Amintiri din copilărie: ce filme să revezi in familie împreună cu copilul tău

Durata: 4 minute

Am certitudinea că numeroase amintiri din copilăria ta – fie că ești generația ‘80 sau ‘90 – sunt cu ușurință asociate cu filmele văzute în familie. Ar putea fi vorba despre puținele producții difuzate la TV sau cele urmărite pe furiș, când părinții făceau rost de vreo casetă video. Într-un prezent cu servicii de streaming tot mai numeroase și accesibile, lucrurile s-au schimbat radical. Iar asta poate reprezenta (și) o oportunitate simpatică de a-i introduce pe cei mici în universul cinematografic care ți-a guvernat ție perioada aceea.

articol pentru Curatorialist.ro de Angela Georgiana Alexandru

Așadar, dacă ești în căutare de conținut family friendly și te-ncearcă ceva nostalgie legată de anii lăsați în urmă din copilărie, am pregătit câteva opțiuni perfecte pentru a satisface atât cererile micuților din dotare cât și dorul de anumite vremuri. Titlurile astea sunt ideale în acele zilele de trândăvit, după ce ai copt ceva dulce – promit că am selectat cele mai smart, cool, ghidușe și amuzante producții:

Filme de familie: recomandări Netflix, drame și comedie din anii ’80-’90 de revăzut cu copiii

Nu pot vorbi despre filme din anii ’80 și să nu mă gândesc la BACK TO THE FUTURE (1985), filmul regizat de Robert Zemeckis, care a influențat multiple titluri ulterioare și mai are uneori câte-o scenă homage (remember Stranger Things?);

O să fie interesant de urmărit cum prichindeii experimentează călătoria adolescentului Marty McFly (Michael J. Fox) și a bunului său prieten Doc (Christopher Lloyd), care ajung 30 de ani în trecut, în urma unui experiment ce riscă să complice serios lucrurile din prezent. Desigur, stângăciile derivate din această situație sunt extrem de amuzante în contextul în care ce era atunci considerat SF acum este realitate. Sunt disponibile și alte două părți în completarea trilogiei, așa că știi ce ai de făcut: #next.

Filmul THE SECRET GARDEN (1993) are la bază romanul cu același nume scris de Frances Hodgson Burnett, deci poate deveni și un experiment literar.

Ar putea fi alegerea perfectă în cazul în care se dorește prezentarea producțiilor de epocă copiilor, descoperind frânturi de aventuri și povești cu tâlc despre prietenie, pierderi, singurătate, naivitate. Trebuie să te avertizez, însă, că filmul este chiar tristuț dar merită toată călătoria, căci finalul vine cu o concluzie emoționantă și poetică: „întreaga lume este o grădină”.

O recomandare care îmi pare mie că se potrivește mai mult domnișoarelor, dar pe care o vor aprecia absolut și tinerii. Dacă nu ai încetat să crezi în basme, îți reamintesc de A LITTLE PRINCESS, o dramă regizată de însuși Alfonso Cuarón; tot o adaptare, de la aceeași autoare – Frances Eliza Hodgson Burnett.

Aici întâlnim o copilă care reușește să treacă, cu ajutorul imaginației sale, peste rigorile unui internat unde a ajuns după ce tatăl său a plecat să lupte în război. O protagonistă remarcabilă, fetița din rolul principal, Sara, inspiră celelalte personaje să aibă încredere în ele însele, spune mereu ceea ce crede – și crede în corectitudine și frumusețe – în timp ce luptă să-și mențină atitudinea pozitivă.

Cu MATILDA rămân pe teritoriul protagonistelor speciale, o comedie fantasy din 1996 regizată de Danny DeVito.

Este un alt exemplu al filmelor care au trecut testul timpului, astfel că, deși cunoști deja subiectul filmului, tot o să rămâi de la început și până la final în fața micului ecran. Doar ca să urmărești cum micuța Matilda, o copilă foarte inteligentă și descurcăreață răzbește în a-și păstra identitatea și optimismul, în pofida unor părinți oribili. Ah, și descoperă că are ceva superputeri.

Probabil deja ai văzut și revăzut de prea multe ori cât să mai aibă farmec, dar ai fi surprins să vezi că încă se prezintă fain această comedie – DENNIS THE MENACE. Tradus sugestiv cu “Denis, pericol public”, filmul ăsta de familie ne fură hohote de râs, pe măsură ce urmărim năstrușniciile făcute de un băiețel cât se poate de bine intenționat, dar care izbutește să terorizeze un cartier întreg, mai cu seamă pe vecinul de vizavi – George Wilson (Walter Matthau).

Funcționează și ca un reminder asupra valorii și importanței relațiilor dintre copii și adulți.

Negreșit un must-see de copiii fiecărei generații, E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL, unul dintre filmele din copilărie, care îți va părea și mai sensibil când îți spun că inspirația pentru acesta a fost un prieten imaginar pe care regizorul Steven Spielberg și l-a creat ca să treacă peste divorțul părinților.

Dar nu îți scriu ca să te întristez, așa că îți reamintesc de ce ți-a plăcut când l-ai văzut prima oară. Pentru că este o aventură uimitoare despre prietenia unor copii cu o ființă extraterestră și cum o ajută să ajungă înapoi acasă. Asta-i lecția: ce înseamnă “acasă” pentru fiecare dintre noi.

Doar scriu de el și parcă mă văd stând curioasă în fața TV-ului acela cu tub mare și cum uit să respir, căci îs fascinată de ce urmează. Mă refer la GREMLINS, o comedie horror – printre cele mai bune filme din ‘90 (nepotrivită celor mai mici spectatori), cu niște creaturi gingașe ce se pot transforma în monștri agresivi dacă se încalcă trei reguli simple.

A fost un adevărat fenomen la lansare și continuă să aibă mulți fani, Gizmo încă fiind un favorit al publicului.

FREE WILLY poate fi filmul ăla perfect de văzut când stai cuibărit în canapea și la care, cu siguranță, se vor varsă lacrimi. Imposibil altfel, când drama relatează despre o prietenie neobișnuită între o balenă și un orfan – se insistă asupra eforturilor micuțului de a o elibera. Probabil printre cele mai bune filme de familie de pe Netflix.

Garantat vă amintiți de maestrul Mr. Miyagi, sensei-ul care ne-a învățat pe toți artele marțiale, în filmul KARATE KID din 1984. Posibil să nu mai fie la fel de impresionant pe partea de poveste, însă filmul atrage atenția asupra unei probleme încă actuale: bullying-ul. Rămâne un film decent în pofida simplității sale. Există și un spin-off modern, seria Cobra Kai, disponibilă pe Netflix.

Pe tine ce filme te transportă în trecut și te fac să-ți regăsești energia sau optimismul lăsate în timpurile când grijile erau mai mici și mai puține?

articol pentru Curatorialist.ro de Angela Georgiana Alexandru
Cinefilă cu peste un deceniu experiență în recomandat filme și seriale – povestesc pe cineamator.ro, locșor virtual unde îmi promovez cu nerușinare slăbiciunile: producțiile de epocă. Mă las ușor șantajată de pisici, evadez de câte ori pot în mediul rural, pot discuta ore întregi despre universul Marvel și nu ratez niciun roman distopic young-adult. Îmi place să cred că „everything happens for a reason” nu-s doar vorbe goale.

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.