Cum integrăm culoarea anului 2024 în amenajări interioare? | Guest Editor: Diandra Agapie, curatoare în arte și designer de interior

Durata: 6 minute

În 2024 experții PANTONE au ales un piersiciu delicios pentru culoarea anului. Este o nuanță delicată, pastelată și caldă, undeva între portocaliu și roz. Ne amintește de puful
piersicii, de obraji îmbujorați, dar și de căldura și confortul de acasă.

Culoarea aleasă ne inspiră sentimente pufoase, plăcute și relaxante, ceea ce face PANTONE 13-1023 să fie nu numai ușor de integrat într-o amenajare interioară, dar și capabilă să ne aducă în case o atmosferă caldă, primitoare și confortabilă.

articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte dar făcându-și tranziția profesională spre design interior. Autoarea este o tânără proactivă care
se centrează pe aspectul multidisciplinar al meseriei. Ea combină elemente din neuroștiință, psihologie, fashion, arte vizuale, studii culturale, de patrimoniu și istorie pentru a crea un design al spațiului care îmbunătățește calitatea vieții, sănătatea fizică, emoțională, mentală și chiar spirituală.

 

În funcție de dorințele și posibilitățile fiecărui cititor, am creat 3 categorii de posibilități pentru aducerea acestei culori în casă. Deși toate acestea au un scop primar estetic, le-am gândit luând în calcul funcționalitatea și durabilitatea pe care aceste schimbări le aduc unei amenajări.

 

Categoria 1: Accesorii și decorațiuni

Această categorie ne oferă cea mai mare flexibilitate, obiectele integrate putând fi
schimbate ușor, oricând. Aduceți în locuință culoarea anului 2024 prin accesorii care oferă
căldură: pernițe, coșulețe, împletituri, covoare, păturici, vaze sau ghivece de flori, lumânări, cărți în această culoare (dacă reușiți să găsiți), lămpi de sare Himalaya, oglinzi, postere sau alte opere de artă. Acestea pot să fie folosite oriunde în casă.

Vă aducem în galerie o selecție de produse din LE STORE @ MARe (Muzeul de Artă Recentă București) – vedeți profilul de IG Le Store aici

În bucătărie puteți opta pentru ustensile de gătit, prosoape, șorțuri, dar și diverse oale și borcane în această culoare. O vază piersicie plină cu flori pusă pe blatul de bucătărie sau o fructieră plină cu piersici aduc o notă de culoare și prospețime.

Electrocasnicele de bucătărie pot să arate și ele foarte frumos în această culoare. O masă servită cu farfurii, boluri, tacâmuri, naproane, cești, pahare sau șervețele în această nuanță aduce instant o notă caldă, veselă și jucăușă.

Fiindcă PANTONE 13-1023 este o culoare caldă, acest aranjament o să aducă mai multă plăcere și relaxare la cină dacă este acompaniat de lumina lumânărilor.

 

În baie puteți integra o perdeluță, recipiente în această culoare, un preș, prosoape (așezate în coșulețe de rattan), perdeaua de la cadă sau duș. Nu vă sfiiți să puneți opere de artă sau postere piersicii în baie. Rețineți că într-o baie piersicie merg foarte bine plantele verzi și accentele de auriu.

Așa cum am menționat mai sus, alături de lumânări, această culoare aduce și mai multă căldură și relaxare. Dacă aveți cadă, așezați o mică tăviță de lemn pe care puteți pune o lumânare piersicie, bețișoare parfumate, exfoliantul favorit și romanul preferat.

În dormitor, o lenjerie cu accente piersicii aduce frumusețe și creează o atmosferă caldă și relaxantă care o să vă dea o senzație de pufos în fiecare seară și de prospețime în fiecare dimineață.

În camera celor mici orice adaos de PANTONE 13-1023 în orice orice formă este binevenit pentru că îi va relaxa și le va da dulcea senzație de acasă.

Categoria 2: Piese de mobilier și corpuri de iluminat

Integrarea pieselor de mobilier sau a corpurilor de iluminat cere mai mult efort financiar decât cea a decorațiunilor. Acestea trebuie să îndeplinească funcții practice pe o durată mai lungă de timp, iar rolul lor estetic trebuie integrat coerent în armonia deja existentă a amenajării.

