Șura Șușara de Ina Solomon. Din moștenire și apreciere pentru străbunica Șura

Durata: 4 minute

Nu îmi aduc aminte foarte multe din facultate. Poate pentru că se întâmpla acum 14-18 ani, poate pentru că lucram full time și făceam facultatea la zi, jonglând constant între job și cursuri. Poate pentru că, oricum, nu prea îmi amintesc detalii din trecutul îndepărtat. Câteva scene, câțiva oameni.
Printre care Catrinel Chiriac, acum Catrinel Chiriac-Hemmerth, și Ina Solomon. Înalte, o apariție, cu o frumusețe naturală, pe mood-ul effortless french și deosebit de inteligente.

Cu Catrinel m-am întâlnit peste câțiva ani, ea în poziția de PR Adrian Oianu, și apoi am vizitat-o la Casa Noah din Richis, colț de rai unde musai trebuie să ajungeți dacă vreți tihnă.
Iar pe Ina Solomon am urmarit-o prin social media, surprinsă, de fiecare dată, de rafinamentul ei.

Ina, așa cum o găsesc acum, la 36 de ani, are o familie minunată, este Corporate Social Giver și, în paralel, pe lângă studiile de psihologie analitică pe care le urmează, a dat viață brandului Șura Șușara.

Ina Solomon, femeie cu o lume interioară mistică, dintr-o familie bogată cultural și cu multiple talente, o moștenire din partea străbunicii sale pe care simte nevoia să o transmită mai departe. Într-un mod creativ și tangibil, printr-o etichetă vestimentară.

Un univers de trăit dincolo de confortul vieții corporate, al orelor lungi de program și deadline-urilor

Unde și cine erai când ți-a înflorit gândul Șura Șușara?

Ina Solomon: Totul a început acum șase ani, în vara în care am împlinit 30 de ani. Eram deja într-un proces de redescoperire interioară prin analiză jungiană, visam, citeam, mă căutam, desenam. Maternitatea îmi deschisese inima spre a începe să iubesc viața și oamenii în toate nuanțele și instanțelor lor. Terapia mă ghida spre a avea curajul de a da glas și formă energiilor lăuntrice.

Încolțise sămânța acestui vis de a readuce la viață o poveste nespusă a femeilor din familia mea. Niciuna nu a făcut exact ce și-a dorit, profesional vorbind; deși vin dintr-o familie de carieriste, pasiunile lor au rămas mereu în cercuri restrânse, cunoscute doar de apropiați.

În toți acești ani, s-a copt la ceaunul alchimic ideea, am început timid în 2018 cu un jurnal vizual pe Instagram ca să îmi fac un “loc de joacă” unde să se adune stări, imagini, închipuiri și așa rămânea dacă nu mă impulsiona și susținea total partenerul meu de viață și de afaceri să încep pe bune și să aduc în concret tot ce visasem.

Cine era și cine este Șura Șușara?

Ina Solomon: Povestea sună cam așa: Șura Șușara străbunica mea maternă, mama bunicului meu, era din neam de tătari, ucraineni și polonezi. Șura este alintul de la Alexandra în rusă, iar Șușara e numele ei de fată. Crescuse și trăise în Cetatea Albă, un oraș port pe malul Mării Negre, astăzi parte din Ucraina, dar, în perioada interbelică, aparținuse de Regatul României.

Șura Șușara a fost croitor cum zicea Coco Chanel. Eu chiar așa mi-o aduc aminte. O babetă super cochetă, mega nesuferită, neîmplinită-n dragoste, însă talentată ceva de nedescris. Tăia materialul pe tine, te-nțepa bine de câteva ori și într-o oră rochia era gata. Inventa tipare pe loc.

Refugiată în România, a ajuns cu familia în Gara de Nord pe 4 aprilie 1944, chiar în ziua bombardamentului. S-au adăpostit, au supraviețuit. Au rămas doar cu hainele de pe ei, căci cele două valize le-au fost luate.

În Focșani au trăit tot restul vieții lor. Acolo, Șura a dus o viață cenușie. Culoare aveau doar creațiile ei, de care nu a știut să se bucure. Nu a reușit să își asculte chemarea și a cusut doar pentru familie.

Episodul care trebuia să îi înceapă cariera a făcut exact pe dos. O alesese soția primarului să îi facă o rochie pentru un bal. Șura a vrut s-o impresioneze pe madamă și i-a croit o rochie neagră, simplă, până-n pământ, din mătase groasă, dar cu un păun întreg stilizat, brodat de ea, de mână, pe tot spatele rochiei și pe trenă. Cucoanei nu i-a plăcut. Tătăroaica s-a jurat că nu mai face pe comandă și asta a fost.

Era propriul nostru designer vestimentar, eu purtând de când mă știu creațiile ei. Șura lucra într-un mod sustenabil, folosind resturi și capete de serie pentru a da viață ideilor ei. Bunica și mama mea au purtat și poartă veșmintele și accesoriile ei iar eu, 50 de ani mai târziu, retrăiesc povestea, încercând să pun din nou lumină pe ceea ce ea a creat, onorată și smerită de moștenirea lăsată.

Șura Șușara nu e un brand, e o poveste. O poveste care se scrie singură. Are viață proprie. Are energia ei care se simte prin veșminte. Noi readucem la viață tiparele și povestea ei și le traducem într-un limbaj vizual contemporan. De acum, o să le lăsăm pe ele să vorbească prin noi.

De ce kaftane? O piesă vestimentară atât de prezentă în istoria modei, dar atât de nepopulară (aparent) acum.

Ina Solomon: Știu din poveștile bunicului meu despre kaftan ca fiind un veșmânt tipic tătarilor și popoarelor de origine asiatică. Am început cu cele de vară pentru că aveam deja de la Șura două kaftane cusute din anii ‘70 și tocmai pentru că se cereau aduse în garderoba femeilor din prezent.

Cine, când și cum poartă Șura Șușara?

Ina Solomon: Clientele Șura Șușara sunt femei care simt că nu e vorba doar despre cum arăți ci despre energia pe care o ai, iar în kaftane parcă înfloresc: le probează și se luminează. Își dau voie să se simtă libere, curajoase, frumoase.

Kaftanele sunt purtate oriunde te duce vara: la mare, în natură, în oraș, la birou, la evenimente. Le poartă desculțe, dar și cu tocuri, pe iarbă sau prin nisip. Kaftanele sunt regale și ludice în același timp, le dau voie să se arate în toate ipostazele feminității lor.

Kaftanele Șura Șușara pot fi admirate și achiziționate prin comandă pe contul de Instagram și Facebook Șura Șușara.

Andreea Cartu
Andreea Cartuhttps://curatorialist.ro/
Part time digital talent, full time mom, wife and human being. Am infiintat ALOMODA in 2008, CURATORIALIST venind acum ca un gand de refresh. Al meu, al tau, al timpului dedicat unui scroll cu scop.