Un loc care te cucerește prin rafinament, simplitate și confort. Prin designul cu elemente tradiționale care spun povești săsești. Prin liniște și relaxare. Prin priveliștea cu păduri de brazi de care parcă nu te mai saturi. Swissotel Poiana Brașov este cea mai nouă locație de cazare din frumoasa stațiune de lângă Brașov, pe care nu trebuie să o ratezi dacă vrei o experiență la superlativ.
Swissotel Poiana Brașov, primul hotel de 5 stele din stațiunea Poiana Brașov, este o revelație a faptului că se poate face turism la cele mai înalte standarde și în România, că se poate face o îmbinare între tradiție și modern în design și amenajări, că un binecunoscut lanț hotelier elvețian apreciază patrimoniul național românesc și nu ezită să îl pună în valoare, pentru a ne bucura noi, turiști români și străini, deopotrivă.
Poiana… de suflet
Poiana Brașov este un loc special pentru mine – a fost una dintre cele două destinații alese, acum mulți ani, pentru luna de miere. Poate nu întâmplător, revenirea în Poiană, la Swissotel, a fost ocazia perfectă de a ne celebra, în formulă extinsă, alături de copiii noștri, Albert și Simina.
Am plecat din București vinerea, pe seară, înarmați cu răbdare și plini de voie bună, o voie bună pe care nici măcar prognoza de ploaie (80% șanse) nu o putea umbri. Și asta pentru că ne aștepta un sejur de weekend în tihnă, fără program prestabilit și obiective de bifat.
Am ales ruta pe autostradă până la Ploiești, apoi drumul clasic, cu stațiunile montane cunoscute: Comarnic, Azuga, Bușteni și Predeal, locul în care am făcut stânga, pe șoseaua spre Pârâul Rece și Râșnov, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane de la noi. Nu ne puteam lua ochii de pe geamul mașinii, se succedau sub ochii noștri peisaje de poveste: păduri de fagi și brazi, de-o parte și de alta a drumului, pe alocuri căsuțe pitite în desișul încă verde, serpentine una după alta, care te duc de la 800m altitudine la 1100m, în doar 5 km.
Am ajuns târziu, în jurul orei 21.30, se înnoptase și începea să ne cuprindă oboseala de după o întreagă săptămână. Intrarea în parcare se face pe la o barieră – o dată cu rezervarea, am oferit numărul de înmatriculare al mașinii ca să putem intra, iar locuri sunt și în subteran, și suprateran.
De la prima vedere, wow!
Swissotel Poiana Brașov se află lângă pârtia Sulinar, într-o zonă liniștită a stațiunii, cu o pădure de brazi atât de aproape încât parcă simți aerul răcoros și vegetal cum te învăluie. Clădirea m-a impresionat, de la prima vedere, prin elementele din lemn – care este materialul predominant în design și amenajare, precum și prin terasele generoase, care înconjoară hotelul la fiecare etaj în parte (din cele patru).
La recepție, personalul ne-a întâmpinat cu căldură, copiii au primit limonadă cât am completat formularele de cazare, apoi am fost conduși, cu liftul, până la apartamentul rezervat pentru noi, la etajul 3.
Încă de la intrarea în holul principal, l-am simțit – mirosul inconfundabil de lemn. Apoi, mi-am dat seama că peste tot se simțea mirosul lemnului, și în camere, și la Spa, și în zona de restaurant. Lemnul este, cu siguranță, un element definitoriu pentru Swissotel Poiana Brașov.
Și nu este vorba de orice tip de lemn, ci de pin nordic tratat termic (numit „Thermowood”), din surse sustenabile. Tratarea conferă lemnului durabilitate mare și o stabilitate remarcabilă, păstrând în același timp mirosul natural plăcut de pădure, miere și flori.
Deși, la suprafața totală de care dispune, hotelul ar fi putut avea cel puțin 100 de camere, în fapt sunt 64 de camere și apartamente foarte spațioase (suprafețele pornesc de la 40 mp, iar apartamentele tip loft depășesc 100 mp), pentru a oferi fiecărui oaspete un maximum de confort. Pe lângă zona de cazare, hotelul dispune de un lobby, o zonă de Spa și una de Gym, un bar și un restaurant, o sală pentru organizare de evenimente și o terasă exterioară.