Puteți pune o măsuță de cafea piersicie în living (împreună cu niște pernuțe și o păturică în aceeași nuanță) sau schimba/vopsi noptierele din dormitor. O comodă sau un raft în această culoare aduce rafinament oriunde în casă.

Dacă doriți să fiți practici și să aveți activități împreună cu familia, puteți transforma o bibliotecă sau o unitate media piersicie, achiziționând și vopsind în PANTONE 13-1023 1-2 seturi de polițe.

Pentru o schimbare rapidă dar de efect, adăugați un singur scaun (sau 2 în funcție de câte locuri aveți) în nuanța peach fuzz la masa unde serviți prânzul și cina. Acesta poate să fie din același set cu restul (de exemplu, puteți să îl pictați) sau să fie complet alt scaun. Altă posibilitate este adăugarea scaunelor intermediare sau de bar în culoarea 2024 la insula din bucătărie.

În bucătărie și în băi, bateria și vasul chiuvetei se pot schimba cu unele în nuanța piersicii.
Corpurile de iluminat, fie ele de tavan, perete sau de sine stătătoare sunt printre cele mai ușor de încorporat într-o amenajare, după decorațiuni. Atenție! În funcție de becurile pe care le puneți, acestea vor crea efecte diferite, lumina fiind filtrată de piersiciul lămpii.

Becurile calde vor accentua căldura nuanței, oferind o atmosferă relaxantă. Cele reci sau
neutre, vor avea tendința de a oferi mai multă prospețime (când mă gândesc la efect, mă
gândesc la primăvară). În plus, în funcție de opacitatea lor, corpurile de iluminat pot să
emită o lumină ușor filtrată (care poate să dea, de exemplu, senzația delicată de auriu) sau
una complet piersicie.
Alegeți în funcție de ce efect doriți să aduceți în casă.

 

Categoria 3: Mobilier central și vopsea lavabilă

Ultima categorie cere cea mai mare investiție, efort și certitudine. Aceasta propune integrarea unui mobilier central de tipul statement piece și folosirea vopselei lavabile în culoarea PANTONE 13-1023.

Când considerați aceste schimbări, analizați cu atenție și răbdare implementare lor deoarece acestea vor rămâne în casa voastră pe termen lung.

În acest context, piersiciul devine culoarea principală din amenajare, care, desigur, va atrage cea mai multă atenție și va influența primar starea pe care o avem când pășim în această încăpere.

Aici vă propun vopsirea completă sau parțială a camerei în culoarea anului 2024 sau
adăugarea unei piese mari, centrale de mobilier, de exemplu o canapea statement în living.
Puteți opta și pentru o amenajare ton-sur-ton, formată numai din piersiciu sau din această
culoare combinată cu nuanțe apropiate (pe care le găsiți în catalogul PANTONE).

Câteva idei și sfaturi de amenajare cu PANTONE 13-1023

Să nu vă fie frică de puțin DIY (do it yourself). Dacă nu găsiți piesele pe care vi le doriți în
culoarea anului 2024 iar timpul și spațiul vă permit, puteți să vopsiți chiar voi anumite
accesorii sau piese de mobilier.

Modul corect în care puteți face acest lucru se găsește ușor pe YouTube sau accesând informații online.

Un colaj făcut de voi cu toate nuanțele piersicii, portocalii și roz oferite de PANTONE e o idee grozavă de expunere oriunde în locuința voastră pentru un accent colorat superb.

Iar partea cea mai frumoasă este că acestea pot deveni activități de familie sau de
socializare cu cei dragi!

PANTONE 13-1023 se potrivește cu următoarele culori și nuanțe: albastru pastel, lavandă,
tonuri de maro-roșcat închis, verde pastel sau smarald, diverse nuanțe de portocaliu și roz, și, desigur, non-culorile alb, gri (deschis și închis) și negru.

În termeni de texturi, vă recomand lemnul, terrazzo-ul, elementele textile (cu cât mai pufos cu atât mai bine), rattan-ul, sticla (colorată) și accentele metalice aurii.

Sper ca ideile și sfaturile date să vă fie folositoare în călătoria pe care o veți face în lumea
piersicilor!

 

Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.

Diandra ține foarte mult la aspectul multidisciplinar în orice practică a sa, luând mereu în considerație individualul, întregul și relația dintre ceea ce este individual și întregul. Toate aceste cunoștințe dorește să le dea mai departe pentru putea fi folosite în îmbunătățirea calității vieții.

O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie

 

 

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.