Ce îmi place cel mai mult la primăvară este că natură înflorește. Oriunde te uiți vezi prospețime, culoare și frumos. Iar momentul în care razele soarelui mângâie delicat petalele florilor, sufletele noastre se umplu pur și simplu de bunăstare. Verdele ne animă, iar petele de culoare ale naturii ne fac involuntar să ne bucurăm de frumos și de ce poate aceasta crea.
Dacă v-aș spune că această senzație de bunăstare, pe lângă multe altele, poate să fie adusă în casă prin intermediul culorilor bine alese?
articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.
S-a dovedit că modul în care percepem culorile ne creează diferite senzații și emoții. De ce? Pentru că culorile sunt un mod non-verbal de comunicare, iar noi reacționăm în primul și primul rând, la acest timp de comunicare.
În plus, asocierile individuale pe care le facem cu acestea au și ele un efect asupra psihicului nostru.
Folosind principii din designul de interior și teoria culorilor, putem alege nuanțele care ne fac să ne simțim așa cum ne dorim.
Este foarte important să înțelegem culorile și interacțiunile dintre acestea pentru a știi cum să le combinăm cu scopul de a obține starea lăuntrică pe care ne-o dorim.
Culorile sunt împărțite în trei grupuri:
- Culori primare: roșu, galben și albastru
- Culori secundare: portocaliu, verde și violet
- Culori terțiare: galben-portocaliu, verde-gălbui, roșu-portocaliu, roșu-violet, albastru-violet și verde-albăstrui
- Non-culori (acestea indică proporția de lumină sau umbră): alb, negru și gri
Culorile calde, roșu, galben și portocaliu, au un efect care stimulează și activează, conferind energie în zonele în care alegem să le folosim. Este bine să avem grijă când le folosim, pentru că pot să agite în exces. Acestea nu sunt recomandate pentru camerele copiilor, dormitoare, sau alte locuri în care dorim să ne relaxăm. În schimb, pot să fie foarte benefice când le folosim pentru birouri sau spații de sport. Putem să le integrăm și în zone în care dorim să socializăm, caz în care ne vom simți energizați. În plus, culorile calde stimulează apetitul, fiind potrivite și pentru bucătării.
Culorile reci, albastru, verde și violet, au efect opus, calmant și odihnitor. Acestea sunt benefice atunci când le folosim în dormitoare, zone de relaxare sau lectură, chiar și în bucătării dacă ne dorim un spațiu liniștitor când gătim.
Culorile neutre sau non-culorile nu creează un efect anume. Acestea se folosesc pentru a echilibra culorile calde și reci dintr-o amenajare.
Când alegem culorile pentru o amenajare, trebuie în primul rând să înțelegem cum ne fac acestea să ne simțim, ce ne transmit. Toți avem percepții diverse față de o anume culoare, bazate pe propria persoană, experiențe din trecut, cultura din care facem parte și ceea ce ne place.
Mai jos găsiți câteva întrebări pe care le puteți folosi pentru a înțelege mai bine cum vă influențează o anumită culoare:
- Cum mă face această culoare să mă simt?
- Cu ce o asociez?
- Asocierea aceasta se bazează pe ceea ce simt/o experiență proprie din trecut sau am preluat-o de la altcineva (familie, prieteni, cultură, etc.)?
În general, albul reprezintă inocență, claritate, onestitate, curățenie, bunătate, puritate și pace, dar poate să fie și asociat cu experiențe (neplăcute) din spitale sau clinici și cu o lipsă de esență sau personalitate. Amenajările în alb pot să aducă prospețime, luminozitate și senzația de spațiu. Cu toate acestea, există persoane care consideră albul în amenajări ca și o culoare plictisitoare, nestimulantă.
Negrul este asociat cu tristețea, doliul, întunericul și pierderea, dar și cu bogăția, puterea, eleganța și misterul. Pentru unii poate să aibă un efect liniștitor, să creeze senzația de intimitate, îndrăzneală și de încredere de sine.
Roșul este cea mai excitantă culoare. Inspiră dinamism, acțiune, curaj, căldură, provocare, stimulare și pasiune. Dramatizează și dă senzația de putere, eleganță și status. În plus, stimulează pofta de mâncare.
Portocaliul este o culoare care stimulează conversația și apetitul. Este asociată cu optimismul, căldura, fericirea și entuziasmul, dar și cu venirea toamnei.
Galbenul este luminos, vesel și cald. Mărește energia și dă o senzație însorită și optimistă. În plus, încurajează socializarea și prieteniile și poate să fie folosit pentru îndreptarea atenției spre lucruri pozitive. Este culoarea soarelui și a verii.
