre chimice este potențată de extractul de rozmarin și un derivat de acid ferulic cu efect antioxidant, bisabolol cu rol antiinflamator.
Gel? Yes, please! Îl pot întinde ușor, fiind foarte catifelat pe față, e chiar invizibil, și formează un film matifiant la suprafața pielii. Testat și aprobat, chiar și după două reaplicări.
Trebuie să îl aplic cu atenție, totuși, având în vedere că este transparent pe ten. Încet, pentru a simți toate zonele pe unde este aplicat, pentru a nu rata vreun loc. Nu vreau să mă trezesc cu pete pigmentare. Dar, chiar și așa, aplicarea este foarte rapidă.
Ducray Melascreen UV SPF50+ Light Cream
Tot un produs dermatocosmetic foarte bun, potrivit persoanelor care caută o protecție bună. Adevărul e că farmacia ne e cel mai la îndemână loc în caz de urgență, măcar să știm spre ce să ne îndreptăm.
Pe lângă cele patru filtre chimice, mai conține și un complex cu rol antioxidant, pe nume RonaCare AP (patentat de Ducray), ce presupune a ajuta la reducerea stresului oxidativ și a lupta împotriva radicalilor liberi, și se pare că ar acționa timp de 24 ore. După cum ziceam, antioxidanții se împacă foarte bine cu filtrele solare, potențând protecția, fiecare în felul în care a fost creat.
Este un produs care se întinde foarte frumos, intră ușor în piele și hidratează. Lasă o ușoară peliculă albă, uniformizând nuanța tenului involuntar, dar, astfel, fiind potrivit (fără ceva colorat deasupra) doar tenurilor deschise la culoare, din păcate. Dacă nu vă deranjează să mai așteptați un pic (10 minute, cât vă alegeți outfitul) și să aruncați ceva SPF colorat sau BB Cream deasupra, este nemaipomenit.
Garnier Sensitive Anti-Age SPF50+
Să intrăm un pic în zona de mass-market, reprezentată excelent de către Garnier Sensitive Anti-Age SPF50+, un produs cu o formulă elegantă, cu alcool denaturat, dar cu o bază cremoasă, ce nu permite acestuia să usuce tenul. Hidratarea oferită de glicerină și hialuronat de sodiu se îmbină plăcut cu efectul antioxidant oferit de vitamina E. Protecția este oferită de 7 filtre, o combinație între cele chimice și cele minerale. Faptul că are 5 stele Boots (primul sistem din Europa pentru măsurarea protecției UVA, cu un rating de la 0 la 5, în funcție de nivelul de protecție împotriva razelor UVA a produsului), îl face și mai atractiv în ochii mei.
Intră repede în piele, hidratează foarte bine, nu lasă film gras și nici peliculă albă. E foarte potrivit pentru tenuri uscate sau deshidratate, dar și pentru restul tipurilor de ten, cu precădere în sezonul rece. Numai bun pentru mame ocupate fără timp prea mult de skincare dimineața, când trebuie să ducă copilul la grădiniță sau școală.
Tu ce produse folosești și ești mulțumită?