Cum să fii mai sănătos și mai fericit mâncând în stil mediteranean

Durata: 3 minute

Se spune că locuitorii insulei Creta sunt unii dintre cei mai longevivi oameni de pe glob. Nu de puține ori ajung la vârste venerabile de 90 și 100 de ani. Cum reușesc ei să își păstreze sănătatea și stilul de viață activ atât de mult timp? Ei bine, răspunsul ar putea fi modul în care mănâncă. Nu degeaba există zicala că suntem ceea ce mâncăm. În mod clar, alimentele pe care le alegem să facă parte din dieta noastră zilnică ne influențează starea de sănătate pe termen lung.

Dar ce este specific alimentației locuitorilor din Creta? Este vorba de așa-zisa dietă mediteraneană, cum a fost denumit conceptul apărut în anii 1960 pentru a descrie mâncărurile tradiționale și obiceiurile culinare specifice țărilor din jurul Mării Mediterane: Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

Care sunt principiile dietei mediteraneene?

Dieta mediteraneeană se poate rezuma printr-o piramidă a alimentelor în funcție de cantitatea consumată din fiecare din aceste alimente. Astfel, piramida arată așa:

  1. Consum mare de ulei de măsline, legume, fructe, cereale integrale, verdețuri, nuci, fasole
  2. Consum mare de pește și fructe de mare
  3. Consum moderat de vin (roșu)
  4. Consum moderat de lactate, în special iaurturi și brânzeturi
  5. Consum redus de carne roșie, alimente procesate și dulciuri

În plus, codimentele și plantele aromatice (oregano, busuioc, cimbru, rozmarin, salvie) se folosesc mai des pentru asezonarea mâncării concomitent cu un consum mai mic de sare.

Uleiul de măsline – de bază în alimentația mediteraneană – este considerat drept un factor ce scade riscul de boli cronice, în special al bolilor cardiace, cancerului, diabetului, Alzheimer-ului. În plus, dieta mediteraneană reduce riscul de obezitate și duce chiar la scădere în greutate.

Dimensiunile sociale ale dietei mediteraneene

Alimentele nu sunt singurele elemente care determină o viață activă și sănătoasă popoarelor mediteraneene, ci și stilul în care se ia masa și cum se raportează ei la mâncare din perspectivă socială:

  • Mesele se iau, de obicei, în familie sau cu prietenii. Se spun povești, se dezbat controverse, se spun glume sau se rezolvă probleme. A mânca împreună devine și un liant familial și social.
  • Se mănâncă adesea în aer liber
  • Mesele sunt un prilej de savurare a gusturilor și aromelor – alimentele sunt mâncate și cu “mintea”, nu doar cu stomacul!

La toate acestea se adaugă un stil de viață activ, cu un nivel redus de stres și o viziune optimistă asupra lumii.

În semn de recunoaștere a valorii acestui stil sănătos de viață și de alimentație, în anul 2013, UNESCO a inclus dieta mediteraneană pe Lista Patrimoniului Cultural Intangibil.

fotografii: Wikipedia, Unsplash, Pexels

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.