În lobby nu se poate să nu remarci, deasupra unei canapele albastre, peretele decorat cu tablouri care conțin părți dintr-o veche hartă transilvăneană datând din 1572, realizată de Sebastian Munster, cartograful de origine germană.
La fel, privirea îți este atrasă de o decorațiune circulară cu elemente care simbolizează atracțiile turistice ale zonei: biserici fortificate, pârtia de ski, ciclism, portul popular, cetățile.
Feel like home
Apartamentul în care am stat arată absolut mi-nu-nat! Super spațios – aproximativ 80 de mp, cu un living generos, 2 dormitoare și 2 băi, perfect pentru a ne oferi maximum de confort.
Am remarcat rafinamentul lipsit de orice fel de opulență, acel quiet luxury care pune accent pe cum te simți și mai puțin pe lucrurile materiale. Tocmai de aceea, mobilierul este minimalist, redus la strictul necesar, dar de o calitate de excepție.
Ca și în designul exterior, la interior lemnul este eroul amenajării: lambriuri de lemn pe perete, dulapuri din lemn, tăblie și pat din lemn și chiar tavan placat cu lemn și grinzi aparente.
Dormitoarele sunt spațioase, mobilate simplu, cu paturi mari și perne moi, ce te îmbiau la cuibărit și odihnă. Cu suprafețe generoase și de o curățenie impecabilă, băile te îmbiau la relaxare sub un duș cu apă fierbinte. Halatele și papucii pufoși te așteptau cuminți să îți completeze ritualul.
Livingul avea mai multe zone dedicate: zona de relaxare, cu canapea, fotolii și televizor, zona de dining, cu o masă mare și zona de bucătărie, în care puteai pregăti o cafea bună, un ceai sau, pur și simplu, să ciocnești un pahar.
Iar piesa de rezistență abia acum vine: două terase care se întindeau de jur împrejurul apartamentului și mai multe uși de unde puteai face accesul către ele, astfel că de oriunde și oricând puteai privi pe geamurile mari sau ieși să simți aerul curat și să admiri pădurea.
My favorite spot
Locul meu preferat a fost fotoliul de pe terasă de unde parcă te îmbrățișau brazii și te învăluia liniștea și aerul răcoros al pădurii.
Conceptul inedit – combinația de lux elvețian și patrimoniu transilvănean
Pereții finisați cu tencuială de var, culoarea albastră preluată de la fațadele caselor tipic săsești, mocheta din lână inspirată de covoarele țărănești, tablourile decorative conținând replicile vechii hărți transilvănene din 1572, cromatica albastră preluată de la fațadele caselor săsești sunt doar câteva dintre elementele care definesc originalitatea conceptului Swissotel Poiana Brașov, această combinația între eleganța discretă, excelența elvețiană în ospitalitate și tradiția transilvăneană.
Un alt aspect de menționat ar fi atenția acordată tradițiilor și meșteșugurilor locale. M-am îndrăgostit de ceramica de Viscri ce decorează minunat camerele (vaze, boluri, căni de ceai și cești de cafea), precum și de paharele albastre din sticlă reciclată, suflate manual la Atelierul Stycle din Mediaș.
Ca să aflu mai multe despre cum s-a ajuns la acest concept de design inspirat din patrimoniul arhitectural al satelor transilvănene, am discutat cu Alexu Toader, consultant de dezvoltare și promoter al mișcării de revitalizare a satelor din Transilvania.
„Conceptul de design al Swissôtel Poiana Brașov se bazează pe o fuziune între modernitatea elvețiană și patrimoniul din Transilvania. Am folosit ca sursă de inspirație identitatea locală, îmbinând elemente arhitecturale specifice zonei cu o estetică contemporană, astfel încât oaspeții noștri să trăiască o experiență inedită într-un cadru luxos și modern. Povestea acestui concept reflectă respectul pentru patrimoniul cultural și pentru meșteșugurile locale, oferindu-le oaspeților o conexiune profundă cu istoria și spiritul Transilvaniei”, spune el.
Echipa
Designul hotelului se inspiră din frumusețea naturală și patrimoniul regiunii și a fost pus în operă de o echipă de designeri și arhitecți premiați, fiecare contribuind la creionarea unui mix rafinat între quiet luxury, design modern și tradiție locală.
„Nicolae Petrencu, alături de Skaarchitects, a coordonat proiectarea spațiilor comune pentru a reflecta un sentiment de deschidere și confort. Aceste zone invită oaspeții să se relaxeze în spații care îmbină linii contemporane curate cu detalii călduroase, inspirate local.
Spa-ul, camerele și conceptul general, realizate de Eliza Yokina în colaborare cu Craftr Studio, oferă un refugiu rafinat care transmite un stil de viață sănătos. Inspirate din Transilvania, aceste spații combină materiale și texturi naturale pentru a crea un sanctuar de calm și revitalizare. Atmosfera spa-ului, îmbogățită de expertiza botanică a echipei de la Primitiv Plants, pune accentul pe o conexiune profundă cu natura, cu vegetație luxuriantă și elemente calmante care evocă peisajul înconjurător.
Fațadele hotelului, proiectate de Cumulus One, creează un statement vizual impresionant, cald dar minimalist, cu aspect alpin și cu o notă modernă, care te surprinde atunci cand descoperi interiorul. Clădirea se integrează perfect în peisaj, oferind un exterior elegant și atemporal. Experiența în aer liber este îmbogățită de Poteca Studio, al cărui design al grădinii oferă o extensie serenă a atmosferei hotelului, combinând flora locală existentă cu intervenții atente, pentru a crea un refugiu de liniște pentru oaspeți.
Restaurantul, o colaborare între Cristian Corvin și Plus Minus Arhitectura, este primitor, simplist și stilat, cu un design care reflectă esența ospitalității elvețiene. Materialele alese și dispunerea sofisticată creează un spațiu de dining cu multă lumină naturală care completează estetica generală a hotelului și care comunică puternic cu exteriorul prin suprafețe vitrate generoase.
Iluminatul pentru recepție și restaurant, realizat de Glow Design Studio, adaugă o notă de ambianță care îmbogățește experiența de descoperire a locului. Soluțiile de iluminat subtile și elegante creează o atmosferă caldă și primitoare, de la momentul în care oaspeții intră în hotel până la intrarea în restaurant.
Împreună, aceste componente funcționează sinergic și conturează un simbol de reinventare transilvăneană, îmbinând designul elvețian cu frumusețea naturală și patrimoniul cultural al Transilvaniei, oferind oaspeților o evadare unică și luxoasă”, povestește Alexu Toader.
Restaurantul Prato și mâncarea
Parterul hotelului găzduiește restaurantul Prato, a doua locație a binecunoscutului local Prato din Brașov. Meniul, cu specific mediteranean, are, în mare parte, preparate pe bază de pește și fructe de mare, dar poți alege și mușchi de vită sau costițe de miel, paste, salate, supă sau deserturi.
Când am ajuns vineri seară, ne-am grăbit să lăsăm bagajele și am revenit la parter, să luăm masa (se putea comanda mâncarea până la 22.00). Caracatiță la grătar cu sos de ceapă, somon cu sparanghel și sos olandez și bibanul file în crustă de cartofi cu baby spanac tras în unt au fost alegerile noastre pentru cină. Servire impecabilă, rapidă și un gust delicios!
Micul dejun este variat și bogat ca sortimente, iar dacă voiai ceva mai special, mai puteai alege și dintr-un meniu a la carte bunătăți precum clătite, vafe, musli sau fresh de portocale.
La fel de savuroase au fost și alegerile din meniu pentru a doua cină: mușchiul de vită Angus la grătar, cu hribi și cremă de trufe, cotletele de miel gătite sous vide cu ierburi aromate, șnițelul de vițel cu cartofi copți cu rozmarin și antipasto di mare (aperitivul cu creveți, calamari baby și caracatiță cu lămâie, usturoi și vin alb). Din cele trei deserturi care se regăsesc în meniu, am încercat două: batonul de ciocolată cu cremă de vanilie cu tonka și tiramisu, yummy yum.
Cu ce te poți răsfăța și relaxa
Spa-ul a fost exact acea pauză binemeritată de care aveam nevoie, iar liniștea și atmosfera relaxantă au completat perfect senzația de evadare din cotidian. Poți alege între sală de fitness, piscină interioară, saună, jacuzzi (interior, dar și exterior) și terapii (diferite tipuri de masaje și tratamente faciale/corporale). Pentru a avea acces la spa, am făcut programare.
Eu am avut parte de un masaj de relaxare, în timp ce soțul a dorit unul de recuperare musculară. Între timp, copiii s-au zbenguit în apă, trecând de la piscină la jacuzzi și invers. Am încercat și sauna – e faină clepsidra pe care o poți întoarce ca să măsori timpul pe care îl petreci acolo, dar și lingura de lemn de care te servești pentru a pune apă peste cărbunii încinși pentru a face abur.
Dar jacuzzi-ul în aer liber este wow: să te relaxezi în apa călduță, în timp ce afară e e răcoare și înnorat, cu un view de excepție în fața ochilor – asta e chiar de vis!
La plimbare prin pădurea de lângă hotel
Nu glumesc când spun că ieși din hotel și intri în pădure. Deși se anunțase ploaie toată ziua, soarta ne-a surâs și am profitat de câteva raze răzlețe de soare ca să ieșim la o plimbare în natură. După ce admirasem de sus pădurea din fața balconului, ne-am zis că n-ar fi rău să o luăm la pas și să ne bucură de mișcare și aer curat.
Copiii au fost super încântați să alerge, să observe plante, ciuperci, să adune bețe și conuri și să se minuneze de înălțimea impresionantă a copacilor. Iar noi ne-am bucurat de bucuria lor și de reîntâlnirea cu natura, în una dintre cele mai frumoase forme ale ei.
Abia ce ne-am întors la Swissotel Poiana Brașov că a și început ploaia. Chiar și așa, terasa a rămas un loc tare fain de contemplat natura și viața însăși.
Nu doar rafinament, ci și sustenabilitate
Când te gândești la hoteluri de lux, nu ai în minte caracterul sustenabil. Ei bine, la Swissotel Poiana Brașov, lucrurile stau altfel. Încă din stadiul de proiect, conceptul a fost gândit cu un puternic caracter responsabil față de mediu. Lemnul folosit provine din surse sustenabile și nu necesită folosire de substanțe chimice pentru întreținere, fiind durabil în condiții meteo nefavorabile.
Feresterele și pereții exteriori au o izolație de tip pasiv. Camerele au un sistem de ventialție natural, care oferă aer proaspăt chiar fără a deschide geamul. Spa-ul funcționează pe baza panourilor solare 7 luni pe an. Pentru a minimiza pierderile de material, fațadele, elementele decorative din interior, mobilierul etc sunt realizate din același tip de lemn Thermowood.
Produsele de îngrijire provin de la branduri cu focus pe sustenabilitate, cum ar fi Niance Switzerland și Kerstin Florian. Iluminatul interior folosește lumini pe senzori pentru a reduce consumul inutil de energei electrică. Paharele provin de la Atelier Stycle, un producător local din Mediaș ce folosește sticlă reciclată pentru a face produse noi.
În timpul construcției Swissotel Poiana Brașov, au fost create peste 200 de locuri de muncă pentru oameni din comunitatea locală, iar în prezent, personalul permanent al hotelului numără 30 de persoane, plus angajații restaurantului, care lucrează externalizat.
Provocări în realizarea acestui proiect
„Una dintre cele mai mari provocări a fost integrarea armonioasă a elementelor tradiționale într-un design contemporan, fără a compromite confortul modern. În același timp, am lucrat intens pentru a respecta principiile de sustenabilitate și pentru a colabora cu echipe locale, menținând un echilibru între estetică, funcționalitate și responsabilitate față de mediu„, mărturisește Alexu Toader.
De final
Am plecat duminică după micul dejun. Ploua mocănește, dar noi ne simțeam senini. Am avut parte de un sejur relaxant și foarte plăcut. Am avut parte de confort și tihnă. Și am apreciat că acel spirit transilvănean pe care noi îl iubim se regăsește transpus așa de frumos într-un concept ospitalier de lux aici, la Swissotel Poiana Brașov.
Fotografii: Andreea Mira