O multitudine de tipuri de ulei ne întâmpină de rafturi atunci când mergem într-un supermarket. Pe care să îl alegi? Răspunsul vine foarte simplu: uleiul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale culinare. Hai să detaliem un pic ca să înțelegi mai bine despre cum rezolvi dilema cu uleiul și cum să le folosești cât mai bine pentru sănătatea ta și a celor dragi ție.
Tipurile de ulei se deosebesc prin:
- Ingredientele din care sunt obținute (măsline, floarea soarelui, rapiță, arahide, susan, avocado etc)
- Punctul de ardere (temperatura la care grăsimile din ulei oxidează și se produc radicali liberi care afectează în mod negativ organismul). Există uleiuri cu punct ridicat de ardere (de exemplu, ) și uleiuri cu punct scăzut de ardere (cum ar fi )
- Aroma (care depinde în mod direct de ingredientul de bază)
- Fluiditatea (cât de fluid sau, dimpotrivă, solid este un tip de ulei).
În funcție de aceste caracteristici, unele uleiuri sunt mai bune pentru prăjit sau copt, altele pentru dressing-ul unei salate sau în diferite sosuri.
Înainte să detaliem despre cele mai importante tipuri de ulei, trebuie să reții că uleiul trebuie păstrat departe de lumină, într-un loc mai răcoros (unele tipuri, cum este uleiul de susan, trebuie ținute la frigider după deschidere). Uleiul trebuie consumat într-un interval relativ scurt, nu se lasă la învechit ca vinul :), deoarece gustul se poate altera (gustul devine rânced și neplăcut).
Uleiul de măsline
Este printre cele mai folosite tipuri de ulei în gastronomie, mai ales din cauza reputației sale ca fiind foarte sănătos (cu un conținut bogat în acizi grași monostaurați – buni pentru organism- și în antioxidanți). Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteranee despre care am scris aici. Are un gust fructat, destul de puternic și o remanență ușor amăruie.
Uleiul de măsline extra-virgin are un punct de ardere mai scăzut, între 160-190 grade C și este indicat pentru salate, în dressinguri și sosuri sau pentru a finisa unele mâncăruri cu câteva dâre de ulei de cea mai bună calitate.
Uleiul de măsline obișnuit are punctul de ardere la 240 grade C, un gust mai neutru și se poate folosi și la prăjire, la grătar și la copt. Se poate infuza cu diferite plante aromatice sau cu usturoi pentru un gust mai pronunțat, în funcție de felul pregătit.
Uleiul de floarea-soarelui / de rapiță
Cele 2 tipuri de ulei, de floarea-soarelui și de rapiță, sunt destul de asemănătoare, având un conținut bogat în Omega-3 și Omega-6, benefice pentru organism. Au un gust neutru, ceea ce le face potrivite pentru o diversitate de tipuri de mâncăruri. Temperatura de ardere este mediu-ridicată, de 230 de grade C, astfel că sunt recomandate pentru prăjire, sotare la temperaturi ridicate sau copt.
Uleiul de avocado
Se ramrcă prin conținutul bogat în grăsimi monosaturate, fiind una dintre cele mai sănătoase variante de ulei. Se obține din presarea pulpei de avocado și are o aromă slabă, ceea ce îl face versatil în bucătărie. Uleiul de avocado are un punct de ardere ridicat, de 265 de grade C, astfel că se poate folosi la frigere pe grătar sau la stir frying.
Uleiul de cocos
Poate fi și el de două tipuri, rafinat și nerafinat (sau virgin. Ueiul de cocos rafinat are o temperatură de ardere ridicată – 230 grade C și este indicat pentru prăjire și frigere, având o aromă subtilă de cocos. Uleiul virgin de cocos, în schimb, are o aromă pronunțată și un punct de ardere de 175 de grade C, ceea ce îl face indicat pentru mâncăruri gătite la temperaturi joase.
Uleiul de arahide
Folosit în bucătăria asiatică (tailandeză, chinezească) și cu o aromă destul de puternică de nuci, uleiul de arahide are o temperatură de ardere ridicată, 230 grade C astfel că se poate folosi în siguranță pentru stir fry sau pentru prăjire în baie de ulei (a alimentelor precum cartofii prăjiți sau puiul prăjit). Acest tip de ulei râncezește ușor, așa că este bine să fie păstrat departe de surse de căldură, în sticle mici.
Uleiul de susan
Vedetă în bucătăria asiatică, uleiul de susan are o aromă specifică destul de pronunțată și conține o cantitate impresionantă de acizi grași monosaturați, aproape ajungând uleiul de măsline. Are un punct de ardere de 210 grade C și se folosește pentru stir frying, sotare la temperatură mare sau pentru a aromatiza diferite salate sau alte tipuri de mâncăruri. Cel mai bine se păstrează în frigider.
Care este uleiul tău preferat și cum obișnuiești să îl folosești?
fotografii: Unsplash, Pexels