Secretele orașului Maastricht de la o fostă localnică

Durata: 5 minute

Vara aceasta vreau să vă invit să vizitați o bijuterie de oraș, aflat în sudul Olandei. O metropolă universitară cu arhitectură medievală și o scenă culturală vibrantă, acesta este o destinație de vis pentru un citybreak în Europa.

Am locuit în Maastricht timp de 5 ani, timp în care am descoperit frumusețea acestui oraș din provincia Limburg. În acest articol vreau să împart cu voi locurile mele preferate și cele care merită vizitate atunci când ajungeți în Maastricht.

Puteți ajunge în Maastricht fie cu trenul, fie cu avionul (aeroportul Maastricht-Aachen). Centrul orașului este împărțit în două de fluviul Maas (sau Meuse). De fiecare parte a acestuia puteți descoperi părțile frumoase ale orașului. Faceți o plimbare pe Stationsstraat în cartierul Wyck. Aceasta este o stradă cu arhitectură olandeză, plină de magazine de toate felurile și restaurante cu specific variat. Vă recomand să vă opriți la Harry’s Brasserie, Onglet, Burgerlijk sau preferatul meu, Ane Ramen.

articol scris pentru Curatorialist de Diandra Agapie – licențiată la Univeritatea din Maastricht ca și curatoare în arte cu specialitatea în artă non-tradițională. Aceasta s-a concentrat pe cercetarea artei conceptuale și a relației dintre aceasta, artiști și public. O dată cu întoarcerea în România, autoarea și-a făcut tranziția profesională spre design interior.

Maastricht

Aproape de Wyck se află și cartierul Ceramique, unde puteți vizita Centre Céramique, un centru cultural și bibliotecă, care găzduiește mereu expoziții temporare de artă. În drum puteți vedea Piața 1992, locul în care s-a semnat Tratatul de la Maastricht în 1992, prin care s-a introdus moneda unică europeană.

Dacă continuați pe zona pietonală de-a lungul râului, nu numai că vă bucurați de o priveliște visătoare, dar veți ajunge și la Muzeul Bonnefanten. Acesta este locul care aduce împreună arta antică și medievală cu cea modernă și conceptuală. În plus, clădirea muzeului este un reper al arhitecturii moderne. Vizitați cu încredere colecția permanentă a muzeului și expozițiile temporare!

Pe strada Oeverwal, la piciorul podului podul Sint Servaasbrug, cel mai vechi pod din Olanda, provenit de pe vremea romanilor și numit după primul episcop al orașului, opriți-vă la Berăria Stadsbrouwerij Maastricht, o berărie unde se manufacturează bere locală. Berea olandeză este celebră și are un gust diferit față de cea cu care suntem obișnuiți.

Traversați Maas-ul pe podul Sint Servaasbrug, o bijuterie arhitecturală. Admirați priveliștea minunată, iar apoi intrați în cealaltă zonă a centrului. Veți fi întâmpinați de magazinele cochete. Luați-o spre piața Vrijthof. În drum, opriți-vă la Pinky, unde o să vă întâmpine mirosul dulce îmbietor al vafelor belgiene. Aici este locul perfect pentru a degusta această bunătate!

În frumoasa piață Vrijthof găsiți Bazilica van Sint Servaas, Biserica Sfântului Jans, Hoofdwacht și Generaalshuis. Această zonă este plină de terase cochete, dar nu vă recomand să poposiți aici, prețurile fiind destul de mari în raport cu calitatea. În schimb vă recomand următoarele locații care se află la câțiva pași de piața centrală: La Cubanita, Petit Cafe Moriaan, Hae Winkel, Bisschopsmolen (unde găsiți tradiționalul vlaai), KOFFIE sau Le Fernand. Cel mai bun gin tonic pe care l-ați băut vreodată îl veți găsi tot în această zonă la Café Enfin.

Saint Servatius Basilica, Saint John’s church, the Military Guard House – Vrijthof Square

În plus, vă recomand să vă plimbați în zona dintre Vrijthof și Jekerkwartier, aceasta fiind o zonă elegantă și magică, cu o arhitectură superbă și străzi pitorești.

