TravelArte, îmbinarea perfectă între călătorii și curatoriat de obiecte vintage cu poveste

Durata: 8 minute

TravelArte, după cum îi spune și numele, este un proiect care aduce împreună călătoriile și obiectele vintage, „de artă”. Mai mult decât atât, a devenit un mod de viață și un business pentru o familie de corporatiști care au lăsat viața trepidantă din București și au ales să se stabilească la Sibiu, unde lucrurile curg mai domol și mai tihnit.

Odată cu nașterea fetiței lor, Enya, Adelina și Ionuț Constantin au chibzuit bine lucrurile și și-au dat seama că, deși au joburi bune și o viață construită în Capitală, le lipsește timpul pentru a se bucura de familie, de natură, de ceea ce îi înconjoară și că de fapt visează la slow living într-una dintre cele mai frumoase zone din România – Transilvania.

Adelina a studiat Comunicare și Relații Publice la Universitatea de Vest din Timișoara și a participat într-un program Erasmus care a dus-o pe meleagurile portugheze. Profesional, a deținut roluri diverse în multinaționale, în domeniul Customer Service și, în ultimii ani, ca Regional Sales pentru Iberia.

Ionuț este absolvent de ASE, fiind specializat în relații internaționale și coaching. De-a lungul carierei sale a avut funcții de leadership în multinaționale, a coordonat echipe globale și, în ultimii ani, a fost Director regional în domeniul resurselor umane.

Cei doi soți au avut mereu o pasiune comună pentru călătorii și pentru obiectele vechi, autentice, cu „caracter și istorie” și care au încă o poveste de spus, de aceea și proiectul antreprenorial TravelArte a venit ca o alegere firească în momentul lor de cumpănă.

 

Decizia curajoasă a Adelinei și a lui Ionuț de a schimba atât latura profesională, cât și cea personală – un nou oraș, un alt stil de viață – ne-a determinat să vrem să aflăm mai multe despre povestea lor de viață, pe care o veți afla parcurgând interviul de mai jos.

 

TravelArte
Adelina, Enya și Ionuț (TravelArte)

Curatorialist: Când și cum ați luat această decizie majoră de a lăsa joburile stabile din corporație și viața trepidantă din București pentru antreprenoriat și slow living în Sibiu?

Adelina: Decizia am luat-o când fiica noastră, Enya, a apărut pe lume, perspectiva schimbându-se în mod natural. Ne-am propus să petrecem mai mult timp de calitate în trei, iar dorința de a fi mai aproape de natură devenise din ce în ce mai intensă.

În București, deși aveam un stil de viață activ și împlinit pe multe planuri, ne simțeam ca pe un drum ce ducea doar într-un singur sens.

Ne-am dorit dintotdeauna mai mult de atât. Am ales Sibiul ca o tranziție către conceptul de slow living, pentru diversitatea evenimentelor din zonă, proximitatea reală față de natură și de locurile noastre dragi din România.

Iubiți călătoriile – de când aveți această pasiune, cum a pornit ea?

Adelina: Pasiunea pentru călătorit o avem dinainte de a ne fi întâlnit. Eu am avut ocazia să studiez în Portugalia și să locuiesc o perioadă și în insulele Capului Verde, ceea ce mi-a trezit dorința de a descoperi locuri noi. Ca și cuplu, aventurile noastre au început cu adevărat în urmă cu nouă ani.

Prima noastră excursie împreună a fost în Bruges, un oraș fermecător care ocupă un loc special în inimile noastre. Au urmat câțiva ani în care am explorat intens lumea întreagă, alegând de la locuri noi pe care le planificam în detaliu precum Japonia, până la zboruri adhoc pentru o singură seară la un eveniment cultural prin Londra.

Ce reprezintă călătoriile pentru voi? Dacă ar fi să le dați o definiție, care ar fi aceasta?

Adelina: Călătoria, în viziunea noastră, nu este doar o deplasare în spațiu, ci un dans prin timp. A devenit un stil de viață și o consolidare a valorilor noastre. Explorând, ne lăsăm surprinși de micile minuni ale vieții – zâmbetul cald al unui localnic, detaliile unei fresce recent descoperite, aromele autentice ale unei regiuni sau frumusețea atemporală a unui obiect vintage. În acele momente găsim noi inspirație profundă.

