Madeleine | Bijuterii de autor imperfect de perfecte

Durata: 6 minute

Bijuterii cu forme organice, realizate manual, imperfecte la o primă vedere, dar care au o poveste și asta le conferă o frumusețe aparte. Madeleine este povestea creativității, a meșteșugului și, peste toate, a iubirii pentru bijuterii.

Madeleine este brandul inițiat de Mădălina Tudor-Rădulea, proiectul în care bijuteriile sunt realizate integral de ea, de la concept și schiță și până la produsul final, gata să împodobească ținuta și stilul unei femei.

Mădălina a absolvit Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, secția Design de Produs, completată ulterior de cursuri la Instituto Europeo de Design din Milano și Barcelona, precum și la Marangoni – Paris. Cursurile de inițiere în tainele bijuteriilor au fost făcute de-a lungul anilor la Școala de Bijuterie Assamblage, sub îndrumarea profesorilor David Sandu și Andreia Popescu.

În jurul fiecărei lucrări este o poveste inspirată din arta vizuală, materiale bogate, podoabe vechi, forme organice sau brute, fiecare piesa fiind modelată cu o estetică minimalistă și produsă în serie mică sau unicat.

Mădălina folosește metale prețioase reciclate, cum ar fi argintul sau aurul astfel încât fiecare piesă are zeci sau sute de ani de istorie topită într-o piesă design.

Periodic, artista participă la expoziții din țară și internaționale: Romanian Jewelry Week 2022, Budapest Jewelry Week 2022, Slovenian Jewelry Week 2023, Milano Jewelry Week 2023, Romanian Jewelry Week 2023, Brussels Jewellery Week 2024 unde a fost desemnată câștigătoarea concursului de design, Timeless Jewelry  – Muzeul de Artă Brașov 2023.

bijuterii
Mădălina Tudor-Rădulea – designer bijuterii de autor Madeleine

Curatorialist: Ce te face să iubești bijuteriile? Cum a început totul?

Mădălina: Iubesc bijuteriile pentru capacitatea lor de a transmite un mesaj anume, în timp ce au o formă care ne completează trupul si personalitatea. Pasiunea mea pentru a le crea a apărut firesc, din formarea mea de designer de produs, pentru că întotdeauna am căutat ceva în care să mă regăsesc complet.

Eu sunt fiecare produs realizat integral de mine, de la concept până la forma și volumul finale.

Cum era viața ta înainte de a începe să creezi bijuterii și să te dedici acestui
meșteșug?

De mult timp le creez. Ce a fost înainte s-ar defini mai mult ca etape care au dus la nașterea Madeleine. Acum 11 ani a ieșit din mâinile mele primul inel, Karma. De
atunci eu, ideile mele și viziunea mea de designer de produs suntem Madeleine. Tot ce a fost până atunci o consider construire de idei, valori, skill-uri și viziune.

Dacă ai fi o bijuterie, care ar fi piesa care te-ar reprezenta cel mai bine?
Inelele sunt preferatele mele și mă reprezintă cel mai bine. Fiecare inel pe care îl
creez este o oglindire a personalității și stilului meu.

Sunt în fiecare inel și fiecare dintre ele este în sufletul meu.

bijuterii

Care este prima amintire legată de bijuterii/de o bijuterie? Ai o poveste pe care ne-o poți depăna aici?

Când eram mică, îmi făceam șiraguri lungi din boabe de fasole și semințe de pepene, pe care le purtam înfășurate de multe ori la încheietura mâinii, ca brățări. Acum este practic același proces creativ, doar că am înlocuit organicul natural cu argintul, căruia îi dau formă organică.

Cum ai învățat să faci bijuterii? Cât de greu este să transformi o bucată de metal într-un accesoriu care completează ținuta unei femei sau care spune ceva despre personalitatea celei care o poartă?

Am urmat cursurile școlii de bijuterie Assamblage, unde am învățat multe din
tehnicile pe care le folosesc, in timp ce altele sunt fie dezvoltate de mine, fie învățate
din diverse alte cursuri și tutoriale.

Tehnica mea preferată este „lost wax” (ceară pierdută) – sculptez piesele în ceară, le torn în argint și apoi le șlefuiesc manual. Procesul de transformare a acelei bucăți de metal poartă, întotdeauna și cu fiecare pas, semnătura de stil Madeleine.

Ce te insipră în procesul de creație al bijuteriilor tale?

Întotdeauna încep cu un research și un moodboard. Cred că este esențial să rămân fidelă stilului pe care l-am adoptat în colecțiile mele. De obicei, îmi completez colecțiile existente cu piese noi. Astfel, punctul meu de inspirație rămâne, de cele mai multe ori, evolutia esteticii Madeleine.

bijuterii

bijuterii

Care este bijuteria de care nu te poți despărți?

Port mereu lanturi si pandantive Madeleine, în layere.

Ce vrei să simtă femeile în momentul în care îți poartă creațiile?

Să se simtă cea mai frumoasă variantă a lor. Desigur, cu sau fără bijuterii, ele sunt mereu în această „cea mai” variantă. Odată ce poartă și accesoriile pe care le iubesc, care le reprezintă sau le fac să zâmbească, cu atât mai mult personalitatea lor poate să
depășească orice obstacol.

Din acest motiv îmi și numesc, uneori, bijuteriile talismane. Pentru că pot fi purtate ca un token de afirmare și auto-reprezentare în stil și principii proprii fiecăreia.

În plus, fiecare piesă este creată pentru a completa personalitatea și a da, poate, puțin mai mult curaj.

bijuterii

Ce creatori și branduri de bijuterii – românești sau internaționale – admiri și de ce?

De pe scena internațională îmi place foarte mult ce crează Alighieri, iar dintre designerii locali nu am cum să nu o admir pe Cara pentru bijuteria completă pe care o crează: de la proiect, la concept, finisaj și influențele puternic geometrice.

Ai o colecție de inele inspirate de simbolurile prezente pe cărțile de joc: romb, inima, treflă – ce te-a determinat să alegi această sursă de inspirație?

Am chiar două colecții inspirate de cărțile de joc. Una este disponibilă online pe site-ul madeleine.ro, iar cealaltă în concept store-ul Eshte. Bijuteriile care se regăsesc la Eshte fac parte din colecția „Scratching Love”.

Ideea acestei colecții este asemănătoare cu biletele loto, la inele, în schimb, răzuiești o foiță de aur pentru a descoperi un simbol al cărților de joc sau un desen cu o inimă anatomică. Conceptul îi apartine Ioanei Voloacă, fondatoarea Eshte și este adus la viață de Madeleine, într-un proiect comun.

bijuterii

bijuterii

Folosești preponderent argintul și diferite pietre semiprețioase. De unde vine preferința ta pentru aceste materiale? Și ce alte materiale inedite mai regăsim în componența bijuteriilor Madeleine?

Prefer argintul și pietrele semiprețioase pentru că nu sunt doar frumoase, ci și foarte versatile. Folosesc și foițe de aur pentru a adăuga detalii delicate și organice bijuteriilor mele, iar acum pregătesc mai multe piese din aur.

Cum consideri că te-a influențat această călătorie în lumea bijuteriilor?

La început a fost o definire a mea printr-un proces creativ. Eu am definit Madeleine si
Madeleine m-a definit pe mine. Acum simt că mă redescopăr de multe ori, în timp ce îmi
păstrez acele elemente fundamentale de a fi.

E o pasiune care a devenit un job full time, cu o contribuție semnificativă atât în viața mea, cât și în viața celor din jurul meu, în viața clientelor mele și a tuturor celor care poartă și se regăsesc în Madeleine. O contribuție, desigur, emoțională, spirituală, mai mult decât ceva strict material.

Care ar fi diferența între bijuteriile convenționale și cele de „autor”, așa cum le definești pe ale tale?

Bijuteriile de autor au, în primul rând, implicarea directă a omului și a ideilor umane. În ele
regăsești esența artistului. Pe lângă faptul că sunt creații unice care reflectă personalitatea și viziunea artistului, fiecare piesă are parte de atenție specială, de manoperă și manufactură, și se naște dintr-o poveste proprie.

În contrast, bijuteriile convenționale sunt produse în serie, cu intervenție mecanică de cele mai multe ori. Rar vei găsi în bijuteriile produse în masă aceeași fundamentare emoțională și artistică.

Care este următorul tău vis legat de bijuteriile Madeleine?
Lucrez de ceva vreme la o colecție care combină aurul și argintul, o combinație inedită și plină de contrast. Urmează să lansez acest proiect în curând și sunt foarte entuziasmată de reacțiile pe care le va primi.

Ce ai frumos astăzi?

Astăzi, am adăugat colecției Heritage o serie de inele pentru degetul mic, cu ban de aur încrustat în argint.

Fotografii: arhivă personală Mădălina Tudor-Rădulea

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.