5 principii de aplicat pentru o bucătărie mai sustenabilă

Durata: 3 minute

Sustenabilitatea și grija pentru mediul înconjurător ar trebuie aplicate în toate palierele vieții noastre, inclusiv în bucătărie. Nu te gândi că este vorba de schimbări radicale în modul tău de viață, ci de mici lucruri care aduc mari beneficii pe termen lung pentru natură și pentru viitorul copiilor noștri.

Alege să mănânci ce este în sezon și local

Dacă mergi în piețe și cumperi ceea ce este sezonier și local, ajuți mediul prin reducerea emisiilor poluante care apar datorită transporturilor de mărfuri. Gândește-te cât drum trebuie să bată un fruct exotic până aici pe când merele și prunele sunt la o aruncătură de băț!

În plus, ajuți și economia locală și micii producători care depind de vânzări pentru a supraviețui și produce în continuare. Iar alimentele locale sunt, cu siguranță, mai proaspete întrucât lanțul de distribuție este mult mai scurt!

Cumpără și gătește înțelept pentru a reduce pe cât posibil risipa alimentară

Stabilește-ți cât mai clar ceea ce ai de cumpărat înainte de a te duce efectiv la magazin – poți apela la o listă scrisă sau la o aplicație de telefon dedicată. Încearcă să te ții de bifarea listei respective și să eviți distragerile. Nu cumpăra la promoții doar pentru că pare “ofertă”, de multe ori ajungem să cumpărăm dublu și apoi să aruncăm o parte din alimente pentru că nu apucăm să le consumăm.

Cumpără alimente, fructe și legume pentru o săptămână, nu mai mult. Riști ca acestea să se deterioreze/să expire și să fii nevoit să le arunci. Întodeauna ia cu tine o sacoșă sau două reutilizabile pentru a nu fi nevoit să cumperi pungi din plastic.

Gătește în porții mai mici, cât să nu ajungi să te plictisești și să arunci la gunoi. Sau când gătești cantități mai mari, pune o parte la congelator – într-o zi foarte ocupată, vei fi tare fericit când vei descoperi că ai mâncare deja făcută!

Nu arunca micile resturi de mâncare de la o masă! Dacă îți rămâne o bucată de plăcintă sau o porție de paste, păstrează-le în caserole la frigider – le poți lua a doua zi pentru un prânz la birou.

Redu consumul de energie, apă sau gaz

Pentru un consum mai mic de energie electrică, folosește cît mai mult lumina naturală când gătești, cumpără aparate electrocasnice cu un consum redus de energie (clasele A/A+/A++).

Pentru a reduce consumul de gaz, este indicat să achiziționezi un cuptor electric care este mai eficient și mai precis din punct de vedere al gătirii. Pentru a economisi apă, poți apela la o mașină de spălat vase care consumă considerabil mai puțină apă decât spălatul de mână la chiuvetă.

Selectează deșeurile și reciclează cât de mult poți

Pe cât posibil, separă gunoiul menajer de ambalajele de plastic/sticlă/metal pe care le poți strânge separat pentru a le preda unui centru de reciclare. În multe orașe, într-o dată prestabilită, trebuie doar să scoți la stradă, sacul cu deșeurile reciclate pentru a fi rdicat de firmele de salubritate.

Folosește produse naturale pentru curățenie

Multe dintre produsele de curățenie convenționale conțin o serie de agenți chimici care ne pot afecta sănătatea. Alege alternative naturale precum oțetul, zeama de lămâie sau bicarbonatul de sodiu care fac același lucru cu un cost mai mic și fără să pericliteze sănătatea. Caută tutoriale pentru DIY ale unor astfel de soluții de curățare cum sunt și cele de aici.

Tu cum încerci să fii mai sustenabil în bucătărie?

fotografii: Unsplash

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.