Ne-ar fi greu să definim bucuria de a experimenta noi dimensiuni, poveștile fiecărei străzi pietruite sau frumusețea din simplitatea acestor emoții. Ne regăsim în locuri de suflet din România și din lume, experiențe culturale și culinare, oameni cu poveștile lor, detalii mici dar esențiale.

Credem tare mult în puterea storytelling-ului și în dezvoltarea personală prin călătorii.

TravelArte

TravelArte

Unde vă place să călătoriți cel mai des și de ce?

Adelina: Dacă la început călătoream în locații specifice, în ultimii ani ne-am concentrat pe a explora regiuni întregi precum Toscana, Provence, Cotswolds, Highlands sau Andalusia. Ne-am creat un model de călătorit mult mai dinamic ce ne-a permis să cunoaștem mai bine autenticitatea locului. Fiecare drum ne motivează în ceea ce facem astăzi și urmărim să găsim piese vintage unice ce rezonează cu istoria și caracterul acestor locuri remarcabile.

Fiind atrași de destinații cu farmec medieval, revenim des în Franța unde descoperim de fiecare dată un respect și o legătură profundă cu trecutul. Cultura vibrantă, peisajele captivante și satele pitorești rămân o sursă constantă de inspirație pentru noi.

Bineînțeles, odată mutați în Transilvania, ne-am propus să cunoaștem și mai bine această zonă, Ionuț fiind pasionat de istoria satelor săsești și arhitectura bisericilor medievale fortificate.

Cum v-a venit ideea de a transforma călătorille – o experiență pe care, de regulă, o corelăm cu timpul liber – într-un business?

Adelina: Ideea a venit oarecum de la sine fiindcă s-a aliniat firesc cu valorile noastre. La baza filozofiei TravelArte se află o apreciere profundă pentru frumusețea vieții, prețuirea simplității ei și impactul storytelling-ului autentic. Pasiunea mea pentru târguri de antichități și articole vintage s-a tradus de-a lungul timpului într-o colecție extinsă și astfel a apărut dorința de a împărtăși o parte din povestea noastră cu ceilalți.

Ce facem noi probabil diferit ține de legătura strânsă dintre călătorit și curatoriat. Poate fi amuzant de imaginat cum umblăm diminețile devreme după obiecte prin sătuce medievale din Franța, să le aducem apoi acasă în România unde le luăm iarăși după noi pentru photoshooting printre dealuri, biserici fortificate, sate sau orașe unde cunoaștem oameni dragi și primitori.

Transilvania ne este atât un sanctuar, cât și pânza pe care pictăm povestea acestor comori adunate din întreaga lume.

TravelArte

TravelArte

TravelArte

De ce ați ales piesele vintage – cum explicați această nostalgie a vremurilor de altădată?

Adelina: Ne plac poveștile și pașii pe care îi parcurgem pentru a le desluși misterul. Atunci trăim o emoție autentică, căutăm, împreună cu omul și locul în care ne aflăm, armonia dintre vechi și nou. Mutarea în Transilvania ne-a oferit libertatea de care aveam nevoie pentru a transforma aventura de familie în experiența TravelArte. Aici am pozat și prima noastră colecție, în minunatul sat Viscri de care ne leagă multe amintiri.

Ne propunem să aducem frumusețea trecutului în vieți contemporane, încurajând un stil de viață în care să fim prezenți. Ne dorim ca aceia ce rezonează cu viziunea noastră să redescopere frumusețea ascunsă în obiectele vintage, oferindu-le o nouă viață prin noi povești și conexiuni. Este modul nostru de a îmbrățișa viitorul respectând trecutul.

TravelArte

TravelArte

Care sunt criteriile pentru alegerea pieselor vintage pe care le alegeți din călătoriile voastre pentru a fi incluse în portofoliul Travel Arte?

Adelina: Experiența este una profund personală. Selectăm doar articole vintage ce rezonează cu noi și pe care le-am prețui în propria casă. Fiecare piesă trebuie să aibă o poveste de spus, o emoție specifică. Criteriile merg dincolo de estetică, căutăm obiecte rare, dar care să aducă nostalgia timpului lor.

În cele din urmă, procesul de selecție reflectă convingerea noastră că fiecare piesă ar trebui să aibă o semnificație personală și să îmbogățească spațiul de locuit cu un anume sens.

Cum îi vedeți pe clienții Travel Arte, cum i-ați caracteriza?

Adelina: Clienții noștri fac parte dintr-o comunitate diversă și au o apreciere profundă pentru frumusețea vieții și calitatea pieselor menite să aibă valoare și peste ani. Sunt oameni care înțeleg cum cele mai mici detalii pot face cea mai mare diferență. Sunt curioși și caută comori unice cu caracter și istorie.

Sunt suflete ce cred că frumusețea poate fi găsită sub toate formele ei și că arta nu se limitează la galerii, ci face parte din viața noastră de zi cu zi. Suntem extrem de norocoși să ne conectăm cu oameni cu gânduri similare, iar sprijinul și entuziasmul lor ne inspiră.

Care ar fi secretul integrării armonioase a pieselor vintage cu elementele moderne, inerente stilului de viață contemporan?

Adelina: Filozofia noastră se învârte în jurul ideii că fiecare obiect pe care îl selectăm ar trebui să rezoneze cu cei ce aleg să-l aducă în viața lor. Dincolo de tendințe, credem în magia și nostalgia pieselor din diferite epoci, pentru a crea spații ce spun o poveste unică. Nu este vorba doar de design, ci și despre emoțiile pe care aceste obiecte le transmit.

Suntem siguri că își pot găsi locul oriunde, atâta timp cât au o semnificație pentru oamenii ce le dețin. Important ar fi să nu iși piardă autenticitatea și fiecare descoperire vintage să aibă calitatea de a se integra armonios în spațiul de locuit.

TravelArte

TravelArte

Care este piesa vintage care are o poveste aparte pentru voi? Ne-o împărtășiți și nouă?

Adelina: O piesă ce ocupă un loc special în inimile noastre este icoana rugăciunii bunicii mele. Este o piesă frumoasă din lemn, acoperită de urmele trecutului și care a fost în familie de generații întregi. Amintește de rădăcinile copilăriei și valorile moștenite de-a lungul timpului pe care le apreciem și încercăm să le transmitem mai departe.

Cum este drumul Travel Arte până acum? Și cum îl vedeți că va merge în viitor?

Adelina: Avem un parcurs frumos până acum mai ales că am reușim să combinăm călătoriile cu munca și toată inspirația ce vine de aici. Am primit multe încurajări de la oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată, confirmând misiunea noastră de a ne conecta cu cei ce apreciază ceea ce facem. Vrem să ajungem la cât mai mulți oameni în viitor, să creăm o comunitate în Transilvania și să organizăm evenimente în jurul acestui univers frumos.

Care ar fi cele mai importante lecții învățate ca antreprenori până acum?

Adelina: Am învățat că este doar începutul. Am descoperit că este esențial să ne urmăm pasiunea și să rămânem fideli valorilor și misiunii noastre. Am învățat din emoția și importanța conexiunii autentice cu publicul nostru și încercăm să nu pierdem din vedere frumusețea și poveștile ce fac fiecare piesă vintage specială.

Care este ritmul zilelor voastre acum de când sunteți mutați în Ardeal și sunteți antreprenori fără un program fix?

Adelina: Zilele noastre în Transilvania au un ritm aparte. A avea natura atât de aproape este cu adevărat un dar și am îmbrățișat-o pe deplin. Suntem exploratori activi, căutăm constant locuri cu povești, oameni și comori ascunse. Pasiunea lui Ionuț pentru istoria fiecărei zone în care ajungem ne-a determinat să descoperim multe puncte noi pe hartă, despre care nu am fi știut niciodată. Acum planificăm noi călătorii în Franța și Germania și ne propunem să revenim acasă cu o nouă colecție.

Ce aveți frumos astăzi?

Adelina: Ne avem unul pe celălalt, fiica noastră, familia și prietenii. Avem pasiunea noastră și un scop comun ce ne motivează. Nu am putea cere ceva mai frumos de atât.

Fotografii: TravelArte

Andreea Mira
Andreea Mirahttps://andreeamira.ro/
Creatoare de povești scrise și vizuale. Fotografă de food (aruncă un ochi pe www.instagram.com/andreea.mira), food blogger @www.infarfurie.ro și profesionistă în comunicare cu peste 15 ani de experiență. Sunt mamă a doi copii minunați care mă ajută adesea să văd lumea cu alți ochi. Îmi place să beau cafea, să alerg dimineața, să admir case vechi și să descopăr poveștile celorlalți.