Clătitele subțiri (crepes) umplute cu dulceață sau gem, rulate, erau desertul copilăriei mele. Mai târziu, am aflat de pancakes, clătitele americane, mici și dolofane, servite în mod tradițional cu sirop de arțar sau, mai neaoș, cu miere, plus fructe de pădure sau felii de banane. Iar, mult mai târziu, a intrat în portofoliul meu culinar clătita uriașă cât o tigaie, care, în momentul scoaterii din cuptor, este super umflată și apoi, în doar câteva minute răsuflă și devine plată, dar la fel de delicioasă: Dutch baby.
Azi îți voi povesti mai multe despre această ultima descoperire în materie de clătite, Dutch Baby, pentru că este cea mai puțin cunoscută la noi și merită puțină popularizare :).
O incursiune în istorie
În ciuda presupusei origini olandeze (după cum sugerează numele), Dutch baby are rădăcini germane și are la bază rețeta tradițională a clătitei germane cu mere (Apfelpfannkuchen).
Prima menționare a numelui Dutch baby se pare că datează de la începutul anilor 1900. În Seattle, funcționa, pe atunci, un mic local numit Manca’s Café, în al cărei meniu apar aceste Dutch babies. Legenda spune că denumirea Dutch era, de fapt, o pronunțare greșită a cuvântului “Deutsch” de către fiica proprietarului.
Clătitele Dutch baby ale Manca’s Café au devenit celebre după ce rețeta a apărut în publicația Sunset Magazine.
Ingrediente și preparare
Ca și alte tipuri de clătite, Dutch baby conține ouă, lapte, făină și zahăr (pentru cele dulci) sau sare (pentru cele savory). Diferența constă în modul în care este coaptă: într-o tigaie mare, în care se pune puțin unt, bine încinsă prealabil în cuptor. Compoziția este turnată în tigaia/untul fierbinte, apoi introdusă din nou în cuptor, unde mai stă aproximativ 20 de minute.
Rezultatul este o clătită foarte pufoasă, asemănătoare unui sufleu, care se lasă imediat după scoaterea din cuptor, cu o consistență cremoasă și plată în mijloc și margini înalte, mai rumene și ușor crocante. Cele dulci se servesc cu zahăr pudră deasupra și fructe proaspete, iar cele sărate pot avea diferite topping-uri de legume călite, brânză sau chiar…cârnați.
Este o variantă foarte bună pentru un mic dejun sau un brunch de weekend, o singură clătită Dutch baby fiind de ajuns să sature 3-4 persoane.
Cum ar suna varianta ta preferată de Dutch baby?
fotografii: Unsplash