Zilnic, prin activitatea noastră, fie că vorbim de universul casei noastre, de birou sau de spațiile publice, producem o mulțime de deșeuri care ajung în gropi de gunoi ce continuă să crească de la an la an. Datele privind cantitatea de deșeuri la nivel mondial sunt îngrijorătoare.
Statistici sumbre
Conform statisticilor furnizate de The World Bank, în 2016 se aruncau anual 2.01 miliarde de tone de gunoaie la nivelul întregului glob, cu perspectiva sumbră că se va ajunge la 3.40 miliarde de tone în 2050! Datele au fost strânse analizând 217 state și mai mult de 360 de orașe din întreaga lume.
Fără o gestionare coerentă și planificată, deșeurile solide aduc o serie de consecințe negative care ne afectează și pe noi, oamenii, dar și mediul înconjurător:
- contaminează apele din mări și oceane,
- înfundă canalele de scurgere și provoacă inundații,
- transmit boli,
- cresc problemele respiratorii prin particulele aeriene de la arderea lor,
- dăunează animalelor care le consumă
- afectează dezvoltarea economică, cum ar fi prin scăderea atracției turistice pentru zonele afectate de gunoaie.
Ca să preîntâmpinăm previziunile deloc optimiste privind deșeurile în viitor, ar fi indicat ca fiecare dintre noi să încercăm prin puterile noastre, în propriul univers familial și social, să limităm, pe cât posibil, cantitatea de gunoaie pe care o producem zi de zi (care, apropo, este în medie de 0.74 kg la nivel global).
Zero waste în bucătărie este un ideal destul de greu de atins în viața cotidiană, dar aici vorbim despre efortul pe care îl putem face pentru a reduce deșeurile.
Idei pentru a limita cantitatea de deșeuri în bucătărie
1. Folosește recipiente reutilizabile, precum borcanele sau sticlele cu capac, caserolele de sticlă, vasele de ceramică. În ele poți păstra mâncarea gătită în frigider, poți conserva alimente pentru timp mai îndelungat (de exemplu, dulceață, gemuri, murături), poți depozita resturile de la diverse alimente/mâncăruri. Există chiar și magazine în care îți poți aduce de acasă recipiente pentru a depozita produsele cumpărate, așa că nu uita să le iei de acasă.
2. Congelează. Când faci mâncare mai multă, este bine să congelezi o parte pentru a nu risca să te plictisești și să o arunci pentru că nu ai reușit să o termini. La fel, cînd cumperi prea multe alimente deodată, fie că este vorba de legume, fructe, carne sau lactate, ai întotdeauna soluția la îndemână: păstrează surplusul la congelator! Prin congelare, alimentele își păstrează calitățile nutritive, așa că poți sta liniștit.
3. Cumpără local, din piețe și de la mici producători autohtoni. Cu cât alimentele sunt transportate pe distanțe mai scurte, ajung la noi mai proaspete și se reduce impactul negativ asupra mediului rezultat în urma procesului de transportare/depozitare.
4. Folosește sacoșele de cumpărături reutilizabile și săculeți textili (reutilizabili) atunci când cumperi fructe și legume de la piață sau de la supermarket pentru a reduce folosirea în exces a pungilor de plastic. Îi găsești de vânzare chiar în magazine, la raionul de fructe/legume proaspete.
5. Tratează resturile de alimente ca pe ingrediente, nu ca pe resturi, și folosește-le pentru a face alte feluri de mâncare. Din resturi de legume sau din legume care și-au mai pierdut din prospețime, poți pregăti supe-creme delicioase. Din resturi de paste fierte și nefolosite poți face o budincă sau le poți adăuga în omlete. Din oase poți face supe-bază care dau un gust grozav atunci când le adaugi în alte rețete.
6. Cumpără alimente de băcănie ambalate la cantități mai mari (de exemplu, făina, zahărul, orezul etc). Scutești, astfel, o serie întragă de ambalaje care devin foarte rapid deșeuri.
7. Folosește prosoape de bucătărie și lavete în locul rolei de bucătărie. Reduci costurile și deșeurile rezultate.
8. Investește în vase de gătit de calitate, durabile, din materiale care nu afectează sănătatea. De asemenea, este bine să ai o serie de vase de tip oven-to-table, adică din acelea în care se gătește, apoi le poți pune direct pe masă pentru a mânca direct din ele.
Povestește-ne în comentarii cum reușești să reduci deșeurile în bucătăria ta!
fotografii: Unsplash