Romanian Jewelry Week – ediția Chișinău | 7 designeri de bijuterie contemporană ne împărtășesc ce au frumos astăzi

Durata: 6 minute

Între 18 și 31 august, Romanian Jewelry Week continuă maratonul internațional al bijuteriei contemporane printr-o ediție specială desfășurată la Chișinău, în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Muzeul va găzdui timp de două săptămâni o expoziție dedicată Romanian Jewelry Week cu peste 50 de artiști și designeri români și internaționali. Evenimentele vor cuprinde 5 activări speciale precum vernisaje, tururi ghidate, conferințe și ateliere de lucru dedicate publicului larg.

Printre expozanți se numără designeri de renume din România, Republica Moldova, Italia, SUA, Franța, Portugalia, Germania, Ucraina, Coreea de Sud etc.

Programul ediției speciale ROJW Chișinău

Locație – Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Str. 31 August 1989 nr.121 A, MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Vineri, 18 august 2023
17.00 – 19.00 – Vernisaj expoziție de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week – Tur ghidat realizat de curatorul David Sandu

Sâmbătă, 19 august 2023
10.00 – 12.00 – Amprenta. Atelier de bijuterie pentru copii (12-15 ani).

14:00-16:00 Conferința despre Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană cu David Sandu și Andreia Gabriela Popescu. Atelier demonstrativ de șlefuire pietre semiprețioase.

16:30 – 18.00 – proiecție de film SMCK ON REEL FESTIVAL -„Civilization Rebooted”.

Miercuri, 30 august 2023- Locație – Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Chișinău
16.00 – 18.00 – Conferințe și Finisaj Romanian Jewelry Week.

7 designeri de bijuterie contemporană care participă la Romanian Jewelry Week – ediția Chișinău – au răspuns întrebării-slogan Curatorialist:

Tu ce ai frumos astăzi?

Sloganul nostru devine un exercițiu de a descoperi și de a deveni mai conștienți de ceea ce am făcut, am văzut, am simțit, am avut, am dat mai departe FRUMOS într-o zi.

#Anayd Blu (România)

Bijuterie

BijuterieBijuterieAstăzi, am avut privilegiul de a mă bucura de frumusețea și pasiunea mea pentru bijuterii. Sunt fascinată de arta de când mă știu, iar educația mea în domeniul scenografiei a amplificat această pasiune.

Scenografia m-a învățat să găsesc legătura subtilă dintre poveste și modul în care aceasta se materializează prin costume și decoruri. Această conexiune între procesul de creație și exprimarea sa m-a provocat să pătrund în lumea fascinantă a bijuteriilor contemporane.

Pentru mine, bijuteriile de autor reprezintă mult mai mult decât simple elemente decorative. Ele posedă o voce distinctă, poarta in ele un gând, o poveste, un vis sau un manifest pentru o cauză. Transmit emoții, speranță și bucurii, devenind adevărate mijloace de comunicare.

Cred că atunci când simțim nevoia să ne rupem pentru o clipă de agitația cotidiană, arta și lucrurile frumoase ne ajută să ne reconectăm cu noi înșine și să ne reamintim cu adevărat ce este important în viață.

Atunci când bijuteriile mele sunt purtate, sper ca ele să aducă o notă de frumusețe în ziua fiecărei persoane și să lumineze puțin lumea înconjurătoare. Pentru mine, sunt mai mult decât simple accesorii; ele sunt expressia creativității mele și o modalitate de a aduce un strop de magie în lumea noastră”.

#Cara (România)

Bijuterie

Bijuterie

Cel mai frumos lucru pe care îl am astăzi este timpul de a imagina o nouă colecție. CARA se bazează și pe acest timp în care schițez unghiuri și forme, calculez diametre, mă joc cu proporțiile, testez pe material, refac, construiesc și la final, acea piesă devine cu adevărat CARA.

Am terminat de curând ultimele comenzi de piese și mi-am luat acest timp pe care să-l dedic ideilor și testelor. Procesul creativ este o parte mai mult decât necesară în domeniul meu și așa se nasc toate colecțiile: din timpul alocat gândului și desenului.

Azi sunt liniștită pentru că am finalizat colecția pentru Romanian Jewelry Week Timișoara, mi-am făcut ordine pe masa de lucru și am început inventarul de idei. Încă nu știu încotro se va duce noua colecție, dar și această incertitudine este un lucru frumos pe care îl am pentru că este o oportunitate să testez cât mai multe gânduri„.

#Gena Tudor (România)

Bijuterie

BijuterieBijuterie„Azi am culoare și răbdare, bijuterie și detalii. Azi m-am bucurat de cea mai frumoasă parte a procesului de creație: finisajul, o bucată de metal transformată într-o bijuterie ce își spune propria poveste.

Azi mi-am adunat toate energiile și am lucrat aproape fără suflu la noua colecție Lux Noctis. O colecție care vorbește despre stelele ce strălucesc în negura nopții, despre renaștere și transformare și despre lumina pe care o putem descoperi chiar și în intuneric. Azi este în fiecare zi…”

#Kalita Jewels (Ucraina)

Bijuterie

BijuterieBijuterieAstăzi sunt recunoscător pentru dorința neobosită de a munci și pentru cât de multe am reușit să fac. Am avut o plăcere incredibilă în a crea. Când ești plin în interior, arzi de dorință și îți place ceea ce faci, ești atras ca un magnet și vrei să creezi.

Spațiul se desfășoară în așa fel încât de fiecare dată când sunt pe un val creativ și trăiesc într-o realitate diferită. Și asta este cea mai bună emoție azi”.

#Mădălina Rădulea (România)

Bijuterie

BijuterieBijuterieAzi, pentru mine este, frumos sentimentul de satisfacție. Tocmai am terminat de lucrat la un inel din ultima mea colecție și urmează să îl împachetez pentru a ajunge la client. Acesta e al doilea lucru frumos pentru ziua de azi: bucuria oferirii lui.

Pentru că această colecție ocupă un loc special în inima mea, reprezentând amestecul armonios dintre tradiție și modernitate, fiecare piesă pe care o lucrez îmi pune un zâmbet mare pe față. Inelul acesta, la fel ca toate creațiile mele, întruchipează principiile de bază de design care definesc munca mea, combinând elemente organice, fluide, cu semnul distinctiv Madeleine, feminitatea.

Când mă uit la acest inel, îmi amintesc de poveștile și tradițiile care ne-au modelat și cum pot fi reinventate și prețuite în prezent. Azi sunt incredibil de mândră de acest inel și de întreaga colecție Heritage. Este o reflectare a pasiunii mele pentru designul de bijuterii contemporan și a bucuriei pe care o găsesc în a fuziona vechiul cu noul. Fiecare piesă din această colecție nu este doar o operă de artă, ci și un suvenir care poartă un sentiment de istorie și moștenire culturală, făcând-o cu adevărat specială și frumoasă în sine.

Azi, frumosul meu este satisfacția creației”.

#Mihaela Ciocalteu (România)

Bijuterie

Bijuterie

Bijuterie„Sunt recunoscătoare aproape zilnic pentru tot ceea ce am primit și primesc. Mă bucur de cei care mă scot din zona mea de confort, care îmi solicita imaginația și simturile. Îmi dau voie să las către mine toate sentimentele care mă încearcă omenește și să le folosesc ulterior în ceea ce creez”.

  • #Szilvia Zita Remias (Ungaria)
    BijuterieBijuterie

„Frumusețea zilei mele poate fi descrisă prin lucruri foarte simple. Când soarele strălucește, când îmi pot îngriji plantele, când termin o bijuterie drăguță sau când pot merge seara la cursul de bachata, simt cu siguranță că viața mea este plină de bucurie și frumusețe”.

Fotografii: ROJW

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.