nAtelier de Producție sau cum să faci obiecte vestimentare de colecție din geci vintage brodate

Durata: 5 minute

nAtelier de Producție este un proiect antreprenorial de modă atipic, original, sustenabil și creativ. Căci altfel cum ai putea descrie ideea de a face un business combinând geci vintage din denim cu broderie lucrate cu perle, cristale de sticlă și, mai nou, cu fir textil și cu modelele originale, adesea unicate, transformând articole vestimentare preloved în piese originale to be loved.

Nana Popa

Nana Popa este antreprenoarea din spatele nAtelier de producție, care a avut o viziune asupra numelui de brand încă din 2007, când a cumpărat domeniul www.natelierdeproductie.com, fără să știe exact ce forma va lua proiectul ei în viitor.

Nana a profesat în mai multe domenii: în imobiliare, ca barman, ca investigator privat (deține și un atestat în domeniu), în agenție de publicitate. Dar, de la fiecare și-a luat o pauză, timp pe care l-a valorificat lucrând ceva cu propriile-i mâini.

De când a devenit mamă, creșterea fetiței a devenit prioritară, iar activitățile pentru nAtelier de producție pe care le întreprind ea și „clanul de mămici din Berceni” se fac atunci când le permite programul copiilor.

Curatorialist: Când și cum a început totul?

Nana: Maică-mea lucra flori și rochii de nuntă prin anii ’90. Înainte de asta îmi lucra mie compleuri croșetate, mileuri pentru bibliotecă. Când eram clasa a 7-a  sau a 8-a au apărut la noi niște pulovarașe minimaliste aduse de la turci. Ale mele erau făcute de mama, minunate. Le iubeam. Chiar am găsit unul de curând, l-am transformat într-un bomber pentru fiica mea.

Ce vreau să spun este că acest proiect se află în ADN-ul meu și a luat naștere odată cu mine.

Am crescut lucrând de toate într-un apartament din Berceni. Părinții mei au făcut totul cu mâinile lor la noi acasă – de la mobile din bucătărie, pus gresie, parchet, tapet, colantat uși, haine, flori de nuntă, ridicat casa de la țară și jur că nu sunt nici măcar la jumătatea listei.

Nu știu dacă voi putea vreodată să îi prind din urmă, dar cu siguranță voi încerca. Îmi doresc foarte tare că fiica mea să se simtă la fel de capabilă să mute munții datorită exemplului dat de noi pe cât mă simt eu datorită alor mei.

Tot ceea ce fac acum este pur și simplu o redare a ceea ce părinții mei au imprimat în mine de mică. După ce Eliza (fiica noastră) a crescut destul încât să îmi ofere niște ore de liniște “garantate” în fiecare seară, am început să lucrez. Mai întâi, pe ce aveam prin casă, apoi pe gecile prietenelor mele. După ce am epuziat resursele gratuite, am început să cumpăr geci din târguri și din Vintage Shop-uri.

De ce ai ales pentru proiectul tău gecile și nu alt tip de obiecte vestimentare?

La început, am lucrat broderiile din perle și cristale de sticlă. Astfel că suportul pe care brodăm trebuia să fie unul care să poată susține greutatea. Gecile de blugi au fost o decizie tehnică. Plus că atunci când am început eu să lucrez, la Consignatia 7 găseai Levi’s, Diesel și alte mărci premium la 50 de lei !! … Doamne și ce piese găseai atunci cu 50 de lei.

Cum ai învățat să faci decorațiunile?

Am lucrat cam 1 an după modele de pe internet. Pur și simplu, lucram orice, tot ce am făcut în anul ăla a fost să găsesc o tehnică bună și să o stăpânesc suficient cât să o pot “preda” mai departe. Eram conștientă că nu voi putea să lucrez singură odată ce începeam să preiau comenzi.

Cum creezi decorațiunile, la cererea clientului sau din propria inspirație?

Depinde mult de client, o parte dintre ei au știut ce își doresc exact, alții mi-au oferit niște marje destul de mari de desfășurare și au mers pe încredere. Așa că, în principial, m-am adaptat cererii și am făcut tot posibilul ca să nu dezamăgesc.

Cu cine colaborezi pentru furnizarea gecilor din denim?

Consignatia 7 a fost primul meu colaborator real. A avut încredere în mine și m-a susținut fără nici o reținere de la bun început. Între timp, Arhiva de Haine și Fabrica Vintage Shop sunt două surse sigure pentru mine nu doar pentru gecile de blugi pe care le reciclez de la ei ci si pentru diverse alte proiecte de upcycling,

La reciclare si upcycling visez continuu. Îmi doream la un moment dat să aduc în țară tehnologia prin care se transforma plasticul reciclat în denim.

De ce ai ales să lucrezi cu obiecte vestimentare vintage și nu noi?

N-am refuzat niciodată să brodez o geacă nouă. Am încercat, în schimb, tot timpul să ofer că primă opțiune ceva Vintage. De asemenea, denim-ul vintage este superior calitativ față de cel de acum.

Ce te inspiră când creezi modelele?

În momentul de față, am trecut de la broderia cu perle și cristale la cea cu fir textil. Am vrut ceva nou, iar cărțile de brodat tradițional de la maică-mea au fost primul izvor. O să rămân pe zona asta un timp. Mi-am adunat între timp destule materiale pentru inspirație.

Care sunt cele mai solicitate modele?

Cele mai solicitate sunt unicatele. Colegele mele lucrează, în general, piesele “de serie”, iar eu sunt de obicei prinsă într-o piesă customizata. Iubesc să lucrez piese noi și de aceea încurajez de fiecare dată conversațiile în direcția aceasta.

În ce direcție va merge nAtelier de producție în continuare?

În momentul de față ne extindem activitatea și către zona de decorațiuni interioare prin sora noastră Decoraktiva, care este un brand autentic de piese de decor de inspirație tradițională.

În viitorul cât mai apropiat îmi doresc foarte tare să putem realiza șezători cu lucru de mâna. Împreună cu Decoraktiva lucrăm la punerea în practică a acestei dorințe și sperăm să găsim cât formulă corectă cât mai rapid.

Care e cel mai drag decor realizat până acum?

Prima broderie realizată, care a fost pe o geacă de blugi a fiicei mele. Este minusculă.

fotografii: nAtelier de Producție

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.