Astăzi, îți recomandăm câteva localuri din București în care să încerci ramen – iconica supă japoneză, ce combină tăițeii din grâu cu un amestec complex de arome și texturi, oferind, astfel, o experiență culinară unică.
Ce știm despre ramen?
Deși originile sale se leagă de bucătăria chinezească, ramenul a devenit unul dintre simbolurile gastronomiei japoneze, cu o diversitate impresionantă de rețete și stiluri regionale.
Se poate face din carne de porc, pui, pește sau legume, la care se adaugă o bază (miso, tonkotsu, shoyu, shio) care îi dă aroma specifică și diverse toppinguri precum ouă marinate, felii de carne de porc, alge nori, ceapă verde, ciuperci, germeni de fasole etc.
Ramenul nu este doar un fel de mâncare – este și o expresie culturală, o artă în sine, unde echilibrul dintre gusturi, texturi și arome este esențial. Popularitatea sa a făcut ca acest preparat să fie reinterpretat în diverse colțuri ale lumii, păstrând, însă, esența autentică a unui bol cald și reconfortant.
Cele patru tipuri principale de baze pentru ramen sunt:
- Shoyu (sos de soia)
Shoyu este una dintre cele mai populare baze pentru ramen și se remarcă prin gustul sărat și ușor dulceag, datorită sosului de soia. Supa este de culoare maronie, mai clară și poate fi combinată cu diverse tipuri de carne (pui, porc) sau pește. Este versatil și se găsește în majoritatea regiunilor din Japonia. - Shio (sare)
Shio este cea mai veche rețetă de bază pentru ramen și are un gust mai ușor și mai delicat. Este preparată cu sare ca ingredient principal pentru aromatizare, iar supa este în general mai deschisă la culoare, fiind adesea făcută din pui, pește sau fructe de mare. Shio ramen pune în evidență gustul ingredientelor naturale, fără a fi prea intens. - Miso
Miso, originar din Hokkaido, are la bază pasta de soia fermentată, care conferă un gust bogat, umami, și o textură mai consistentă supei. Este perfect pentru preparate mai dense și poate include toppinguri precum porumb, unt, carne tocată și alte ingrediente care adaugă profunzime aromei. - Tonkotsu (oase de porc)
Tonkotsu este un tip de bază extrem de cremos și consistent, obținut prin fierberea îndelungată a oaselor de porc. Aceasta creează o supă densă, bogată în colagen și arome intense. Este preferată de cei care iubesc ramenul sățios și complex și, de obicei, este acompaniat de chashu (bucăți de carne de porc), ou marinat și alge nori.
Fie că ești un cunoscător pasionat sau un curios începător, aceste recomandări te vor duce către cele mai bune locuri unde poți savura un bol de ramen perfect în Capitală. Pregătește-ți bețișoarele și pofta de explorare!
#Papila
Papila (strada Sfinților nr 6) este localul acela care, duminică de dumincă, între 12 și 19, se transformă într-un loc de pelerinaj culinar pentru cei care râvnesc la un bol de ramen delicios. Să prinzi un loc la Ramen Sunday se poate dovedi, adesea, o provocare, rezervările fiind deschise de miercuri pentru duminica următoare.
Poți alege din cele 3 tipuri de ramen pe care le servesc: Tonkotsu (carne de porc), Tori Paitan (pui) sau Veggie.
#Sanki
Din aceeași familie cu Ou București, la aceeași adresă pe strada General Berthelot 86, Sanki este un pop up restaurant specializat în ramen, specialitate pe care o poți savura de miercuri până vineri, între orele 18-22.
Sub sloganul „A ramen story”, chef Andrei Isac creează mai multe feluri de ramen: de pui, de porc sau vegetarian, din care, cu siguranță, vei găsi ceva pe placul tău.
„Sanki Ramen Bar a apărut din obsesia mea de a avea, și în București, un ramen bun, ca la el acasă, nu ca la fast-food. Așa că m-am pus pe testat. De la zeci de variante de stockuri până am ales trei, la multe rețete de noodles pentru a ți-i servi mereu proaspeți, home- made, la combinații de N luate câte K de ingrediente adăugate pe lângă„, povestește Andrei.
Nouă ne-a făcut cu ochiul Tonkotsu Ramen, un deliciu cu bucăți suculente de porc, noodles homemade, roșii coapte, ouă zemoase și ceapă verde, o combinație care are nevoie de 18 ore de pregătire pentru ca tu să te bucuri de un gust desăvârșit.
#Ni Shibo
Restaurantul japonez Hushimo a lansat de curând, în aceeași zonă Amzei, pe strada Mendeleev nr 8, Ni Shibo, un local specializat în ramen. Este deschis zilnic, între orele 12 și 20 și, atenție, nu se fac rezervări. Spațiul este micuț, așa că trebuie să fii gata să aștepți sau să fii pregătit cu un plan B în caz că nu vei găsi masă, căci este destul de aglomerat.
Ceea ce este interesant aici e că au o bucătărie deshisă, iar aparatul de făcut noodles este punctul de atracție al curioșilor gurmanzi. În meniu găsești șase tipuri de ramen, dintre îți recomandăm să îl încerci The Seabream Ramen, cel care conține bucăți rumene de doradă, alge, midii suculente și icre, la care se adaugă broccoli, edamame și sparanghel, yummy.
Și Chasu Ramen, cel cu carne de porc se numără printre favoritele noastre. Cum să spui nu unei combinații de felii fragede de carne de porc, tăiței făcuți în casă, ou moale, ulei aromat de usturoi, foi crocante de nori, ceapă verde proaspătă și un strop de sos de soia?
fotografii: social media localuri prezentate