#JeMenFischic: Vara asta mi-a dat papucii

Durata: 4 minute

I-am văzut peste tot. I-am admirat la gazele cu glezne subțiri; în ținute androgine impecabile, cu pantaloni pană și cămașă albă oversized; și, mai ales, în ținute cu rochii smock care avantajează atât de multe femei, mai ales cele care vara aleg să își iubească corpul și hrănindu-l cu sorbet de mango și căpșuni de la Velocità, #seștie!

Acest articol se vrea a fi un pamflet despre modă, scris cu entuziasm și mult umor, pentru că trebuie să nu ne luăm în serios mai des.

șlapi
Stânga – dreapta: Coca Zaboloteanu x Smiling Shoes

Cu toate că iubesc flip-flops la plajă, purtați de dimineață până seara, când poate îi mai dau pe câte o pereche de Birkenstock, am zis să îmi încerc și eu norocul cu o pereche de papuci #JeMenFischic – „je m’en fiche” – nu îmi pasă și „chic”.

Nu sunt o tendință nouă. Totul este ciclic. Dar anul acesta pandemia a impus parcă și mai mult “descătușarea” picioarelor de barete și baretuțe care se cățărau ca o iederă spre Muntele lui Venus.

șlapi
Smiling Shoes

Și, subliniez, am îndrăznit cu această tendință pentru că sunt genul de om căruia îi transpiră piciorul și tare îmi era că la un pas greșit unul va zbura în farfuria cu tapas ale vreunui foodie în luna lui Gustar. Însă, mare mi-a fost surpriza să descopăr că:

  1. vin tare frumos pe un picior subțire;
  2. se transformă, metaforic vorbind, într-un covor fermecat și mă fac să călătoresc cu gândul la o insulă grecească;
  3. stau pe picior chiar și când îmi transpiră, pentru că piciorul se aerisește mai repede;
  4. mă fac să merg mai încet, ca să evit zgomotul clasic de flip-flop sau șlap-șlap;
  5. pot purta papuci în ORAȘ;
  6. îți dă un vibe sexy-aventurier-rebel să stai picior peste picior și să ți se bălăngăne; pari că nu prea îți pasă de modă, dar Diavolul de la Prada ne-a educat despre faptul că totul este despre modă într-un fel sau altul;
  7. la finalul serii tălpile erau curate…dar nici nu am mers mult, doar am stabilit că zeițele grecești plutesc, nu?

Așa că m-am gândit să mai întreb și alte zeițe de ce au ales să poarte acest model de papuci, pentru că, să fim serioși, așa se numesc, nu sandale fără barete, nu șlapi, da? Clar? Mulțumesc.

Femeile CURATORIALIST

șlapi
Stânga – dreapta: Raluca x Silvia

Am început cu întrebări adresate stiliștilor. Silvia Cristescu mi-a spus că ea de două săptămâni stă numai în șlapi, fie în București sau pe vreo insulă grecească. Mai mult, „am purtat recent o rochie din mătase satinată, pe care obișnuiam să o port la evenimente cu dresscode cocktail, iar în combinație cu flipflopșii am obținut un look casual, perfect pentru o seară în oraș, la cină și dans.”

Pe când Costina Stan mi-a povestit despre slides sau flats că i se par efortless și eleganți, dacă sunt din piele sau textil și rezistă în timp. Deși sunt multe modele pe piață, nu este fan al produselor din plastic, decât dacă le vede la plajă sau piscină. Iar dacă tot am aprins-o cu discuția asta, Cred că m-ar durea sufletul să târăsc prin nisip o pereche de papuci mai eleganți. Nu Crocs, trag linie acolo. Eu spun mai degrabă #neversaynever.

Am continuat discuția cu draga de Viviana Memola, care îmi spune că preferă mai degrabă modelul cu baretă între degete sau o bilă pentru că aceste accesorii îi pun în valoare picioarele. „Aș purta șlapi și iarna. De fapt, încerc să îi port chiar și toamna până târziu,” concluzionează ea cu experiența unui purtător de șlapi de peste șapte ani.

șlapi
Smiling Shoes

„Șlapii sunt una dintre plăcerile mele vestimentare vinovate, indiferent de model. I-aș purta (și i-am purtat) în cele mai neobișnuite combinații. Îi ador pentru comoditatea lor, pentru simplitate, atât ca design (dacă îi alegi așa), dar și ca feeling-ul pe care îl ai atunci când îi porți, acela de libertate, de vacanță. Iar dacă îi asortezi într-o manieră mai extravagantă, atunci etalezi și un soi de <<je m’en fiche-ism>> necesar zilele noastre.

Nu mai este nevoie să spun că șlapii sunt <<lifesavers>> când te bat pantofii de abia îți mai simți picioarele. Țin minte și acum că am avut o pereche de șlapi Gap din piele pe care i-am purtat obsesiv o vară întreagă. Cred că începuse lumea să spună că nu mai am și alte încălțări, dar cum ziceam mai sus: <<je m’en fiche>> vine musai la pachet cu dorința fiecăreia dintre noi de a purta șlapi oricum, oricând și oricât,” concluzionează perfect Raluca Harabagiu.

Iar acum te las și pe tine să îmi spui ce părere ai despre papucii #JeMenFischic, model văzut și pe catwalk-ul internațional, la Stella McCartney sau Chloe, dacă te interesează. Yey or ney? Și de ce?

Recomandările mele: Coca Zaboloteanu și Smiling Shoes.

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising