Cum călătorim în 2021 prin România – rulote?

Durata: 4 minute

Țin minte și acum prima excursie cu mașina când eram mică, nu de alta, dar am avut mereu rău de mașină. Apoi au urmat excursiile de grup cu autocarul și trenul, dar excursiile cu avionul mi s-au părut cele mai interesante, până acum. Am un vis, iar acela este să experimentez o excursie cu rulota prin România.

În 2021 am avut parte de excursii digitale puse la dispoziție de diferite muzee internaționale. Însă, am văzut că ia amploare și turismul cu rulota sau auto-rulota ca alternativă de a petrece timpul în natură, pe lângă camping, glamping sau „doming”.

Rulota nu este un mijloc de transport nou. Mulți români au preferat de-a lungul anilor să cumpere un model mai vechi sau doar să închirieze pentru o excursie în cuplu sau cu familia. Motiv pentru care există și atât de multe grupuri pe Facebook, precum Călători cu autorulota, Locuri de campare ,,on și off” rulote și autorulote, Rulotiștii offcamping, Rulotiști on camping sau cel mai mare, general, Camping în România.

Rulotele mi se par ideale dacă vrei să călătorești cu casa după tine, în special dacă ai copii mici, animale de companie sau dacă nu găsești cazarea potrivită. Ai totul la îndemână, este o cazare sigură, dar vine cu câteva provocări dacă nu știi exact unde să campezi, cum să încarci autorulota sau să o cureți dacă o folosești pe termen lung.

În pandemie, ideea de a merge cu rulota la mare sau la munte mi s-a părut un plan distractiv și sigur. Însă, închiriatul acestui vehicul vine cu câteva costuri ridicate. Motiv pentru care înțeleg de ce pasionații au preferat să cumpere o rulotă, merită investiția pe termen lung.

călătorim România rulote
Joie de Camp

Cât costă să mergi cu rulota

M-am interesat la câteva companii de unde poți închiria autorulote, precum Smiley Camper, Joie de Camp sau GoCamper, dar sunt mult mai multe pe piață. Nu am experiență, dar dacă tu ai apelat la vreo companie, lasă-ne povestea ta în comentarii mai jos ca să descoperim mai multe.

Prețurile încep de la 60 de euro pe zi și pot duce până la 150 de euro, în funcție de zile și de sezon. Am văzut că există un minim de 4 zile de închiriat, la care se mai adaugă taxe pentru curățare. Pentru o excursie de o săptămână, costurile sunt în jur de 100 de euro pe zi, deci nu este o alternativă mai ieftină la cazarea clasică, ci doar diferită.

Există și varianta rulotei care se atașează la mașină, pusă la dispoziție de companii precum Fix Rent Caravan. Am stat de vorbă cu Marius Drăgănescu, fondatorul, care mi-a spus că o astfel de experiență începe de pe la 200 de euro pentru patru zile, la care se pot adăuga diferite opțiuni extra.

călătorim România rulote
Fix Rent Caravan

Cine a călătorit cu rulota în România

Recunosc că prima dată când s-a înfiripat ideea de a merge cu rulota a fost după ce am citit experiența jurnalistei Elena Stancu și a fotografului Cosmin Bumbuț în cartea “Acasă, pe drum: 4 ani de teleleu”. Așa am făcut cunoștință atât cu avantajele, cât și cu dezavantajele în a deveni proprietar de rulotă.

Din experiența lor am învățat că campatul sau chiar parcatul pot veni cu provocări. România nu este prietenoasă cu astfel de experiențe, detaliu confirmat și de Marius, care își dorește zone de campat dedicate, cu spații plate. Acesta mi-a povestit și faptul că este importantă puterea mașinii pentru rulote și că cei care conduc trebuie să aibă experiență.

La Fix Rent Caravan primești un instructaj înainte, ca să știi la ce drum te înhami. De exemplu, curbele nu se iau la unghi de 90 de grade, ca să nu te lovească propria rulotă, cât trebuie să limitezi viteza, aproximativ 80km/h, iar pentru campat trebuie să iei în considerare lungimea mașinii + rulotă, aproximativ 12 metri, printre multe altele.

Printre proprietarii de rulote pe care i-am descoperit în mediul digital se numără Dana Rogoz. Ea a povestit pe blog mai multe experiențe cu casa pe roți, dacă vrei să aprofundezi subiectul.

Când vine vorba despre închiriat, am văzut că Ioana Chicet-Macoveiciuc a optat pentru o companie despre care a povestit mai mult pe Prințesa Urbană. Aici am descoperit că unele companii au câteva limitări pentru șoferi, cer minimum 10 ani de experiență în spatele volanului. Iar vloggerul Marian Ionescu, cunoscut ca Mariciu, are și el câteva povești în scris sau în format video.

călătorim România rulote
Smiley Camper

CONCLUZIE

Din conversația cu fondatorul Fix Rent Caravan am înțeles că este o piață în plină dezvoltare, că se creează asociații și că o dată ce testezi acest confort, nu te mai întorci la cazările clasice. Turismul cu rulota oferă o libertate mare, mai ales dacă mergi cu bicicletele și nu găsești cazări fix unde dorești sau nu știi unde să le lași pe timpul nopții.

Mie mi se pare o experiență distractivă, dar este bine de știut că sunt și dezavantaje și că poate fi obositor să conduci, drumurile nu sunt favorabile, iar traficul este încet. La care mai adăugăm și vremea capricioasă, după cum îmi dezvăluie Marius Drăgănescu, care a stat cu bagajele la ușă o perioadă înainte de prima excursie.

Ceea ce mă încurajează să testez turismul cu rulota este faptul că sunt mulți oameni care practică asta, o varietate de comunități care să te ajute și destule companii de unde poți alege pachete diferite. Dacă mă întrebi unde aș merge cu rulota, primul loc care îmi vine în minte pe timp de vară ar fi Vadu, iar pe timpul rece Valea Doftanei, deși Marius a menționat spații dedicate în zona Rucăr-Bran care oferă intimate, respectiv un spațiu mare pentru campare.

Tu cum vrei să călătorești? Vrei să încerci ceva nou?

Lasă-ne mai jos ideile tale poate ne inspiră și pe noi.

fotografie via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising