Silvia Cristescu – ATUNCI/ACUM, de la editor de modă la fondator RECUPERER

Durata: 3 minute

Cum o știu pe Silvia Cristescu? Din mediul digital, bineînțeles. Prima dată i-am apreciat stilul prin intermediul blogului The Stunning Look. Apoi, am colaborat pentru un proiect media dedicat femeilor. După aceea, aceasta a fost editor de modă și stilist pentru reviste precum VIVA și GLAMOUR. În 2021 vreau să discut cu ea despre cel mai recent rol pe care și l-a asumat, cel de fondator al brand-ului RÉCUPÉRER.

După aproape un deceniu ca stilist, Silvia Cristescu a lansat anul trecut RÉCUPÉRER. Brand-ul propune piese vestimentare noi, dar sustenabile. Hainele sunt alcătuite din bucăți de materiale care nu se utilizau sau din piese vintage reciclate. Toate produsele au o istorie, iar echipa RÉCUPÉRER le oferă o nouă filă de poveste. Scopul este de a combina plăcerea modei cu responsabilitatea și grija față de mediu.

Silvia Cristescu Recuperer

Cum a luat naștere ideea proiectului RÉCUPÉRER?

Anul trecut în carantină. Am avut mult timp la dispoziție și am răscolit prin dulapurile mamei, unde am găsit o rochie vintage de-a bunicii. Avea un imprimeu superb, însă modelul era ușor demodat. Așa că m-am gândit să o modific, să o pot purta. Și uite așa, a apărut și ideea de a lansa RÉCUPÉRER.

Care au fost provocările lansării proiectului într-o perioadă marcată de pandemie?

Nu știu dacă au fost neapărat provocări legate de pandemie, ci mai degrabă provocări de început. Deși nu mă aventuram într-un domeniu necunoscut, au fost multe lucruri noi, unele dintre ele de care pur și simplu nu aveam habar. Încă mai am multe de învățat, dar consider că totul se construiește cu răbdare, multă muncă și perseverență.

Ce poți să îmi povestești despre primul produs RÉCUPÉRER?

Primul produs au fost jeanșii 2in1 pe care i-am făcut efectiv din două perechi de jeanși pe care îi aveam prin casă. Țin minte că i-am purtat într-o zi la mall și paznicul dintr-un magazine a venit nedumerit să mă întrebe dacă am două perechi de jeanși pe mine. Atunci mi-am dat seama că vor fi un hit și așa a fost. Apoi challenge-ul a fost să îi recreez. Multe dintre cliente voiau identici, ceea ce era practic imposibil. De aceea acum am ajuns să lansez mini-colecții (dacă le pot numi așa) de câte 5-6 perechi unicat. Am plecat de la clasicul mix gri-albastru și am ajuns la jeanși albi sau complet bleu.

Care este produsul RÉCUPÉRER care a devenit statement în garderoba ta?

Jeanșii 2in1, dar cred că nu doar în garderoba mea, ci în garderoba multor cliente. Însă, pe timpul verii, cred că vor fi înlocuiți de topul din eșarfe vintage, pe care l-am denumit Surprise Me! Top. Este o piesă la care lucrez de vara trecută și care a trecut prin multe variante până să ajungă la forma finală de care să fiu 100% mulțumită. Mi se pare perfect pentru vacanță sau o ieșire seara în oraș și îmi place ideea că nimeni nu o să aibă vreodată un top identic cu al tău.

Silvia Cristescu Recuperer

Ce înseamnă moda sustenabilă pentru tine, ce obișnuiai să faci, iar acum încerci să limitezi?

Deși am lucrat și lucrez în continuare ca stilist, nu am fost o împătimită a trendurilor. Mereu am fost foarte selectivă și atentă la fiecare piesă pe care mi-o cumpăram. Încă mai am în dulap piese pe care le-am luat acum 7-8 ani sau chiar mai vechi. Și încă le mai port.

Acum îmi cumpăr mai des piese de designer second-hand sau vintage și nu prea mai frecventez magazinele mass-market. Însă, cred că moda sustenabilă ține foarte mult de consumator. Poți fi sustenabil dacă îți iei o piesă de la un magazin mass-market, dar pe care o vei purta mult timp și, în același timp, poți să nu fi sustenabil, chiar dacă îți iei haine de la un brand sustenabil, dar alegi să le porți o dată și apoi le arunci.

Ce înseamnă stil vestimentar pentru tine în 2021, la 30 de ani, versus acum o decadă?

Să porți haine care să îți pună în valoare corpul și personalitatea. Să porți piese care te reprezintă. Tendințele sunt acolo pentru a te inspira și pentru a le interpreta în felul tău. Nu ar trebui să îți dicteze stilul.

Ca stilist sunt sigură că încă mai arunci un ochi la ce se întâmplă pe podiumuri, ce tendințe ți-au captat atenția în 2021?

Îmi plac tendințele inspirate din moda anilor 2000, care văd că revine în forță. Topuri sexy purtate cu jeanși, pantaloni cargo cu buzunare supradimensionate, ochelarii de soare cu lentile colorate, printre altele.

Femeia trebuie să…

Nu mai simtă presiunea de a fi perfectă în tot ceea ce face.

Fericirea este…

Atunci când știi să apreciezi lucrurile bune din viața ta.

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising