Ce facem cu lucrurile pe care nu le mai folosim?

Durata: 4 minute

Zilele trecute mă tot gândeam la o curățenie generală și la triat din lucrurile de care nu mai am nevoie, dar care pot face alți oameni fericiți. Am momente când cochetez cu ideea unui stil minimalist, dar mă lupt cu dorința de a aduna cărți, tablouri și alte mici amintiri.

Însă, câteodată se adună lucruri pe care le strângem în pungi sau le ascundem prin sertare și care ajung să polueze vizual, dar pe care nu le putem arunca. De fiecare dată înainte de sărbători donăm haine anumitor organizații sau la biserică, dar ce facem cu celelalte “acareturi” pe care nu le mai vrem?

O prietenă bună, Ana F., îmi spune că și ea donează. Mai întâi întreabă prietenii, apoi duce la țară unde sunt familii cu posibilități reduse, iar dacă sunt prea voluminoase și nu se aplică variantele de mai sus, le postează pe OLX și scrie că le donează.

„Nu arunc lucruri bune, ele pot fi de folos altor persoane. Pentru alte obiecte voluminoase care sunt rupte sau stricate, practic nefolosibile, apelez la serviciul gratuit de ridicare a obiectelor de genul acesta oferit de primăria de sector. Vând rar și o fac doar atunci când e vorba de un obiect mai valoros, precum un telefon,” îmi spune aceasta.

Așa că m-am pus pe căutat și am făcut o listă ca să încercăm să fim mai sustenabili împreună. Vreau să specific că aici discutăm despre produse care mai pot fi folosite, nu despre cele care s-au stricat. Pe acestea recomand să le refolosești creativ, să transformi tricourile în cârpe de praf și să donezi de exemplu așternuturile adăposturilor pentru animale ca să le fie cald pe timpul rece.

Recunosc că nu am experiență cu toate cele peste 20 de proiecte de mai jos, dar dacă ai tu, lasă-ne un comentariu. Când am donat am preferat să lucrez direct cu oameni pe care îi cunosc ca să știu că lucrurile ajung unde trebuie. Iar Alina P. îmi spune că ea donează prin intermediul mamei, la țară, prin intermediul unei colege de la muncă, cu ocazia anumitor campanii și în containere dedicate plasate prin oraș.

„Legat de haine și accesorii, le împart în trei: foarte bune sau noi, dar nu le-am purtat, întreb prietenele dacă le vor; bune, dar mai vechi sau cu mici defecte se duc pe la țară sau donate oamenilor nevoiași; iar cele cu defecte sau în stare proastă le reciclez. Hainele și lucrurile fetiței se duc la alți copii din cercul de prieteni. Cărți nu dau, ever, ever,” concluzionează aceasta.

#HAINE

Cele mai multe proiecte au legătură cu hainele din căutările mele. Hainele bune pe care nu le mai port am descoperit că le pot dona oamenilor nevoiași prin aplicații, precum SEVA, sau ONG-urilor, precum Carusel.

Apoi, dacă am produse pe care poate le-am primit cadou sau le-am cumpărat din impuls și nu le-am purtat, le pot vinde pe platforme precum Garderoba Infinită sau pe grupul Nu Mai Port de pe Facebook.

Haine sau alte obiecte, precum jucării sau cărți pentru copii, pot fi donate și prin intermediul proiectului Magazinul caritabil SocialXchange din sectorul 6, la Banca de Haine, La Taica Lazăr – Magazin de Caritate, la Bebe de București are Hăinuțe, la Centrul Alexandra sau pe grupul Free Cycle București. Fiecare proiect vine cu câteva reguli, dar nu este ceva ce nu poate fi pus în practică. În plus, există chiar și câteva magazine mass-market care acceptă haine pentru reciclat, vezi H&M sau Zara dacă mai au spațiu dedicat în unele magazine.

Ce facem cu lucrurile pe care nu le mai folosim?

#GADGETURI

Recunosc că cel mai des am renunțat la produsele electronice atunci când am cumpărat lucruri noi. Prin intermediul platformei OLX mi-am vândut camerele de fotografiat, telefoanele și alte gadget-uri pe care nu le mai foloseam, precum boxe portabile, telecomenzi sau reportofoane.

Însă, în ultimii ani s-au dezvoltat și platforme speciale de tipul buy-back. De exemplu, dacă vrei să îți vinzi telefonul vechi o poți face prin intermediul platformelor precum Flip sau chiar la reprezentanții de telefonie mobilă ca Orange. Produsele pot fi reciclate, reparate sau utilizate pentru piesele din interior.

De la părinții mei am aflat că de fiecare dată când vor să cumpere un frigider sau o mașină de spălat apelează la același tip de servicii, numit “Rabla pentru electrocasnice”, din cadrul companiilor de profil, Altex, Flanco sau MediaGalaxy. Dau la schimb produsele vechi și primesc o reducere la cele noi.

#MOBILIER

Experiența mea cu OLX este vastă, dar nu despre asta discutăm aici, ci despre faptul că am vândut și mobilier vechi, pătuțul bebelușului și altele. Iar acum am observat că sunt unele companii mari de mobilier, precum IKEA, care oferă serviciul de a cumpăra înapoi produsele lor pe care nu le mai vrei în schimbul altora noi.

#CĂRȚI

Dacă ai cărți de donat pentru copii, am descoperit proiectul Dăruiește o lume de basm al organizației Kinetobebe care se ocupă cu dezvoltarea bibliotecilor pentru copii. Dacă însă ai cărți pe care dorești să le vinzi, există posibilitatea să le expui pe Anticariat Unu sau Printre Cărți, dar și pe grupuri de Facebook dedicate, precum Alfie Books sau Cărți second hand.

Într-adevăr, îmi este dor de un târg special, frumos organizat, un yard sale unde te poți duce cu lucrurile cărora vrei să le găsești o nouă casă. Dar până atunci poți folosi Facebook Marketplace ca să îți faci propriul târg la tine pe profil într-un fel sau chiar Instagram. Eu am achiziționat produse second hand pe care o cunoștință le-a pus pe Stories.

Tu cum le dai o viață nouă lucrurilor tale?

Fotografii via UNSPLASH

Elena Vrabie
Elena Vrabie
Port multe pălării și învăț în fiecare zi despre viața de femeie, mamă, soție, iubitoare de patrupede și jurnalist Millennial cu o experiență de 10 ani în domeniu. Când nu scriu, vloguiesc! #alwaysoptimising