În România sunt mulți oameni care merg cu cortul. Și oricât de hippie îmi place mie să cred că sunt…eu nu sunt una dintre acele persoane. Însă, pentru noi „ăștia care vrem, dar nu prea”, s-a inventat glamping, urmat de cazările tip dom. Nu, nu este un serial nou scris de Stephen King, este turism în România.
Pentru neinițiați, glamping este camping într-un cort masiv, cu facilități și confort tip cameră de hotel – adică vine cu pat, perne pufoase, electricitate și baie interioară. Ai parte de aer liber la o tragere de fermoar, sau așa am învățat din filmele americane, este tot ce știu despre corturi. Apoi, cazarea tip dom este o cazare similară cu glamping, adică în natură, cu facilități, doar că nu dormi într-un cort, ci într-un dom.
Cuvântul glamping nu este nou, aparent se folosește de mulți ani, dar nu ești aici pentru o lecție de istorie. În România eu am auzit termenul cam în ultimii cinci ani, de când cu lansarea primului loc din lista de mai jos, în 2016.
Dacă ți-am stârnit interesul, există locuri pentru glamping atât la mare, cât și la munte, pentru o aventură în această toamnă. Mie mi se pare ideal dacă trebuie să merg și cu copilul căruia îi surâde ideea unui cort, dar are părinți care ar dormi mai degrabă în mașină.
Iar o prietenă, Elena C., mi-a povestit că a ales acest tip de turism anul trecut, când voia o vacanță sigură, fără aglomerație. “Am început să caut și am fost surprinsă să văd că erau atât de multe opțiuni. Mi s-a părut combinația perfectă între a merge cu cortul în mijlocul naturii, departe de tot, și confortul unei cazări tradiționale.”
Glamping în România
Ursa Mica Glamping Resort mi-a apărut primul în căutări și m-a atras cel mai mult pentru că apare cuvântul resort acolo. Corturile par mari, fiecare pe un ponton dedicat, iar priveliștea nu se compară cu nimic din ce am experimentat. Am înțeleg că există mese asigurate, saune și ciubere (un fel de jacuzzi tradițional, din lemn), iar din București în localitatea Ciocanu faci cam trei ore pentru 250-300lei/zi de persoană.
Valea Doftanei Glamping mi se pare o altă opțiune pentru cupluri, chiar dacă priveliștea nu este la fel de spectaculoasă ca la Ursa. Locul pare primitor, este la aproximativ două ore de capitală și poate să fie începutul împrietenirii cu natura care, ulterior, poate duce la excursii cu cortul. Prețurile încep de la 260lei/noapte/cort cu mic dejun inclus.
A treia varianta este NirVama Tent Glamping în direcția opusă, la aproximativ trei ore de București, în Vama Veche, dacă nu prinzi aglomerație. Am înțeles că se ajunge repede la plajă, recenziile sunt promițătoare, iar prețul pe zi începe de la 150lei/noapte. Când nu vrei să stai între betoane, dar nici direct pe pământ, glamping pare să fie o soluție.
Cazare tip dom în România
Wegloo este prima cazare de tip dom de care am auzit. Se află în Azuga, adică la aproximativ două ore de București, și este ideal pentru o escapadă romantică, dar echipa mi-a povestit că există și clienți care vin cu familia.
Cazarea dispune de aer condiționat, TV, baie privată, o terasă cu vedere spre verdeață, mic dejun și poți să te cazezi atât vara, cât și iarna. Ai la dispoziție diferite pachete de două sau trei nopți cu prețuri începând cu 560lei/noapte.
În acest an, echipa Wegloo a inaugurat al patrulea igloo, Dreamy, iar în septembrie vor mai adăuga unul în portofoliu. „Oameni aleg să vină la noi pentru că suntem mai mult decât o unitate de cazare, suntem o experiență unde omul beneficiază de luxul naturii înconjurătoare și de confortul unui hotel de 5 stele, un cadru perfect de a te relaxa și a ieși din viața cotidiană.”
A doua cazare de acest tip este Valea Vinului Dome, din Vișeul de Sus, în colțul opus capitalei pe harta țării, la peste opt ore departe de București. Este de vizitat dacă ești prin zonă, dar nu o să dezamăgească nici dacă mergi direct acolo, priveliștea este unică. Prețurile încep de la 240lei/noapte.
A treia opțiune de dom este Glamount în Fărcașa, tot pe la opt ore distanță de capitală. Însă, dacă dorești să ajungi mai repede, poți lua oricând un avion. Aeroportul din Suceava este la aproximativ 70 de kilometri. Prețurile încep de la 500lei/noapte.
Pe tine ce te încântă mai mult, glamping sau “doming”?
Dacă ai încercat una dintre opțiunile de mai sus ne-ar plăcea să citim experiența în comentarii mai jos.
fotografie principală via UNSPLASH, Booking.com și Airbnb.com