Tot în această zonă veți găsi și piața Onze Lieve Vrouwe. Aici se afla Bazilica Onze Lieve Vrouwe care merită vizitată. Lângă bazilică se află Visser, un boutique cochet, plin cu bomboane de ciocolată și înghețată de casă, manufacturate de chef-ul chocolatier

Frank Visser. Cum intri ești învăluit de mirosul dulce al ciocolatei și de sortimentele creative făcute de maestrul chocolatier.

Următorul loc pe hartă este piața Markt. În fiecare miercuri și vineri găzduiește o piață cu de toate, iar în unele sâmbete se desfășură o piață de vechituri. În Markt se află primăria orașului și multe magazinele, restaurante și stand-uri cu delicatese locale.

Treceți neapărat pe la Reitz pentru a încerca cei mai buni cartofi prăjiți din lume. Credeți-mă, în Olanda am descoperit cartofii prăjiți adevărați!

Maastricht

Aproape de Markt se află una dintre cele mai frumoase librării pe care le veți vedea vreodată. Boekhandel Dominicanen este situat în fosta Biserica Dominicană din secolul al XIII-lea, prima biserică gotică din Țările de Jos. Tavanul este parte din construcția originală, iar în funcție de locul în care sunteți în librărie, puteți vedea fragmente din picturile murale. Acesta este un loc în care arta, istoria și cultura se împletesc armonios.

Din Markt continuați de-a lungul străzii Boschstraat pentru a ajunge la cinematograful Lumière. Acesta este un loc special pentru că puteți vedea pe marele ecran pe lângă  titluri celebre, filme artistice, independente și clasice. M-am bucurat că într-un an

s-a organizat o restrospectivă a muncii lui Quentin Tarantino și a fost o experiență superbă să îi pot vedea filmele la cinema. Clădirea este frumoasă în felul ei, fiind o veche hală căreia i s-a dat un nou scop. Puteți să vă bucurați de o cafea la Lumière în timp ce priviți frumosul Het Bassin, un mic port pitoresc în mijlocul orașului.

Lângă Lumière se află și Bureau Europa, un loc de expoziție care abordează teme de design, arhitectură și urbanism.

Nu ocoliți și Marres, o casă culturală care prezintă artă contemporană și găzduiește Bienala din Limburg. Aceasta găzduiește des workshop-uri artistice la care merită să participați. Are o grădină splendidă, în care vă puteți bucura de ceva de băut sau de o cină mediteraneeană la Marres Kitchen.

Lângă oraș se află dealul Sint-Pietersberg, poreclit „muntele” olandezilor. Acesta este o rezervație naturală de o frumusețe rară, unde puteți face plimbări și drumeții, sau vă puteți bucura de un picnic privind panoramă locală.

Pe dealurile din jurul orașului se află și diverse vinării pe care le puteți vizita. Bucurați-vă de priveliștea minunată, de o degustare de vin și de o companie plăcută! Regiunea Limburg are un tip de pământ special, unic în Olanda. Puteți vizita următoarele vinării: Wijngaard Apostelhoeve, Hoeve Nekum, Wijngaard Sint Martinus sau Domein de Wijngaardberg.

Nu în ultimul rând, țineți cont de faptul că exceptând restaurantele, totul se închide la ora 18:00 în Maastricht, așadar planificați-vă ziua adecvat!

Vă doresc să vă bucurați de acest oraș bijuterie și să vă împărtășiți experiențele avute!

Diandra Agapie este o tânără vizionară multidisciplinară. Plecată în Olanda la 14 ani, aceasta a studiat management în artă și patrimoniu cu specializare în curatorship la Maastricht University. A lucrat ca și asistent de galerie și curatoare la galeria PontArte din Maastricht, înainte să înceapă să simtă dorul față de țara în care s-a născut. Întoarsă după 9 ani din străinătate, aceasta s-a mutat la București unde a început să studieze o nouă profesie, designul de interior, pe care dorește să o practice.

Diandra își privește profesia dintr-o perspectivă multidisciplinară. Designul de interior nu este de sine stătător, iar pentru a obține rezultate maxime, aceasta îl combină în proiectele sale cu elemente din diverse domenii, ca și psihologia, artele vizuale, studii culturale, neuroștiința, fashion-ul și istoria. 

O puteți găsi pe Diandra Agapie pe Instagram: @diandraagapie | Facebook: Diandra Agapie

Fotografii: Diandra Agapie

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.