Adio, Baracca! Ce putem face noi?

Durata: 3 minute

Hands down. Baracca (Cluj) se închide definitiv. The Artist (București) s-a închis definitiv.

Astfel, rămân cât degetele de la o mână restaurante fine dining cu adevărat valoroase în România. Și aici ne referim la locuri în care Chefs cu viziune experimentează și creează dish-uri.

 

Oameni și locuri ce nu vor obține stele aici, acasă, dar muncesc să construiască noua bucătărie românească.

 

Dincolo de disponibilitatea românilor de a se educa gastronomic, de considerentele fiscale, de resursele umane din horeca, de cost al ingredientelor de calitate – lucruri pe care noi, aici si acum, nu avem puterea să le controlăm sau schimbăm, sunt câteva cu care putem fi de folos. Pe bune.

Ce putem face noi?

  • Putem oferi cadou prietenilor și colegilor o cină-experiență la un restaurant fine dining. Pentru că, pe bune acum, de câte gift cards Zara Home se poate bucura un om? De țoale nu mai zic.
  • Putem încuraja departamentul de HR / achiziții al companiei în care lucrăm să renunțe la pachetele impersonale de tip băcănie date angajaților de sărbători și să ofere vouchere la un restaurant fine dining.
  • La job, când primim oaspeți din străinătate, cina de protocol să fie la un restaurant fine dining ce interpretează bucătaria românească. Străinii sunt mult mai curioși în mod genuin să afle despre specificul local și deschiși către experiențe culinare de top. Și obișnuiți cu puțin în farfurie. Nu te îngrijora, ei nu vor “glumi” că ar băga o shaorma apoi.
  • Dacă avem rezervare și ni se schimbă planurile, un gest firesc, de minimă eleganță, este să sunăm din timp și să anulăm rezervarea. Poate nu ne dăm seama, dar socoteala din bucatarie ne include și îi afectează financiar.
  • Dacă am fost intr-un loc și ne-a plăcut: like comment & share. Lăsați reviews pe google, trip advisor, comentariu la postari în social media. Recomandați prietenilor și cunoscuților.

    Și cel mai important, mergeți și felicitati echipa. La finalul unui service greu (asa cum sunt majoritatea), gestul nostru mic le va da sentimentul că eforturile lor nu sunt, totuși, în zadar. 

Maria Duncă, owner Baracca, și Roland Suciu, Head Chef Baracca
Maria Duncă, owner Baracca, și Roland Suciu, Head Chef Baracca

 

Dacă apreciezi un loc, îi știi povestea, ownerii și rezonezi cu tot ce se întâmplă acolo, oferă-ți serviciile în mod real. Pro bono!

 

  • Dacă ești PR, privește dincolo de clickbait-ul numelor faimoase, află povestea și fă-o clickable. Spre exemplu, știați că Roland Suciu, head chef Baracca a venit la restaurant zi de zi, timp de o săptămână, cerând să lucreze acolo? Avea diplomă de inginer, dar avea un vis: să ajungă Chef. Sau că Maria Duncă, ownerul Baracca, este o fostă sportivă de performanță, campioană la handbal?

De la handbal la Baracca. De la Polunin la restaurant

 

  • Dacă ești content creator, postează mai mult de un story cu un tag. Conștiința ta este împăcată, dar știi și tu că impactul este insignifiant.
    Las aici câteva idei: află mai multe despre designul locului (sigur au investit foarte mult în asta), află despre eforturile către zero waste sau sustenabilitate în bucătărie, află povestea head chef-ului (sigur te va surprinde de câtă muncă, disciplină și sacrificii e nevoie). Oferă comunității tale povești și informații valoroase. Fii pe bune creator de conținut, dă-le și lor cu praf de zână.
  • Dacă ești fotograf – de food sau nu – cât de tare ar fi să ai în portofoliu un set de fotografii ca rupte din The Bear? Fotografiile tale vor fi content de social media pentru locul acesta, ceea ce îi va ajuta enorm.
  • Dacă ești psiholog, oferă câteva sedințe celor mai vulnerabili. Nu ne putem imagina presiunea dintr-o bucătărie. Un binge watching The Bear poate fi o introducere bună în această lume.
  • Dacă ești coach de orice vrei tu – dar mai ales de business – fă o analiză și câteva recomandări. De cele mai multe ori, Chef-ul nu este și om de afaceri și soluția posibil salvatoare sigur va întârzia să i se arate.
  • Dacă ești designer / atelier de croitorie, fă-le uniforme sau sorțuri noi. 1-2-3 – oricâte poți. Contează. Și tot asa.

    Ce vom face noi?

    Pe langa a continua seria Portret de Chef, vom explora editorial domeniul într-un un mod mai complex, într-o serie de articole viitoare – orice sugestii sunt binevenite (DM us).

Seria Portret de Chef aici

Curator
Curatorhttps://www.curatorialist.ro/
Oameni cu care împărtășim aceleași viziuni, oameni pe care îi admirăm și ale căror păreri și voce contează pentru noi. Oameni savvy în domeniul lor sau, pur și simplu, cu pasiuni și experiențe extraordinare, de dat mai departe.