„La Civil”, filmul regizoarei Teodora Ana Mihai – noua speranță pentru trofeul Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Durata: 2 minute

La Civil – primul film de ficțiune al regizoarei româno-belgiene Teodora Ana Mihai a fost selecționat în competiția pentru trofeul Un Certain Regard, principala secțiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

În această cea de-a 74-a ediție Festivalului, filmul Teodorei Ana Mihai va concura alături de alte 17 lungi metraje din state precum Austria, Bulgaria, Franța, SUA, Rusia, Islanda, Turcia, China, Norvegia sau Haiti, iar câștigătorul trofeului va fi desemnat pe 17 iulie.

La Civil este povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Pentru că autoritățile nu o ajută, Cielo se decide să înceapă căutările pe cont propriu și să își facă singură dreptate. Acțiunea filmului are la bază întâmplări reale și a fost amplu documentat de regizoare împreună cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario, care a contribuit la scrierea scenariului. Filmările au avut loc în Mexic la finele anului trecut, în timpul pandemiei Covid -19.

„Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent),” a declarat Teodora Ana Mihai după nominalizarea filmului la Cannes.

Filmul va fi distribuit în România de Voodoo Films, iar premiera va avea loc în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ediția a 12-a (22-31 octombrie).

Teodora Ana Mihai s-a născut în România, dar a plecat cu părinții și s-a stabilit în Belgia pe când avea 8 ani. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu, la San Francisco, California și a decis să urmeze cursurile Facultății de Film din New York. A debutat în industria cinematografică în Belgia mai întâi ca scenaristă, apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel.

Regizoarea a mai câștigat premii în peste 10 țări și a fost nominalizată la Premiile Europene de Film cu documentarul Waiting for August, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate.

foto via Voodoo Films

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.