„Pot face același lucru zi de zi timp de 365 de zile?” Când am împlinit 31 de ani m-am trezit cu două conturi de Instagram: unul pre-bebe și altul post-bebe, cu fotografii din viața de familie. Mi-am zis că nu pot să am două lucruri și să nu le folosesc. Ori șterg unul, ori fac ceva cu primul cont. Știu, probleme “existențiale”. Așa am început să țin un jurnal zilnic cu fotografii alb-negru și diferite gânduri. Iar asta m-a făcut să mă gândesc la beneficiile mintale și mentale pentru că, da, sunt diferite.
De ce fac asta | După mai bine de un deceniu de utilizat social media, începeam să îmi pierd interesul. Folosesc atât personal, cât și profesional toate platformele și aveam nevoie să încerc ceva nou. Să mă provoc să postez zilnic, să văd dacă uit, dacă nu am chef, dacă mă blochez pentru că nu am inspirație. Toate lucrurile s-au întâmplat sau erau aproape să se întâmple, nu am ratat nicio zi până în prezent.
Cum am început | În timp ce arhivam fotografiile de pe primul cont, ca să curăț pagina, mă gândeam cât de util este ceea ce fac. Chiar mi-am întrebat soțul dacă are vreun rost, dacă nu cumva pierd timp. El mereu mă încurajează să fac lucruri. Condiția este să o fac atât timp cât îmi produce plăcere, nu devine o obsesie și mă distrez, nu este muncă.
Ce am învățat – mintal | Fac asta de aproape jumătate de an și am învățat multe de-a lungul zilelor. În primul rând, este greu să începi o rutină, dar devine mai ușor după primele două luni. Este un exercițiu de creativitate vizuală, dar și în scris. Îmi place să mă uit în urmă la fotografii, să îmi analizez stările și ridurile. Îmi produce bucurie, este un beneficiu mintal.
Ce am descoperit – mental | Instagram pentru mine a deveni și o unealtă mentală. Privesc altfel această platformă care are puterea de a ne influența pe toți, fie că vrem sau nu. Cine nu s-a pierdut câteva minute perindând fotografie după fotografie, să fim serioși? Poți să îți schimbi mentalitatea asupra oricărui lucru folosindu-l altfel, în folosul tău. Eu chiar simțeam că platforma mă folosea în loc să fie invers.
Jurnalul de pe Instagram mă responsabilizează într-un mod neașteptat.
Nu o fac pentru inimioare sau urmăritori, niciodată nu am influențat în modul acesta, ci pentru mine. Micile provocări, fără riscuri, m-au învățat mereu mult. În primul rând pentru că pot.
Pot să îmi iau un moment pentru mine, să notez un gând sau poate un vers care mi-a produs bucurie în acel moment. Zi după zi pot găsi un singur motiv care m-a făcut să zâmbesc. Pot să îmi iau un moment să îmi stârnesc creativitatea și să fac o fotografie inedită. Aceste mici momente mă influențează de-a lungul zilei.
Unele persoane o fac zi de zi, alte persoane țin un jurnal fără să aibă o rutină. Nu sunt singură în arta “Instagram journaling”. La noi am văzut că Dana Rogoz practică, la fel și Ramona Barbu de la Cuvinte Aurite.
“Pentru mine e un soi de oglindă publică, un soi de exercițiu care mă ajută să îmi cresc încrederea în mine, să văd calități acolo unde vedeam, de fapt, defecte, imperfecțiuni. Pe lângă acest proces, e și o metodă de a-mi nota emoțiile. Și pe cele bune și pe cele mai puțin bune. Asocierea cu o imagine mă va ajuta pe viitor să știu, mai ușor, cum am gestionat o anumită întâmplare,” îmi povestește aceasta.
O prietenă bună, Costina Stan, stilist de profesie, care nu este fan al platformelor de social media, folosește Instagram ca o unealtă pentru a-și expune fotografiile. Denumirea proiectului ei este “#selfiexperiment”. Aceasta mi-a povestit chiar că urmează să facă o expoziție cu această serie.
“Este un proiect de autocunoaștere, de depășire a limitelor mele personale. E un mod de a fi in touch cu mine, de a-mi exprima creativitatea, ideile și imaginile din cap. Nu a pornit de la Instagram, ci mai mult de la masterul meu de fashion styling, unde am început sa îmi pozez singură ideile. Asta a declanșat acest #selfiexperiment.”
Unele persoane utilizează jurnale scrise pentru că le oferă structură, un moment de liniște și reculegere. Alte persoane se folosesc de social media pentru a se descoperi. Rutina este calea succesului. Îți aduni gândurile, ești mai creativ și poți descoperi lucruri la care nu te așteptai, poate că ești organizat. Dacă ai nevoie de inspirație recomand cartea “The Daily Stoic” a lui Ryan Holiday, are chiar și un jurnal ca să începi mai repede.
Instagram este mai mult decât o platformă de social media. Este mai mult decât o unealtă de marketing. Este o cale de a experimenta, de a afla ceva nou atât despre tine, cât și despre ceilalți. Esențial este să o folosești altfel, nu pe modul automat, ci cu un scop. Cred că intrăm într-o eră unde social media ne ajută să ne arătăm și adevăratul eu.
Tu, dragă cititor, când te-ai supărat sau bucurat ultima oară pe Instagram? Ai dat vreun unfollow pentru că nu îți oferea nimic? Ai găsit alte întrebuințări pentru social media în afară de scrolling?
fotografii via. UNSPLASH