Deși este văzută ca și culoarea care reprezintă sexul feminin, rozul este o culoare unisex atunci când ne referim la efectele pe care acesta le provoacă. Este o culoare cu efect calmant, care aduce o stare de bine și inspiră amabilitate, prietenie, afecțiune, dragoste, confort și speranță.
Violet este asociat cu bunăstarea, creativitate, fantezia, spiritualitatea, eleganța, inspirația, abundența și regalitatea. În plus, este o culoare care calmează. Combinat cu alb, acesta dă o senzație de prospețime.
Verdele este o culoare proaspătă, simbolică pentru viață, natură, armonie, prosperitate, speranță și echilibru. Culoarea primăverii oferă senzația de stabilitate, relaxare și confort.
Ca și rozul, albastru nu este o culoare rezervată doar unui sex, efectele sale fiind simțite de orice om. Este o culoare relaxantă, asociată cu cerul, oceanul, securitatea, încrederea, bunăstarea, echilibrul, inspirația, liniștea, pacea, încrederea de sine, succesul, loialitatea și înțelepciunea.
Nu și în ultimul rând, maroul este culoarea pământului, care simbolizează, natura, toamna, dar și melancolia. Poate da senzația de cald și confort, dar poate să fie asociat și cu o lipsă de curățenie, în funcție de modul în care este folosit.
Cum combinăm culorile într-o amenajare?
În primul rând trebuie să decidem ce dorim de la culorile pe care le alegem? Vrem să ne dea energie? Să ne liniștească? Să ne inspire creativitate sau productivitate?
În al doilea rând, trebuie să alegem culorile care ne oferă în mod individual starea pe care ne-o dorim. Unii oameni nu pot să aibă negru în casă pentru că îi întristează, iar alții și-l doresc în mod special. Roșul ar putea să fie prea intens pentru anumite persoane, dar un portocaliu mai domolit le putea conferi energia și căldura pe care și-o doresc.
Iar nu și în ultimul rând, trebuie să echilibrăm culorile, pentru a nu fi nici prea mult, nici prea puțin.
Pentru a le echilibra, putem folosi regula de 60-30-10, bazată pe modul în care ochiul uman percepe culorile atunci când intră într-un spațiu. Culoarea unificatoare este percepută în proporție de 60%. Punctele de interes se percep în proporție de 30%, iar accentele decorative în proporție de 10%.
Trebuie să ținem minte că prea multe culori într-un spațiu ne vor agita, iar prea puține pot crea monotonie, așadar alegeți în jur de 3-5 culori pentru un spațiu, și desigur, țineți cont de dimensiunea spațiului.
Teoria culorilor ne propune următoarele moduri de îmbinare a culorilor, pentru a crea efectele vizuale și senzoriale menționate mai jos.
Grupările de culori complementare, roșu-verde, galben-violet și albastru-portocaliu, creează un efect vizual contrastant, scoțându-se reciproc în evidență. Ele creează un efect interesant vizual și dinamic. Ne captează atenția și sunt memorabile.
Grupările culorilor analoage, galben-portocaliu, portocaliu-roșu, roșu-violet, violet-albăstrui, albastru-verzui și verde-gălbui, creează o senzație de armonie și calm. Este recomandată folosirea lor în spațiile unde dorim să ne relaxăm, să ne simțim echilibrați și să ne bucurăm de confort.
Grupările de culori triadice, verde-portocaliu-violet, roșu-galben-albastru, creează un efect vibrant, dinamic, plin de viață, care atrage atenția și este memorabil.
Din cauza efectului dinamic și energetic pe care acestea îl oferă, culorile complementare și triadice pot să fie folosite în living, holuri, birouri și bucătărie, dar nu sunt recomandate pentru spații unde dorim să ne relaxăm profund, cum ar fi dormitorul (sau chiar și living-ul, dacă ne dorim să fie o zonă de calmare), unde se recomandă folosirea culorilor analoage.
Pentru un efect calmant, liniștitor și de confort, se folosesc culorile reci, culorile pastelate (fie ele calde sau reci), alburile off-white, culorile care aduc aminte de natură și o schemă ton-sur-ton (diferite nuanțe ale aceleiași culori). Pentru a evita un efect monoton, acestea se folosesc împreună cu o diversitate de texturi și forme, care au scopul de a aduce puncte de interes într-o amenajare.
Prin folosirea culorilor calde și culorilor puternice, saturate, se creează un efect dinamic și energizant. Negrul și albul pot să ofere la rândul lor acest efect, albul imaculat, energizând, iar negrul dând senzația de putere. În plus, culorile calde, fie ele de sine stătătoare sau în texturi (de exemplu, lemnul), oferă senzația de căldură.
Pentru a aduce echilibru și armonie schemei cromatice alese, folosim nuanțele lemnului, pietrei, plantelor, negrul, albul, griul sau pastelurile, împreună cu tonurile strălucitoare.
Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.
Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria.
O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie